Κάποιος να ενημερώσει τον κ. Θεοδωράκη ότι έμπλεξε με κακές παρέες / La dérive antisémite de M. Théodorakis

Γ. Καραμπελιάς: […] Σήμερα που περνάμε σε μια νέα κρατική οντότητα, ευρω-αμερικανική, σβήνει και το έθνος μας. […]

Μ. Θεοδωράκης: Και μένει ένα μόνο έθνος, που είναι πολύ παλιό.

Γ. Καραμπελιάς: Βεβαίως! Βεβαίως!

Μ. Θεοδωράκης: Ποιο;

Γ. Καραμπελιάς: Το εβραϊκό!

Μ. Θεοδωράκης: Το εβραϊκό.

[…] Μ. Θεοδωράκης: Η Ακρόπολη δεν είναι έργο ούτε των Εβραίων ούτε των Αμερικανών.

Εκπομπή “ΡΗΞΗ-ΚΕΛΕΥΘΑ”, 7-2-2011

Η πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση του Μίκη Θεοδωράκη (την οποία παραθέτουμε ολόκληρη αμέσως παρακάτω) επαληθεύει απλώς την καίρια επισήμανση της Κατερίνας Οικονομάκου στην “Ελευθεροτυπία” (11-11-2010), ότι δηλαδή στην Ελλάδα, ολοένα και συχνότερα, “θεωρείται περίπου θεμιτό να διατυπώνονται ανοιχτά μισαλλόδοξες, αντισημιτικές θέσεις, αξιώνοντας μάλιστα να αντιμετωπιστούν ως έγκυρες και να μετέχουν ισότιμα στο δημόσιο διάλογο”. Ο Θεοδωράκης προφέρει τη φράση “είμαι αντισημίτης” με μια ανατριχιαστική φυσικότητα, επιβεβαιώνοντας στην ουσία  την υποψία ότι τα όσα είχε δηλώσει το 2003 («σήμερα, αυτός ο μικρός λαός είναι στη ρίζα του κακού και όχι του καλού…») ανήκουν στο σκληρό πυρήνα των πεποιθήσεών του. Για τους Θεοδωράκη και Καραμπελιά, επιπλέον, ο “αντισιωνισμός” είναι μια αυτονόητη ηθική στάση απέναντι στην ισραηλο-παλαιστινιακή διαμάχη που δεν επιδέχεται την οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Στο σύνολό της, η συνέντευξη του Θεοδωράκη στον Καραμπελιά βρίθει συνομωσιολογικών θεωριών, αντιαμερικανικών και εβραιόφοβων κλισέ. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το μίσος και των δύο για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αλλά σπάνια ο αντισημιτισμός δε συνοδεύεται από μια σκοταδιστική ελληνοπρέπεια…

[Δανειστήκαμε τον τίτλο της ανάρτησής μας από ένα πρόσφατο κείμενο του Δημήτρη Ψαρρά.]

G. Karambélias: Maintenant que nous entrons dans une nouvelle entité étatique, européano-américaine, notre nation [grecque] est menacée de disparition.

M. Théodorakis: Or, il n’y a qu’une seule nation, très ancienne, qui survivra.

G. Karambélias: Assurément! Assurément!

M. Théodorakis: Laquelle?

G. Karambélias: Celle des juifs!

M. Théodorakis: Celle des juifs.

[…] M. Théodorakis: L’Acropole n’est l’oeuvre ni des juifs ni des Américains.

Deux extraits de l’interview récente de Mikis Théodorakis à Georges Karambélias – voir l’émission complète ci-dessus. La responsabilité de la traduction nous incombe).

Mikis Théodorakis : je suis antisémite et antisioniste

par Gerard Fredj

www.israel-infos.net, Numéro 972 – 10.02.2011

Mikis Théodorakis, 86 ans, membre du parti communiste grec depuis des décennies, considéré en Grèce comme un héro national, compositeur de musiques de films telles que la bande originale du film”Zorba le Grec”,…

vient de déclarer dans une interview qu’il était “Antisémite et antisioniste”.

Dans la même interview, il déclare “tout ce qui arrive aujourd’hui dans le monde est en relation avec le sionisme ; les juifs américains sont responsables de la crise économique dans le monde, comme de celle de la Grèce”.

Faisant référence à la visite en ce moment d’une délégation des Présidents des plus grandes organisations juives américaines, il a affirmé “Nous sommes en danger, les sionistes se rassemblent en Grèce”.

En 2003, il affirmait que les “juifs sont la racine du diable” poursuivant “je suis antisémite mais j’aime les juifs”.

Lui ne cache pas son antisémitisme derrière l’antisionisme !

 • Le journaliste grec Dimitris Psarras a révélé récemment que le “Mouvement de Citoyens Indépendants”, créé par M. Théodorakis, promeut sur son site Internet les théories du conspirationniste américain Alex Jones ainsi qu’une vidéo créée par un membre de la mouvance néo-nazie grecque “Chrysi Avgi”.

13 thoughts on “Κάποιος να ενημερώσει τον κ. Θεοδωράκη ότι έμπλεξε με κακές παρέες / La dérive antisémite de M. Théodorakis

 1. Μ. Θεοδωράκης: ” Η Ακρόπολη δεν είναι έργο ούτε των Εβραίων ούτε των Αμερικανών”

  Ζητώ συγγνώμη για το λινκ, αλλά τέτοια βαρυσήμαντη δήλωση πρέπει να συνοδεύεται με την φωτογραφία:

  ώστε να γίνεται αντιληπτό, ότι ο κύριος Θεοδωράκης θεωρεί την Ακρόπολη
  ως ντεκοράκι, βαθύ φόντο
  για ιστορικές χειραψίες του ιδίου με άλλες τεραστίου βεληνεκούς
  προσωπικότητες.

  Προσωπικά, θα ανησυχούσα εάν δε δήλωνε αντισημίτης

  • Δε βλέπω κάτι μεμπτό στη φωτογραφία που προτείνετε. Αλλού είναι το πρόβλημα, πιστεύω: στην ανακολουθία λόγων και πράξεων. Ένα παράδειγμα: όταν ο συνομιλητής του Θεοδωράκη χαρακτήρισε την Τουρκία και το Ισραήλ “νταβατζήδες” (πέμπτο με έκτο λεπτό της εκπομπής), ο συνθέτης συμφώνησε. Άρα, μάλλον αρέσκεται στο να σφίγγει το χέρι “νταβατζήδων”…

   • Αγαπητέ DiKra,
    ευχαριστώ για την εξαιρετική ανάρτηση
    αλλά και τη νέα οπτική που δώσατε στο σχόλιό μου.
    Ναι, έχετε δίκιο!
    Εμένα με είχε ενοχλήσει ότι ενώ δήθεν “κόπτεται” τόσο
    για την Ακρόπολη,
    αδίστακτα τη χρησιμοποιεί, ως ντεκόρ για φωτογραφήσεις
    και χειραψίες μεταξύ
    λαμέ
    εξουσιαστών, φορεμάτων και μαντίλων.
    Με ενόχλησε η Ακρόπολη ως επιλεγμένο σημείο δολοφονίας της Αισθητικής μας.
    Και νομίζω ότι μετά τη διευκρίνηση τούτη, ίσως και να συμφωνήσετε.

    Όπως και να ‘χει
    είναι κρίμα που ένας τόσο μεγάλος δημιουργός
    επιλέγει να αυτο-προβάλεται ως κακός πολιτικός.

    Προφανώς, έχει πιάσει το νόημα: Το να τα βάζεις με νεκρούς Εβραίους,
    αποτελεί παράγοντα δημοφιλίας στην Ελλάδα.

    Και εδώ πλέον διαπράττεται και η δολοφονία της Λογικής μας.

    -Σας ευχαριστώ ξανά!

 2. Ως προς την κατάχρηση των δημοσίων χώρων δεν θα διαφωνήσω καθόλου, κύριε Βικ. Σήμερα “Η Καθημερινή” δημοσιεύει εκτενή συνέντευξη του Θεοδωράκη (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100077_13/02/2011_432474), στην οποία “ο πολυφίλητος οικουμενικός βάρδος” αναφέρεται και πάλι στην πλαστή “οδηγία” Κίσινγκερ (http://sarantakos.wordpress.com/2010/03/22/kisinger2/). Από την άλλη, παραδέχεται ότι “τη θερμότερη υποδοχή στο έργο [τ]ου τη συνάντησ[ε] στο Ισραήλ”! Χμ, απ’ ό,τι φαίνεται οι “αιμοβόροι σιωνιστές” λατρεύουν τον τεράστιο Μίκη!

 3. Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ το Μίκη, με αυτό που θα επισημάνω…

  ΠΡΟΣΕΞΤΕ κάτι που δείχνει ΠΛΗΡΗ ασυναρτησία και ασυνέπεια, εκ μέρους του, ίσως μάλιστα και δυσκολία με το χειρισμό των ίδιων των λέξεων:

  ΑΜΕΣΩΣ μετά, τη δήλωση “είμαι αντισημίτης και αντισιωνιστής”, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, συμπληρώνει: “μισώ εξίσου τον αντισημιτισμό και το σιωνισμό”!

  (και στο διάστημα αυτών των 5-6 δευτερολέπτων αναφέρει οτι “έζησε μαζί με Εβραίους”, ότι αγαπάει τον εβραϊκό λαό, κλπ. – ενώ λίγο μετά μιλάει για τράπεζες, Μπίλντερμεργκ και εβραϊκό λόμπυ, σε έναν… απλοϊκό αχταρμά καφενειακού τύπου)

  • Υ.Γ. Αυτό που σας επεσήμανα… μάλιστα δεν το είχα προσέξει ΟΥΤΕ εγώ ο ίδιος, ενώ το ΕΙΔΑ το βίντεο. Γιατί; Διότι έμεινα τόσο άναυδος με το ΠΡΩΤΟ πράμα που άκουσα (το “Αντισημίτης”) ώστε… σκεφτόμενος αυτό πέρασαν απαρατήρητα, όλα τα επόμενα!!!

   Αποτελεί φυσικό ελάττωμα του εγκεφάλου να δίνει ΟΛΗ του την προσοχή σε ένα ΠΡΩΤΟ ερέθισμα, αν είναι έντονο… αγνοώντας ή μη-προσέχοντας, ξεχνώντας, κ.ο.κ. τα επόμενα ερεθίσματα, γεγονός που εξηγεί και το συχνό φαινόμενο του να ξεχνάμε τις διορθώσεις που έγιναν _μετά_ από κάτι που καταλάβαμε λάθος και να παραμένει στη μνήμη το ΑΡΧΙΚΟ λάθος χωρίς τη διόρθωση.

   • Η παρατήρηση σας είναι ορθή, προσωπικά όμως δέχτηκα κι άλλα ερεθίσματα κατά τη διάρκεια της εκπομπής που μ’έκαναν να συμπεράνω ότι κάτι δεν πάει καλά. Γι’αυτό και επέλεξα να παραθέσω στην αρχή της ανάρτησης δύο αποσπάσματα που δείχνουν ότι αυτό που είπε ο συνθέτης μάλλον το εννοούσε…

 4. Οσο για κακές παρέες… ΔΕΝ το συζητάμε, είναι αληθές. Ο ιδιοκτήτης της κεντρικής σελίδας της “Σπίθας” (ή κάποιος συνεργάτης του) ΜΠΟΡΟΥΣΕ να ελέγξει ΠΟΙΟΣ έφτιαξε το δεύτερο βίντεο που πρότεινε ο Μίκης, και ΣΙΓΟΥΡΑ ήξερε ότι το έκανε Χρυσαυγιτης. Επομένως είναι ΕΝΟΧΟΣ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ προωθώντας το Χρυσαυγίτη που έφτιαξε το βιντεο (ένα ανόητο, σύντομο βίντεο, που μιλάει για Μπίλντερμπεργκ με ιδιαίτερα απλοϊκό τρόπο, τόσο χαζό ώστε απορεί κανείς ΓΙΑΤΙ να επιλεχτεί ΑΥΤΟ το ηλίθιο βίντεο, για το θέμα αυτό, και όχι… τόσα και τόσα άλλα, που ΔΕΝ τα έφτιαξαν Χρυσαυγίτες).

  Ο Μικης λόγω ηλικίας και έλλειψης γνώσης χειρισμού υπολογιστών ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να ήξερε ότι ο κατασκευαστής του βίντεο ήταν Χρυσαυγίτης. Αμφιβάλλω επίσης αν είδε αρκετά άλλα βίντεο ώστε να το επιλέξει, το πολύ-πολύ έδωσε το “ΟΚ” σε κάτι που ΑΛΛΟΙ του πάσαραν.

  Επομένως -λογικά- δικαιούμαστε να καταγγείλουμε τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας, κ. Μιχάλη Βρεττό ως ΥΠΑΙΤΙΟ όσον αφορά το θέμα του 2ου βίντεο που ανέφερε ο Ψαρράς, ΧΩΡΙΣ όμως να αναφέρει ΚΑΙ το πρώτο βίντεο, που πρότεινε ο Μίκης, ενα βίντεο της (ΕΒΡΑΙΑΣ) Naomi Klein.

 5. Pingback: To αυγό του φιδιού, μπορεί να εκκολαφθεί « Ροΐδη Εμμονές

 6. Pingback: Les actes antisémites restent en Grèce impunis | Against antisemitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

 7. Pingback: Juppé accuse Mélenchon de “relations sulfureuses” avec des personnalités se disant antisémites | Against antisemitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s