Έκθεση της Γ.Γ. Θρησκευμάτων για περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα το 2021

Στην πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων για τα περιστατικά βίας εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα κατά το 2021 καταγράφονται τρεις επιθέσεις οι οποίες φέρουν προδήλως αντισημιτικό χαρακτήρα. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος παρατηρείται μείωση των αντισημιτικών επιθέσεων σε χώρους θρησκευτικού ενδιαφέροντος για τις ελληνικές εβραϊκές κοινότητες καθώς και σε Μνημεία Ολοκαυτώματος. Υπενθυμίζουμε ότι το 2020 είχαν καταγραφεί δέκα περιστατικά αντισημιτικής βίας σε αρκετές ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Λάρισα, Καστοριά, Δράμα και Ρόδος).

Τον Μάρτιο του 2021 βανδαλίστηκε για πρώτη φορά η τοιχογραφία που υλοποίησε η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας επί της οδού Μιχαήλ Καλού, η οποία τιμά τα θύματα της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και αποσκοπεί στη διάσωση της ιστορικής μνήμης. Παραθέτουμε τη σχετική τοποθέτηση της Αναστασίας Χαμαλίδου, υπεύθυνης του προγράμματος, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Λίγους μήνες αργότερα, αντισημίτες προξένησαν φθορές σε τάφους του Εβραϊκού Νεκροταφείου στα Γιάννενα (Αύγουστος και Σεπτέμβριος του 2021). Στην έκθεση παρατίθενται σχετικές ανακοινώσεις του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου στις οποίες τονίζεται – για πολλοστή φορά – η αναγκαιότητα της σύλληψης και της τιμωρίας των δραστών καθώς και η αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικότερων μέτρων για την ασφάλεια της εβραϊκής κοινότητας και των ιερών χώρων της.

Στην έκθεση γίνεται, επίσης, αναφορά στις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας κατά του αντισημιτισμού (διεξαγωγή σεμιναρίων σχετικά με το Ολοκαύτωμα και το λειτουργικό ορισμό του αντισημιτισμού σύμφωνα με τη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, προβολές ή και δημιουργία ταινιών με θέμα το Ολοκαύτωμα καθώς και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις).

Διαβάστε εδώ την έκθεση της Γ.Γ. Θρησκευμάτων για το 2021.  

Advertisement

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s