Κάψιμο του Ιούδα σε όλη την Ελλάδα, σα να μη συμβαίνει τίποτα

Η Ιερά Μητρόπολη Άρτης προβάλλει στην ιστοσελίδα της (http://www.agia-theodora.gr/enoria/ithi-ethima.html) το αντισημιτικό τελετουργικό του καψίματος του Ιούδα.

Η Ιερά Μητρόπολη Άρτης προβάλλει σε ιστοσελίδα της (http://www.agia-theodora.gr/enoria/ithi-ethima.html) το αντισημιτικό τελετουργικό του καψίματος του Ιούδα.

Με ιδιαίτερη επισημότητα, η «Καθημερινή» δημοσίευσε σήμερα αναλυτική λίστα με ήθη και έθιμα που αναβιώνουν το Πάσχα. Περίοπτη θέση κατέχει το κάψιμο του Ιούδα:

ΤΥΡΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ: Επιτάφιος με ψαροκάϊκα και κάψιμο του Ιούδα στη θάλασσα.

ΆΡΤΑ: […] Το έθιμο του καψίματος του Ιούδα αναβιώνει το Μ. Σάββατο με τους νέους να συγκεντρώνουν ρούχα. Το μεσημέρι φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα στο πηγάδι της εκκλησίας, το κρεμούν σε κρεμάλα και το βράδυ στην Ανάσταση καίνε το ομοίωμα. Παράλληλα, πολύχρωμα φωτεινά αερόστατα υψώνονται στον ουρανό της πόλης.

ΧΑΝΙΑ: Την παραμονή της Ανάστασης τα παιδιά σχηματίζουν ένα μεγάλο σωρό από ξύλα και στην κορυφή βάζουν ένα σκιάχτρο που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας και την ώρα που ο ιερέας λέει το «Χριστός Ανέστη», βάζουν φωτιά και τον καίνε.

Μικρή λεπτομέρεια: η εφημερίδα δεν αναφέρει καν ότι πρόκειται για την πιο γνωστή εκδήλωση λαϊκού αντισημιτισμού στην Ελλάδα, καθώς μέσω της συγκεκριμένης παράδοσης αποδίδονται στους Εβραίους συλλογικά οι ιδιότητες του Ιούδα, όπως φιλαργυρία, προδοσία και θεοκτονία (βλ. Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου: Ο Άλλος εν διωγμώ. Η εικόνα του Εβραίου στη λογοτεχνία. Ζητήματα ιστορίας και μυθοπλασίας. Αθήνα 1998, σελ. 198-200).

“Πόσος αντισημιτισμός ή αντιεβραϊσμός υπάρχει στο κάψιμο του Ιούδα; Οσος υπάρχει πάντοτε στην ελληνική κοινωνία, σαν αυτονόητος, σαν μια αέναα κληροδοτούμενη φυσική κατάσταση, ή όσος υπάρχει γενικά στον χριστιανισμό κάθε δόγματος. Δεν ξέρω πόσο ισχύει η υπόθεση ότι μία από τις αιτίες της αντιπάθειας είναι η άρνησή μας να δεχτούμε ότι μπορεί να υπάρχει κι άλλος περιούσιος λαός πλην ημών, πάντως και τα παραμύθια μας και πολλές παροιμίες και δημοτικά τραγούδια αναπαριστάνουν έναν Εβραίο που, εκτός από τον θάνατο του Χριστού, τον βαραίνουν μύρια όσα ηθικού ή κοινωνικού τύπου αμαρτήματα. Δεν φύτρωσαν, άλλωστε, στο κενό τρία κόμματα της τωρινής πολιτικής σκηνής (Χ.Α., ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ) που αθροιστικά αγγίζουν το 20% κι έχουν ευαγγέλιο τον οξύτατο αντισημιτισμό, μεταμφιεσμένο σε αντισιωνισμό.” (Παντελής Μπουκάλας: Το κάψιμο του Ιούδα, 2.5.2013)

Advertisements

6 thoughts on “Κάψιμο του Ιούδα σε όλη την Ελλάδα, σα να μη συμβαίνει τίποτα

 1. Απροκάλυπτος αντισημιτισμός και στο “Βήμα”: Στη Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα «ρίχνουν από τα παράθυρα ό,τι άχρηστο αγγείο ευρεθεί “προς χαράν του Χριστού και πομπήν των Εβραίωνε”».
  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=693840

 2. Kiriaki yom tov.
  Έχω την εντύπωση πως “φυσάμε το γιαούρτι” για τον λόγο εκείνο, που λέει η παροιμία.
  Το κάψιμο του Ιούδα, είναι όπως ακριβώς θα καίγανε οι Ρωμανιώτες του Ισραήλ, το ομοίωμα από τον Πήλιο Γούση κάθε 25η Μαρτίου. Σίγουρα δεν θα συμβόλιζαν κάθε Έλληνα.
  Ή όπως θα καίγανε οι Ρωμανιώτες στις 18 Αυγούστου, το ομοίωμα από τον Εφιάλτη των Θερμοπυλών.
  Οι Ιαφεθίμ που καίνε το ομοίωμα του Ιούδα, εκτιμώ πως δεν ορέγονται αύριο να κάψουν τους Γεχουντίμ.
  Απλά καίνε τον συγκεκριμένο Ισκαριώτη και προφανώς με βάση το συγκεκριμένο τανάχ.

  Θα ήταν σα να λέγανε οι πυρκαγιο-παθείς τριγύρω από το πολυτεχνείο, ότι η φωτιά Λαγκ Μπα Ομέρ, προετοιμάζει τον κόσμο σε συγκεντρώσεις προκειμένου να καίνε διάφορα αντικείμενα σε δρόμους του αθώου κόσμου.

  Αυτό που ανησυχεί, είναι το πόσοι ναζιστοκέφαλοι με εμμονές, περιμένουν να γενικεύσουν το κάψιμο του Ιούδα. Πράγμα που δεν λύνεται έτσι απλά, ακόμα και αν ατονήσει το έθιμο.
  Σε τελική ανάλυση, προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου δώσει απάντηση στο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δυσκολότερο ερώτημα, το πως θα μπορούσε να ανάψει μία φωτιά για τα ρωμαϊκά κτήνη, χωρίς να κινδυνέψεις να χαρακτηρισθείς παθιασμένος.
  Διότι ο Ιούδας ήταν εχάντ μεσουγκίμ, ενώ άντε αν μπορείς, χωρίς να φανείς πορωμένος, να ανάψεις τον Άννα, τον Καϊάφα, τον Πιλάτο, να ανάψεις το κτήνος με τα καρφιά, να ανάψεις οπωσδήποτε τον μαστιγωτή, τον δέκαρχο που τον συνέλαβε, τη διοιμιρία που τον κακομεταχειρίσθηκε, τον Λογγίνο που τον λόγχισε, τον τζογαδόρο που τον έγδυσε, καθώς και το κτήνος που του φόρεσε αγκάθινο στεφάνι, σχίζοντας το δύστυχο κεφάλι, του αγαπητού Γεχοσούα μπεν Γιοσέφ.

  Έχω λάθος ;
  Δεν ξέρω κιόλας.

 3. Pingback: Official Greek National Tourism Organization promotes anti-Semitic ritual | Against antisemitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

 4. Pingback: Official Greek National Tourism Organization promotes anti-Semitic ritual | Grassrootreuter

 5. Pingback: Η ΕΡΤ 1 προβάλλει το κάψιμο του Ιούδα | Against antisemitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

 6. Pingback: Φεστιβάλ αντισημιτισμού 2017: πανελλαδικό “κάψιμο του Ιούδα/Εβραίου” – RACIST CRIMES WATCH

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s