Και μετά την Κοπεγχάγη τι; Η πρόταση του David Harris

DENMARK-SWEDEN-FRANCE-ATTACKS-ISLAM-MEDIA-CHARLIE HEBDO

Ως πότε; Photo by ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images

Το διπλό δολοφονικό χτύπημα στην Κοπεγχάγη πριν λίγες μέρες απέδειξε ότι ο τζιχαντιστικός ολοκληρωτισμός έχει βάλει στο στόχαστρό του τόσο την ελευθερία της έκφρασης όσο και την εβραϊκή παρουσία στην Ευρώπη. Ο Ντέιβιντ Χάρις, Γενικός Διευθυντής της οργάνωσης American Jewish Committee (AJC), καταθέτει σε πρόσφατο άρθρό του μια ολοκληρωμένη πρόταση σε οκτώ σημεία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτής της απειλής. Ας δούμε τα οκτώ σημεία συνοπτικά:

1) Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να οργανώσει επειγόντως μία σύνοδο στην οποία θα συζητηθεί η άνοδος του αντισημιτισμού, όπως αυτή στοιχειοθετείται τόσο από τις επαναλαμβανόμενες αντισημιτικές επιθέσεις, όσο και από πρόσφατες σχετικές έρευνες ή στατιστικές. Αυτή η σύνοδος πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα και να τα εφαρμόσει.

2) Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν ότι ο αντισημιτισμός δε στοχεύει να πλήξει μόνο τη σωματική ακεραιότητα των Ευρωπαίων Εβραίων αλλά και τις ίδιες τις ευρωπαϊκές αξίες. Δε μπορεί να διαχωριστεί το ένα από το άλλο.

3) Είτε το θέλουμε είτε όχι, η πρόσφατη έκρηξη της αντισημιτικής βίας προέρχεται κυρίως από ένα μικρό κομμάτι του μουσουλμανικού πληθυσμού. Το να αποφεύγουμε να αναφερθούμε σε αυτό το απλό δεδομένο, συντελεί στη διαιώνιση του προβλήματος.

4) Το να θέλεις να ευαισθητοποιήσεις τους πολίτες της Ευρώπης για το πρόβλημα του αντισημιτισμού, δεν αποτελεί επ’ ουδενί ισλαμόφοβη πρακτική, όπως ισχυρίζεται κατά καιρούς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αντιτίθεται σε τέτοιου είδους καμπάνιες.

5) Τόσο οι κυβερνήσεις, όσο και οι ευρύτερες κοινωνίες των χωρών της Ευρώπης δεν πρέπει να αρκεστούν σε ρητορείες και πράξεις συμβολικού χαρακτήρα αλλά να συστρατευτούν συνολικά και με σχέδιο κατά του αντισημιτισμού.

6) Να συνδεθεί επιτέλους η μνήμη του Ολοκαυτώματος με τους κινδύνους του σήμερα. Τι νόημα έχει να οργανώνει κανείς επίσημες τελετές για να θρηνήσει τους νεκρούς συμπολίτες μας, όταν αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει ότι οι Εβραίοι που ζουν σήμερα στην Ευρώπη πρέπει επειγόντως να προστατευτούν;

7) Η Ευρώπη δε χρειάζεται να απολογείται για τις αξίες της δημοκρατίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ανοιχτότητας και του πλουραλισμού. Αυτές οι αξίες καθιστούν την Ευρώπη ελκυστική για τους μετανάστες. Αυτές τις αξίες πρέπει να υπερασπιστούμε από κοινού.

8) Η βαρβαρότητα των τζιχαντιστών που ενέσκηψε στην Ευρώπη δε διαφέρει και πολύ από αυτή που βιώνουν οι πολίτες του Ισραήλ. Οι ίδιοι τζιχαντιστές μισούν την Ευρώπη, οι ίδιοι θέλουν να αφανίσουν το Ισραήλ. Ας μη προσπαθεί η Ευρώπη να διαχωρίσει δύο όψεις του ίδιου κινδύνου.

Υποβολή σχολίου / Votre commentaire / Ihr Kommentar dazu / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s