Η απάντηση του “Ιανού” κι ένα σχόλιο

Από τον “Ιανό” λάβαμε και δημοσιεύουμε την εξής απάντηση στη διαμαρτυρία μας για τη διάθεση συγκεκριμένου βιβλίου του Κ. Πλεύρη στο κατάστημα της Αριστοτέλους.

Κύριε Κράββαρη καλησπέρα σας.

Eκ μέρους του ΙΑΝΟΥ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, για την ενημέρωση σχετικά με την ανάρτηση στο blog σας,  την οποία όπως βλέπω υπογράφετε και ο ίδιος.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, βρέθηκε από λάθος στο συγκεκριμένο σημείο και θα μετακινηθεί σε άλλο ράφι του βιβλιοπωλείου της Αριστοτέλους.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι ο ΙΑΝΟS δεν θα αναλάμβανε ποτέ την έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου, αντιθέτως έχει εκδώσει στο παρελθόν βιβλία όπως:

50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ … ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΙΑΣ της Έρικας Κούνιο-Αμαρίλιο, 2006 http://www.ianos.gr/50-xronia-meta-81878.html

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ Ο δήμιος των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης του Σπύρου Κουζινόπουλου, 2005 http://www.ianos.gr/ipothesi-alois-mprouner.html

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΥ του Ανδρέα Λ.Σεφιχά  http://www.ianos.gr/anamniseis-mias-zois-kai-enos-kosmou.html

Ως βιβλιοπωλείο όμως, δεν ασκούμε και δεν είναι στις προθέσεις μας να ασκήσουμε οποιουδήποτε τύπου λογοκρισία στα προς πώληση βιβλία.

Σχετικά, με το σημείωμα-βιογραφικό του συγγραφέα, σας γνωρίζω ότι δεν αποτελούν άποψη ή θέση του ΙΑΝΟΥ για τον συγγραφέα. Αναπαράγουμε πάντα αυτολεξεί τα κείμενα που στέλνουν οι εκδότες με την κυκλοφορία ενός βιβλίου, εφόσον δεν προσβάλουν κατά οποιονδήποτε τρόπο την κοινή γνώμη.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση και πληροφορία.

Με εκτίμηση

για τον ΙΑΝΟ,

Άννα Θεοδόση

Διεύθυνση Επικοινωνίας

Σχόλιο του ιστολογίου: Η μετακίνηση ενός ναζιστικού βιβλίου από το συγκεκριμένο ράφι είναι μια μίνιμουμ κίνηση εκ μέρους του «Ιανού» η οποία, όμως, δε μας ικανοποιεί απόλυτα. Επειδή ακριβώς ο «Ιανός» ως εκδοτικός οίκος έχει δείξει ευαισθησία στο θέμα του Ολοκαυτώματος, θα μπορούσε να δώσει το καλό παράδειγμα και εντός του βιβλιοπωλείου του, αποσύροντας συμβολικά τον ναζιστικό λίβελλο του Πλεύρη, αλλά και κάθε συνωμοσιολογικό βιβλίο που συνετέλεσε στο Ολοκαύτωμα, όπως «Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών». Ας μη ξεχνάμε ότι ο «Ιανός» δραστηριοποιείται κυρίως στη Θεσσαλονίκη, της οποίας η πολυπληθής Εβραϊκή Κοινότητα κυριολεκτικά ξεκληρίστηκε κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι ένα τελευταίο σχόλιο για τα βιογραφικά των συγγραφέων: Θεωρούμε ότι στην περίπτωση του Πλεύρη ο «Ιανός» αλλά και κάθε ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο δεν έχει το δικαίωμα στην ουδετερότητα, διότι τα πομπώδη λόγια του συγκεκριμένου συγγραφέα περί «επιστημονικών απόψεων» είναι κατάφωρα ψέματα. Όπως κάθε επιχείρηση, έτσι κι ένα βιβλιοπωλείο διέπεται από ηθικούς κανόνες και οφείλει να ενημερώνει τους πελάτες του για τέτοιου είδους θέματα. Ας μη τα ισοπεδώνουμε όλα στο όνομα της ουδετερότητας και της μη άσκησης λογοκρισίας. Ξανασκεφτείτε το και μάλιστα άμεσα.

Δημήτρης Κράββαρης

Ενημέρωση, 10.04.2014: Ο «Ιανός» αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του το αυτοβιογραφικό σημείωμα του Πλεύρη, στο οποίο τα βιβλία του κρίνονται ως «αυστηρώς επιστημονικά».

2 thoughts on “Η απάντηση του “Ιανού” κι ένα σχόλιο

  1. Ο Ιανος εγραψε “Ως βιβλιοπωλείο όμως, δεν ασκούμε και δεν είναι στις προθέσεις μας να ασκήσουμε οποιουδήποτε τύπου λογοκρισία στα προς πώληση βιβλία.”

    Εδω θελει λιγο σκεψη-γιατι δεν ειναι δυνατον η εννοια της προστασιας του ελευθερου λογου να οδηγει σε αδρανεια.Ο ελευθερος λογος εξ ορισμου οταν ειναι πραγματικα ελευθερος δεν εμπεριεχει αυτοκαταστροφικες για το ανθρωπινο ειδος θεωριες και δοξασιες.Αυτο νομιζω οτι ο καθενας ευκολα το αντιλαμβανεται και κατανοει η διαισθανεται.

    Χαιρετιζω την αφαιρεση του αυτοβογραφικου του Πλευρη απο την ιστοσελιδα-ειναι μια κινηση αναγνωρισης της ευθυνης του Ιανου στην προβολη η οχι του μισανθρωπου Πλευρη.Ευχομαι αυτο το αισθημα της ευθυνης να μεγαλωσει με τον καιρο -υπαρχουν τοσες δρασεις που καποιος μπορει να κανει προς το κοινο σαν επικοινωνια για να “εκθεσει” την μαυριλα του Πλευρη και των ομοιοιδεατων του.Το βιβλιο συμφωνω δεν αποτελει αφορμη για λογοκρισια αλλα αφορμη για εμπεδωση της δημοκρατιας απο και αναμεσα σε υπευθυνα ελευθερους πολιτες.

  2. Pingback: 5 + 5 αναρτήσεις για το 2014 | Against antisemitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s