Η γιορτή του Γιομ-Κιπούρ στα Γιάννενα

Η γιορτή του Γιομ-Κιπούρ

Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013 | του Αλέκου Ράπτη

εφ. “Ηπειρωτικός Αγών”

[Το παρόν άρθρο αναδημοσιεύεται ολόκληρο με την άδεια του συγγραφέα.]

Yom_Kippur_Ioannina_2013Η Εβραϊκή Κοινότητα Ιωαννίνων, γιόρτασε και φέτος, στη Συναγωγή της, το Γιόμ-Κιπούρ. Η σημαντική αυτή γιορτή, που θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή του Εβραϊσμού, αποτελεί για τους συμπολίτες μας Γιαννιωτοεβραίους, αλλά και για τους Εβραίους όλου του κόσμου, την ημέρα, του Εξιλασμού και είναι ημέρα σκέψης, μετάνοιας, προσευχής και νηστείας.

Η διήμερη αυτή γιορτή, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013, καθώς και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013 και τελέστηκε στην Συναγωγή, που βρίσκεται μέσα στο κάστρο της πόλης των Ιωαννίνων, παρουσία δεκάδων συμπολιτών μας, Γιαννιωτοεβραίων, αλλά και άλλων ομοθρήσκων, που ήλθαν από από την Αθήνα και το Ισραήλ, καθώς και πολλών φίλων Γιαννιωτών.

Το ίδιο βράδυ του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου, η Εβραϊκή Κοινότητα Ιωαννίνων, πραγματοποίησε γιορτινή εκδήλωση, σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης μας, μέσα στην κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα, προς τιμή των συμμετεχόντων, στην γιορτή του Γιόμ-Κιπούρ.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Μωυσής Ελισάφ, μίλησε για την σημασία της γιορτής του Γιόμ- Κιπούρ, αναφέροντας πως, «αυτή η μεγάλη γιορτή τηρείται όχι για εθιμοτυπικούς ή θεολογικούς και μόνο λόγους, αλλά σαν ετήσιο προσκλητήριο ταυτότητας, πατρίδας χιλιετιών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε, στην τιμητική διάκριση, που θα απονεμηθεί εκ μέρους της Κοινότητας, στον Γιαννιώτη αγωνιστή του Ελληνικού Εβραϊσμού, τον κ. Μωρίς Χατζή, ενώ θα ακολουθήσει και έτερη τιμητική διάκριση, για να τιμηθεί ο Ιστορικός – συγγραφέας κ. Ιακώβ Σιμπή για το συναρπαστικό βιβλίο του, « Η διάσωση», που συνέγραψε με την δημοσιογράφο – Ιστορικό, κα. Καρίνα Λάμψα, τονίζοντας ο κ. Ελισάφ, πως «χρειαζόμαστε αυτές τις τιμητικές εκδηλώσεις, σε τούτη την εποχή. Ίσως τώρα στους χαλεπούς καιρούς, που διανύουμε, είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία, η απονομή των οφειλόμενων τιμών. Σήμερα όντως βιώνουμε, μια πρωτόγνωρη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση. Κρίση δομών, θεσμών, αξιών και ασφαλώς και κρίση προσώπων. Οι σημασίες που ενώνουν τους πολίτες θρυμματίζονται ενώ, εκείνες που διαμελίζουν αποθεώνονται… Στα πρόσωπα λοιπόν των τιμωμένων, τιμούμε ανθρώπους, που δεν έμειναν έγκλειστοι στον εαυτό τους».

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η βράβευση του άξιου τέκνου της Κοινότητας με καταγωγή από τα Γιάννενα, του κ. Μωρίς Χατζή, ο οποίος δραστηριοποιείται στη μαχητική δημοσιογραφία, στην Αθήνα και είναι εκδότης, της ηλεκτρονικής εφημερίδας, «Η ΚΡΗΣΑΡΑ».

Ο κ. Χατζής, παρέλαβε την τιμητική πλακέτα, που του επιδόθηκε από την Γραμματέα της Κοινότητας κα Αλέγρα Μάτσα, ενώ στην συνέχεια, από το βήμα της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην αποφράδα ημέρα, την ημέρα του τραγικού εκτοπισμού, των Γιαννιωτοεβραίων συμπολιτών μας, από τους γερμανούς Ναζί, στα στρατόπεδα θανάτου, στο Άουσβιτς και στο Μπιρκενάου, στις 25 Μαρτίου 1944. Μέσα σ΄αυτό το φορτισμένο συγκινησιακό κλίμα, για την τραγωδία του αφανισμού της Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων, ο ίδιος ο ομιλητής, μη δυνάμενος να συγκρατήσει τα δάκρυα του, με εμφανή συγκινησιακή φόρτιση, προχώρησε και ακόμη πιο παραπέρα, ξεκλειδώνοντας την μνήμη της ιστορικής ευθύνης, αναλογιζόμενος, αλλά και βάζοντας το κρίσιμο ερώτημα, στους προσκεκλημένους της εκδήλωσης, ένα ερώτημα που παραμένει ακόμη ταμπού, στην σύγχρονη γιαννιώτικη κοινωνία, «τι απέγιναν τα οικογενειακά και περιουσιακά στοιχεία των Γιαννιωτοεβραίων συμπολιτών μας μετά τον αφανισμό, ποιοι συμπολίτες μας τα σφετερίστηκαν και πως πραγματοποιήθηκε, αυτό το φοβερό «πλιάτσικο», μέσα στην μικρή μας πόλη, από τον Μάρτιο 1944 και μετά».

Αμέσως μετά, ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου «Η διάσωση» από τις εκδόσεις Καπόν, που αποτέλεσε, την επίπονη εργασία δύο συγγραφέων, της κας. Καρίνας Λάμψα που είναι δημοσιογράφος- Ιστορικός και του κ. Ιακώβ Σιμπή που είναι Ιστορικός – συγγραφέας.

Το σημαντικό αυτό βιβλίο, αναφέρεται στην εκτόπιση και τον αφανισμό των Ελληνοεβραίων, στα Ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου, στην διάρκεια του Β΄Π.Π, καθώς και στη διαφυγή, μελών των Εβραϊκών κοινοτήτων, από την κατεχόμενη Ελλάδα, στην διάρκεια του Β΄Π.Π.

Η βιβλιοπαρουσίαση του τόσου σημαντικού αυτού βιβλίου, έγινε από τον κ. Νίκο Μαραντζίδη, ο οποίος είναι Αναπληρωτής καθηγητής, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, της Θεσσαλονίκης και επισκέπτης καθηγητής, στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στην Πράγα και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Ο κ. Μαραντζίδης, αναφέρθηκε στο βιβλίο που αποτυπώνει την «συνολική δράση», της Ναζιστικής βαρβαρότητας, εις βάρος του Ελληνικού Εβραϊκού πληθυσμού, ενώ μίλησε εκτενώς για το Εβραϊκό στοιχείο της Θεσσαλονίκης, καθώς και για τις άλλες Εβραϊκές Κοινότητες, όπως επίσης και για την Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων, που όλες αφανίστηκαν και έγιναν στάχτη, στα Ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου, σαν να μην υπήρξαν ποτέ, σαν να μην έζησαν ποτέ.

Ο ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου, ο κ. Ιακώβ Σιμπή, τίμησε με την παρουσία του, την εκδήλωση και τους καλεσμένους στην γιορτή, για το Γιόμ-Κιπούρ και ανερχόμενος στο βήμα παρουσίασε, μια θεματική ενότητα, εμπλουτισμένη με σπάνιο, αδημοσίευτο, φωτογραφικό υλικό αρχείων, το οποίο ανακάλυψε στα Κεντρικά αρχεία του Ισραήλ, αλλά και σε άλλα ερευνητικά ισραηλιτικά ινστιτούτα, κατά το χρονικό διάστημα που πραγματοποιούσε, την συγκέντρωση του ιστορικού υλικού, για το βιβλίο του, «Η διάσωση».

Το σπάνιο αυτό, ιστορικό υλικό, που αποτελεί μια σειρά από Γιαννιώτικα συμβόλαια γάμου, τα κοινώς προικοσύμφωνα, στα εβραϊκά λεγόταν «κτουμπά», είναι σε διπλή γραφή, στην ελληνική και στην εβραϊκή γλώσσα, ένα εκ των οποίων, αναγράφει την χρονολογία του έτους 1798.

Κλείνοντας την ιστορική αυτή παρουσίαση, ο ίδιος ο Ιστορικός, αναφέρθηκε συνολικά, στην ταυτότητα του Ολοκαυτώματος και τι επέφερε η απώλεια και ο αφανισμός, συνολικά του Ελληνικού Εβραϊκού στοιχείου.

Την εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Φίλιππας Φίλιος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, καθώς και μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η βουλευτής Ιωαννίνων κα Άννα Ασημακοπούλου, ο τέως Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Μωυσής Κωνσταντίνης, όπως επίσης και η κα. Ρένα Μόλχο από την πόλη της Θεσσαλονίκης, Ιστορικός και συγγραφέας, καθηγήτρια στο Πάντειο, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Πηγή: agon.gr

One thought on “Η γιορτή του Γιομ-Κιπούρ στα Γιάννενα

  1. Pingback: Ένα webdoc για τη Ρωμανιώτικη Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων / A webdoc about the Romaniotes Jews of Ioannina | Against antisemitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s