Ανοικτή επιστολή του Ζαν Κοέν στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά

9.10.2013
Του Ζαν Κοέν

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Την Τρίτη 8.10.2013 ΤΑ ΝΕΑ δημοσίευσαν ένα κομμάτι (Στο μουσείο θυμάτων του Ολοκαυτώματος ο Σαμαράς – «ποτέ ξανά» έγραψε στο βιβλίο επισκεπτηρίων) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στο Ισραήλ, και δεν πίστευα στα μάτια μου αυτό που διάβαζα και έβλεπα.

Μεταξύ των άλλων η εφημερίδα έγραψε και τα εξής “Όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρωθυπουργός ευγενικά αρνήθηκε να φορέσει το κιπά το εβραϊκό καπέλο που είναι σύμβολο πίστης».

Πριν ξεκινήσω επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι προσωπικά είμαι άθεος και παντρεμένος με χριστιανή. Το λέω ώστε να μην νομίζετε ότι ο θυμός και η απογοήτευση μου έχει να κάνει με θρησκευτικούς λόγους. Όχι κάθε άλλο Το θέμα μου είναι ο σεβασμός στην άλλη θρησκεία και στην διαφορετικότητα που είναι μέρος της δημοκρατίας και την οποίαν ναι μεν ευαγγελίζεστε  αλλά φαίνετε πως όταν φτάνει η ώρα μάλλον τη γράφεται εις τα παλιότερα των υποδημάτων σας.

Καταρχάς καλό θα ήταν όταν πάτε σε μία χώρα να γνωρίζεται πέντε πράγματα για την χώρα αυτή. Ως εκ τούτου επιτρέψτε μου να σας απαλλάξω από την άγνοια σας λέγοντας σας πως η κιπά (το καπελάκι) δεν είναι σύμβολο πίστης. Η εβραϊκή θρησκεία ζητάει απλά να είναι καλυμμένο το κεφάλι, όπερ σημαίνει ότι και ένα απλό καπέλο, μπερέ, τραγιάσκα μέχρι πετσέτα θα αρκούσε.

Αναρωτιέμαι κύριε Πρωθυπουργέ αν παγαίνατε επίσκεψη σε τζαμί σε κάποια Αραβική χώρα τι θα λέγατε στους φιλοξενούντες ότι δεν βγάζεται τα παπούτσια σας διότι είναι θρησκευτική πίστη;

Προφανώς όχι, διότι όχι μόνο δεν θα σας επέτρεπαν να μπείτε αλλά πιθανότατα θα διέκοπταν την επίσκεψη σας εκεί και θα σας ανέβαζαν στο πρώτο αεροπλάνο πίσω στην Ελλάδα. Βλέπετε οι Μουσουλμάνοι είναι λίγο θρήσκοι και λιγότερο ανεκτικοί σε τέτοια θέματα.

Τι θα γινόταν αν πηγαίνατε επίσκεψη στον Πάπα. Θα λέγατε στη σύζυγο σας να μη καλύψει το κεφάλι της διότι είναι θέμα πίστης;

Αναρωτιέμαι εγώ ηλήθιος είμαι όταν πηγαίνω σε θρησκευτικές εκδηλώσεις χριστιανών φίλων μου όπως γάμοι βαφτίσια κηδείες τηρώ απαρέγκλιτα τις παραδόσεις και εντολές της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Επειδή δεν είμαι βαφτισμένος κάθομαι στον προ-ναό. Δεν καλύπτω το κεφάλι μου, και αν φοράω καπέλο το βγάζω όταν αυτό απαιτεί η χριστιανική θρησκεία. Φυσικά το αυτό κάνω και με όλες τις άλλες θρησκείες διότι το να τηρεί κανείς τις θρησκευτικές παραδόσεις άλλης θρησκείας είναι θέμα σεβασμού και πολιτισμού και όχι θρησκευτικής πίστης.

Καταλαβαίνω πως ως πολιτικός ένα από τα καθήκοντα σας είναι και οι συλλογή «ψηφαλακίων»  που θα έλεγε και ο Καφετζόπουλος στην ταινία «Πρώτη φορά νονός», αλλά υπάρχουν και όρια κύριε Πρωθυπουργέ.

Ως άνθρωπος της πολιτικής επικοινωνίας καταλαβαίνω πως μία φωτό με κιπά δεν θα καθόταν καλά με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής  που τόσο θέλετε να προσελκύστε τώρα που η οργάνωση αυτή καταρρέει.

Αναρωτιέμαι όμως αν πράγματι η ΝΔ και εσείς προσωπικά θέλετε τέτοια άτομα στο κόμμα σας και αν πράγματι ο αριθμός αυτών των ψήφων αξίζει την δυσαρέσκεια των απανταχού Εβραίων, όταν μάλιστα  όλοι οι άλλοι ηγέτες που επισκέφτηκαν αυτών τον ιερό χώρο κάλυψαν το κεφάλι τους.

Ξέρετε τι μου θύμισε η στάση σας; Κάτι που είχε πει πέρσι σε συνέντευξη του ο διορατικός αυτός καθηγητής Ιωάννης Μάζης. Είχε πει τότε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να φέρεται ως σύζυγος της Τουρκίας που την δείχνει δημοσίως και από την άλλη να έχει το Ισραήλ ως ερωμένη και να την κρύβει.

Πράγματι, αν φοβάστε να πείτε ότι σέβεστε όλο το πακέτο του Ισραήλ δηλαδή τεχνογνωσία, λεφτά, αλλά και θρησκευτικές παραδόσεις να μας το πείτε ώστε να ξέρουμε και εμείς οι Εβραίοι της διασποράς που στεκόμαστε. Θα είναι τουλάχιστον ποιο τίμια τοποθέτηση εκ μέρους σας.

Τέλος, αγαπητέ Αντώνη επέτρεψε μου μία προσωπική εμπειρία μαζί σου. Όταν την 1η Μαΐου του 1991 πήγαμε μαζί στο Ισραήλ , εσύ ως Υπουργός Εξωτερικών και εγώ ως σύμβουλος επικοινωνίας, έβαλες κιπά στο μνημείο του ολοκαυτώματος. Αναρωτιέμαι τι άλλαξε στον χαρακτήρα σου και τα πιστεύω σου. Η ηλικία; Η θέση σου; Ή οι πολιτικές σου φιλοδοξίες;

Με μεγάλη λύπη

Ζαν Κοέν
Απογοητευμένος Ελληνο-Εβραίος

Πηγή: cohen.gr.

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s