Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος: “Ο ναζισμός δεν έχει φίλους, έχει μόνο θύματα” (7/10/2013)

Ο ναζισμός είναι συνδεδεμένος “μόνο με την αθλιότητα”, με “θύματα” και “με τίποτα καλό, ωραίο, αληθινό”, τόνισε ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, με θέμα “Ο ναζισμός δεν έχει φίλους, έχει μόνο θύματα”, στο Αστυνομικό Μέγαρο, παρουσία αστυνομικών και μαθητών του 4ου λυκείου Ευόσμου.

“Δεν μπορεί να είμαστε Έλληνες και να είμαστε ναζιστές. Δεν μπορεί να είμαστε Έλληνες και να είμαστε απάνθρωποι. Δεν μπορούμε να είμαστε Έλληνες και να πιστεύουμε στη βία. Γιατί, ουσιαστικά, η δύναμη δεν είναι η βία που σκοτώνει – γιατί κάποτε θα σκοτώσει και εσένα – είναι η δύναμη της αγάπης” σημείωσε ο μητροπολίτης και πρόσθεσε: “Είμαστε μια χώρα που έχει ζήσει την εμπειρία του ναζισμού. Αν ξαναγυρίσουμε σε αυτή, έχουμε μπει στο χώρο της σχιζοφρένειας”.

Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε ειδικά στη “Χρυσή Αυγή”, υποστηρίζοντας ότι “δείχνουν ποιοι είναι από μόνοι τους”, όταν μιλάνε, “αισχρολογούν” και “βρίζουν” και διερωτήθηκε τι κρύβουν μέσα τους “το άγριο πρόσωπο, οι αγριεμένες μορφές, που μερικές φορές σου δίνουνε την εντύπωση, ότι χρειάζονται και ψυχίατρο”.

“Αλλά το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης. Τι ψυχή υπάρχει μέσα, τι χαλασμός υπάρχει, τι σκοτάδι υπάρχει μέσα; Αυτό το σκοτάδι καθρεφτίζεται στα μάτια, στα λόγια, στη συμπεριφορά. Αυτό που βλέπουμε, αυτό μαρτυρούμε. Αυτή η γλώσσα από ποιόν πολιτισμό προέρχεται; Υπάρχει πολιτισμός πίσω από αυτή τη γλώσσα; Υπάρχει καρδιά – οι Πατέρες της εκκλησίας μας είπαν: αν έχεις καρδιά θα σωθείς – υπάρχει καρδιά ; Δεν υπάρχει. Η γλώσσα εκθέτει. Και δείχνει τα όρια, το περιεχόμενο, τις δυνατότητες, αποκαλύπτει τα πάντα” σημείωσε.

“Άραγε ποιον πολιτισμό εκφράζουν οι φούρνοι, όπου ψήνονται οι άνθρωποι; Όλα αυτά τα πράγματα ποιο μέλλον μαρτυρούν; Και τελικά ποιος κατευθύνει αυτό το μέλλον;” υπογράμμισε.

“Η Χρυσή Αυγή δεν έκρυψε ποτέ ευτυχώς – τώρα τελευταία προσπαθεί να το μετριάσει – ότι είναι ναζιστική και ότι είναι και παγανιστική” πρόσθεσε ο μητροπολίτης, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική τους θρησκεία “δεν είναι τελικά η αρχαία θεοσέβεια”, που θέλουν να επαναφέρουν, αλλά “η ίδια η οργάνωσή τους”.

Υπενθύμισε την παλαιότερη αντίδρασή του “όταν επιχείρησαν να εμφανιστούν ως προστάτες του Χριστού και της Εκκλησίας”, λέγοντας ότι “ουσιαστικά επιχείρησαν να γίνουν ο δούρειος ίππος, προκειμένου να παγιδεύσουν τους απλούς και ταπεινούς ανθρώπους”, καθώς “πολλές φορές ξεχνάμε τις αλήθειες εξαιτίας πρόσκαιρων δυσκολιών και παθών μέσα στη ζωή μας”.

Via vimeo.com.

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s