“Αντισυμβατικότητα” και αντισημιτισμός

  • Πολλοί είναι αυτοί που χαζογελάνε με τα αντιμνημονιακά και αντισημιτικά παραληρήματα του Τζίμη Πανούση: είναι «αντισυμβατικός», γράφει «ωραία τραγούδια», είναι οι δικαιολογίες που συχνά ακούγονται. Αρκετοί σπεύδουν να καταδικάσουν τον ακροδεξιό και ναζιστικό αναθεωρητισμό, όταν όμως πρόκειται για τον αντισιωνισμό και τη συνωμοσιολογία της αριστεράς ξαφνικά κωφεύουμε στο όνομα της Τέχνης ή της “έξω από τα δόντια” κριτικής. Η Ξένια Κουναλάκη είναι η μοναδική, μέχρι στιγμής, αρθρογράφος που αναφέρθηκε στο πρόσφατο αντισημιτικό ξέσπασμα του Πανούση καλώντας σε κυρώσεις.

Αντισημιτισμός και Αριστερά

Στην αφίσα που διαφημίζει τη νέα παράσταση του Τζίμη Πανούση, εξισώνεται το άστρο του Δαβίδ με τη χιτλερική σβάστικα.

Στην αφίσα που διαφημίζει τη νέα παράσταση του Τζίμη Πανούση, εξισώνεται το άστρο του Δαβίδ με τη χιτλερική σβάστικα.

Tης Ξένιας Κουναλάκη

Ενας «αντισυμβατικός» Ελληνας καλλιτέχνης, ο Τζίμης Πανούσης, προωθεί τη νέα του παράσταση με έμβλημα «το άστρο του Δαβίδ με τη σβάστικα, ένα σύμβολο που εκφράζει την παγκόσμια πραγματικότητα», όπως εμφανίζεται να εξηγεί στα σχετικά ρεπορτάζ ο «Τζιμάκος». Στις συνεντεύξεις που δίνει, κάνει λόγο για «Εβραιοναζήδες» που «την έχουν κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά», το γνωστό «οργανωμένο σχέδιο», το οποίο δε μας αποκαλύπτεται ακριβώς γιατί εμπίπτει στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας.

Ολα αυτά λέγονται χωρίς να κουνηθεί φύλλο, ουδείς αντιδρά για τον απροκάλυπτο αντισημιτισμό του, τη χυδαία εξίσωση Ναζί και Εβραίων και τη συνεπαγόμενη υποβάθμιση της σημασίας του Ολοκαυτώματος. Στις δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες θα είχαν σηκωθεί κι οι πέτρες, εδώ δεν τρέχει κάστανο. Κι αυτό επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο φορέας της άποψης ανήκει στον χώρο της εξωσυστημικής Αριστεράς, άρα δύσκολα μπορεί να κατηγορηθεί για ακροδεξιά ρητορική και διασπορά μίσους. Πρέπει πλέον να ασχοληθούμε σοβαρά με την ευκολία με την οποία διατυπώνονται τέτοιου είδους θέσεις, λόγος αντισημιτικός, ρατσιστικός, σεξιστικός, όχι μόνον χωρίς να εφαρμόζεται ο περίφημος (ανενεργός μέχρι στιγμής) νόμος περί εχθροπάθειας, αλλά ερήμην οιασδήποτε αντίδρασης από κόμματα, φορείς, κοινωνία των πολιτών. Επιπλέον, μια δεύτερη μεγάλη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει είναι ο αντισημιτισμός και η Αριστερά στην Ελλάδα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο kathimerini.gr.

  • Διαβάστε επίσης:
  1. Πανούσης: Δεν υπάρχουν καλοί εβραίοι/ Panousis: There are no good Jews, Abravanel, the blog (23/06/2009)
  2. Η ελληνική εβραιοφοβία σήμερα: Αρνητικά στερέοτυπα και ιδεολογία, του Ανδρέα Πανταζόπουλου (περ. “Νέα Εστία”, τεύχος 1854, Μάιος 2012)
  3. Δεν μας χέζεις ρε Τζιμάκο, blog Μικρο-αστει-ισμοί & λούμπεν τρολεταριάτο (19/02/2013)
Advertisements

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s