Μάθημα σε εκπαιδευτικούς στα Ιωάννινα για το Oλοκαύτωμα

Μάθημα σε εκπαιδευτικούς για το ολοκαύτωμα

 Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012 | Βαρβάρα Αγγέλη

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο για εκπαιδευτικούς διοργανώνει το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας στα Γιάννενα, στις 13 Νοεμβρίου, στις 9 το πρωί, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία».

Το σεμινάριο έχει τον τίτλο: «Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα» και γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Η έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου θα γίνει με χαιρετισμούς του γενικού γραμματέα Νέας Γενιάς Πάνου Κανελλόπουλου, του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή και του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και προέδρου του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ. Το σεμινάριο είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά την ιστορική και θεωρητική προσέγγιση του ολοκαυτώματος. Η αρχαιολόγος Αναστασία Λουδάρου θα κάνει ομιλία με τίτλο: «Οι Εβραίοι της Ελλάδας: Σύντομη ιστορική αναδρομή 2300 χρόνων», ο συγγραφέας, ερευνητής και υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας Ιάσονας Χανδρινός θα μιλήσει για «Το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-’44. Η περίπτωση των Ιωαννίνων» και η λέκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ελένη Κουρμαντζή θα κάνει ομιλία με τίτλο: «Προφορικές πηγές ιστορίας για το ολοκαύτωμα και η εφαρμογή τους στην εκπαίδευση». Η δεύτερη ενότητα έχει διδασκαλικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ομιλητές θα είναι ο επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Νικολάου («Το ολοκαύτωμα μέσα από τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας»), η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Εβραϊκού Μουσείου Οριέττα Τρέβεζα ( «Μουσειακά εκπαιδευτικά εργαλεία για τη διδασκαλία του ολοκαυτώματος») και η Βασιλική Κεραμίδα («Η συμμετοχή μου στο σεμινάριο για Έλληνες εκπαιδευτικούς στο Yad Vashem»). Η τελευταία εισήγηση σε μορφή εργαστηρίου («May your Memory be Love: theStory of Ovadia Barouch») θα γίνει από τον Yael Eaglstein του Yad Vashem, του Παγκόσμιου Κέντρου για την Καταγραφή, την Έρευνα, την Εκπαίδευση και τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος με έδρα την Ιερουσαλήμ.

Η τρίτη ενότητα του σεμιναρίου αφορά προσωπικές μαρτυρίες επιζώντων από το ολοκαύτωμα αλλά και την προβολή της ταινίας του Τώνη Λυκουρέση «Το τραγούδι της ζωής».

Το σεμινάριο απευθύνεται σε δασκάλους και καθηγητές. Για την παρακολούθησή του απαιτείται γνώση της αγγλικής γλώσσας (για το εργαστήριο). Οι ενδιαφερόμενοι, για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθυνθούν στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας (τηλ. 210 3225582 και e-mail: info@jewishmuseum.gr ). Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι αύριο (υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων).

Πηγή: agon.gr

  • Διαβάστε επίσης στην ιστοσελίδα του “Ηπειρωτικού Αγώνα” το άρθρο του Θύμιου Τζάλλα για το βιβλίο της Annette B. Fromm με τον τίτλο «We are few: folklore and ethnic identity of the Jewish community of Ioannina, Greece».

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s