Ο Πέρες και οι νοσταλγοί της δεκαετίας του ογδόντα

  • Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Σιμόν Πέρες στην Αθήνα, ο Αλέκος Ράπτης αφιέρωσε ένα άρθρο στην αντιστασιακή δράση του πατέρα τού Ισραηλινού Προέδρου κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πατέρας τού Σ. Πέρες ονομαζόταν Γιτζάκ Πέρσκυ (Yitzak Persky) και «το 1942, ενταγμένος στο βρετανικό στρατό, έπεσε με αλεξίπτωτο στην κατεχόμενη Ελλάδα, στην ορεινή περιοχή της Ατικοβοιωτίας, για να συμμετάσχει στην Αντίσταση. Ο Γιτζάκ Πέρσκυ καταγόταν από το Wiszniewo της Πολωνίας, σημερινή Visnieva της Λευκορωσίας και ήταν έμπορος ξυλείας στην περιοχή του», σημειώνει ο Αλέκος Ράπτης. Ο ίδιος ο Πέρες, άλλωστε, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αντιστασιακή δράση του πατέρα του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης  που παραχώρησε στον Αντώνη Φουρλή (3/8/2012):

    Από δεξιά προς τα αριστερά: Γιτζάκ Πέρσκυ, η σύζυγός του Σάρα, Σιμόν Πέρες, Καρμέλα Πέρες σύζυγος Γκέρσον Πέρες, Γκέρσον Πέρες αδερφός Σιμόν Πέρες και Σόνια Πέρες σύζυγος του Σιμόν.
    Πηγή: agon.gr

«Εγώ προσωπικά έχω ιδιαίτερους λόγους να είμαι ευγνώμων προς την Ελλάδα, διότι ο πατέρας μου ήταν αιχμάλωτος πολέμου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως αξιωματικός του βρετανικού στρατού και ένα ελληνικό μοναστήρι τον έκρυβε επί ένα χρόνο από τους Ναζί και τον κράτησε ζωντανό. Οι Γερμανοί τον συνέλαβαν εκ νέου και ελευθερώθηκε μετά από πέντε χρόνια. Όταν επέστρεψε σπίτι δίδαξε στα παιδιά μου ελληνικά τραγούδια και μας μιλούσε ελληνικά.»

  • Η επίσκεψη Πέρες κατέδειξε, για μια ακόμα φορά, το απύθμενο μίσος που τρέφει ένα μέρος της (ελληνικής) αριστεράς για ο,τιδήποτε σχετίζεται με το κράτος του Ισραήλ: ο «σιωνιστής» και «αιμοβόρος» Πέρες καταγγέλθηκε απηνώς σε ορισμένα ιστολόγια και ραδιόφωνα. Ο Marxist Reloaded στηλίτευσε την επιλεκτική ευαισθησία των επαγγελματιών της αριστερίστικης ηθικολογίας (πρόκειται για κείμενο σπάνιας ενάργειας στους χώρους της αριστεράς), ενώ ο Ζαν Κοέν απηύθυνε ανοικτή επιστολή στον Δρ. Τάσο Κουράκη (παραθέτοντας κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία). Σε πρόσφατη παρέμβασή του «στο Κόκκινο», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μας διεμήνυσε -σε έντονο ύφος- ότι όταν το κόμμα του θα γίνει κυβέρνηση, θα διακόψει «τη στρατιωτική-αμυντική συνεργασία» με το Ισραήλ. Ποιοι θα είναι οι νέοι σύμμαχοι της Ελλάδας; Η κ. Δούρου φρόντισε να προλειάνει το έδαφος για τη θεαματική αλλαγή στους εξωτικούς παραδείσους της Βενεζουέλας…

Εξώφυλλο που δεν αποτόλμησε καμιά (αριστερή) ελληνική εφημερίδα.

Advertisements

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s