Μαρτυρία ζωής απ’ τον Ισαάκ Μιζάν

Οι μνήμες από το Ολοκαύτωμα παραμένουν όχι μόνο άσβεστες αλλά και τραγικές μέρα με την ημέρα, τόνισε ο κ. Ισαάκ Μιζάν, επιζών των στρατοπέδων της φρίκης. Με αφορμή την εκδήλωση «Το τραύμα & η μνήμη», που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων και ο Μ/Φ Σύλλογος «Σκουφάς» το περασμένο Σάββατο [17.03.2012] στην αίθουσα του «Σκουφά», ο κ. Μιζάν μίλησε στα τοπικά ΜΜΕ για την τραγική εμπειρία της αιχμαλωσίας στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, την οποία έζησε το Μάρτιο του 1944, στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών, όταν συνελήφθη μαζί με την οικογένειά του. Εξέφρασε δε το παράπονο ότι η τοπική κοινωνία εκείνης της εποχής δεν βοήθησε τους Εβραίους της Άρτας να γλυτώσουν από την εχθρότητα των Ναζί. Με έκδηλη την συγκίνηση ο κ. Μιζάν ανέτρεξε στα γεγονότα εκείνης της περιόδου λέγοντας:

«Οι αναμνήσεις μου είναι τραγικές και όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ δύσκολο να επαναφέρω συνέχεια αυτά τα πράγματα. Τα περισσότερα είναι γνωστά. Φύγαμε από δω, μας πιάσανε στις 24 Μαρτίου (1944), φτάσαμε μέχρι την Αθήνα. Από κει πήγαμε στο Άουσβιτς. Στο Άουσβιτς έγινε κάποια διαλογή, τους ικανούς προς εργασία και τους μη ικανούς τους οποίους τους πήραν κατευθείαν και δεν τους ξαναείδαμε από τότε. Ενώ έψαχνα να βρω τους γονείς μου και τις αδερφές μου. Δεν μπορέσαμε να βρούμε κανέναν διότι είχαν πάει κατευθείαν για τα κρεματόρια. Εμάς, τους ικανούς προς εργασία μας είχαν και δουλεύαμε και φτάσαμε μέχρι ένα σημείο που αν δεν μπαίνανε οι Άγγλοι μέσα να μας ελευθερώσουν δεν θα είχε μείνει κανείς από μας. Οι μνήμες παραμένουν όχι μόνο άσβεστες αλλά και πάρα πολύ τραγικές μέρα με την ημέρα. Και όχι μόνο αυτό αλλά είμαι και θυμωμένος με τον εαυτό μου και με όλους τους αποβιώσαντες διότι δεν ξέρω για ποιο λόγο μας τύφλωσε ο Θεός και δεν μπορέσαμε, αφού ξέραμε τι γινόταν στη Θεσσαλονίκη, δεν λάβαμε τα μέτρα μας εμείς τουλάχιστον οι νέοι για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε. Αλλά εκτός όλων αυτών έχω και παράπονο απ’ την κοινωνία της Άρτας, ότι δεν μας βοήθησε. Στη Ζάκυνθο την ώρα που πήγαν να τους πιάσουν, βγήκε ο Δεσπότης, βγήκε ο Δήμαρχος και λέει πρώτα εμάς και μετά όλους τους άλλους. Και γλυτώσανε όλοι εκεί. Αυτή ήταν η κακοδαιμονία και ο αντισημιτισμός που υπήρχε στην Άρτα. Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά».

Οι μνήμες δεν πρέπει να σβήσουν. “Όπως είναι ο Παρθενώνας αυτή τη στιγμή που είναι παγκόσμιος και το Ολοκαύτωμα σήμερα είναι παγκόσμιο” τόνισε ο κ. Μιζάν. Εξέφρασε την επιθυμία και την πρόθεση να έρχεται πιο συχνά στην Άρτα, την οποία όπως είπε, αγαπά πάρα πολύ.

Πηγή: ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων

Advertisements

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s