Αφιέρωμα της “Νέας Ευθύνης” στον Εμμανουέλ Λεβινάς

Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στο σπουδαίο φιλόσοφο Εμμανουέλ Λεβινάς (1906-1995) και ένα μικρότερο στον ποιητή Γιώργο Γεραλή (1917-1996) περιλαμβάνει το δέκατο τεύχος του περιοδικού “Νέα Ευθύνη”.

Το τεύχος ανοίγει με μελέτημα του Κώστα Στεργιόπουλου για τον ποιητή Γιώργο Γεραλή. Ακολουθούν κείμενο του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου («Λυρική συνάντηση. Επιστολές προς Γιώργο Γεραλή»), το οποίο παρουσιάζει τέσσερις επιστολές (των Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Μανόλη Αναγνωστάκη, Πέτρου Σπανδωνίδη και Νίκου Καρούζου), διαφορετικών χρονικών περιόδων προς τον Γ. Γεραλή, και ποιήματα των Αντώνη Μακρυδημήτρη («Έρμη στα ξένα», «Εικόνες ανθρώπων») και Άγγελου Καλογερόπουλου («Ο ξένος»).

Το αφιέρωμα στον Λεβινάς ανοίγει μ’ ένα θεμελιώδες για τη φιλοσοφία του κείμενο, το «Η ηθική ως πρώτη φιλοσοφία» (μετάφραση: Δημήτρης Αγγελής, θεώρηση: Μιχάλης Πάγκαλος). Ακολουθούν κείμενα των Κώστα Ανδρουλιδάκη («Ε. Λεβινάς και Ι. Καντ – παράλληλοι»), Άγγελου Μουζακίτη («Η ριζική ετερότητα ως θεραπευτική πρακτική: ηθική, ψυχανάλυση, ψυχοθεραπεία»), δύο μεταφράσεις κειμένων του Λεβινάς («Η κιβωτός και η μούμια», σε μετάφραση Μιχάλη Πάγκαλου και «Οφθαλμός αντί οφθαλμού», σε μετάφραση Δημήτρη Τσινικόπουλου και θεώρηση Μιχάλη Πάγκαλου). Στη συνέχεια δημοσιεύονται τα μελετήματα του Μιχάλη Πάγκαλου («Μοναδικότητα μέσα στην καθολικότητα. Σκέψεις για τον Λεβινάς και τον Μπέννι Λέβι») και του αρχιμ. Παντελεήμονα Μανουσάκη («Διαβάζοντας τον Λεβινάς ενάντια στον Λεβινάς: Θάνατος, επιθυμία, γονιμότητα», μετάφραση: Νίκος Μανωλόπουλος). Το ποίημα του Πάουλ Τσελάν «Καθώς την επομένη ήταν ν’ αρχίσουν οι εκτοπισμοί» (μετάφραση: Βίκτωρ Ιβάνοβιτς) αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή για ένα ακόμα κείμενο του Λεβινάς, το «Πάουλ Τσελάν: Από το είναι στο άλλο» (μετάφραση: Δημήτρης Ελευθεράκης, θεώρηση: Ευστάθιος Γιαννής).

Μετά το τέλος του αφιερώματος δημοσιεύονται «Οι ψυχές της γιαγιάς μου», διήγημα της Μαρίας Κουγιουμτζή, δύο ποίηματα της Τζίνας Ξυνογιαννακοπούλου («Αριστερόστροφα του ρολογιού» και «Παραλλαγή») και το πεζό του Δημήτρη Θ. Γκότση «Μια φούχτα»).

Στους «Προσανατολισμούς» θα βρείτε: «Η δυτική χριστιανική αντίληψη περί δικαιοσύνης – Αυγουστίνος» του Μαριάνου Δ. Καράση, «Η ανάγκη της συνειδητοποιημένης επικοινωνίας» του Διονύση Κ. Μαγκλιβέρα και «Ανάξιοι της τραγωδίας;» του Κώστα Χατζηαντωνίου. Γλωσσικά σχόλια γράφει ο Γιάννης Β. Κωβαίος, κριτική τέχνης ο Νίκος Αλ. Μηλιώνης, θεατρική κριτική η Έλενα Σταγκουράκη, για τον κινηματογράφο ο Αχιλλέας Ντελλής. Δημοσιεύονται, ακόμα, κείμενα και σχόλια των Γιώργου Βαρθαλίτη, Λάκη Παπαστάθη (Για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο), Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου, Κώστα Βραχνού, Νατάσας Κεσμέτη, Μερόπης Ν. Σπυροπούλου, Αντρές Σάντσεθ Ρομπάυνα (Για τον Τάπιες, μετάφραση: Ούρσουλα Φωσκόλου) κ.ά.

 • Με αφορμή το αφιέρωμα της Νέας Ευθύνης στον Εμμανουέλ Λεβινάς, παραθέτουμε μια τηλεοπτική συνέντευξη που ο Γάλλος φιλόσοφος είχε παραχωρήσει το 1993 στον Μισέλ Φιλντ (με αγγλικούς υπότιτλους):

 

2 thoughts on “Αφιέρωμα της “Νέας Ευθύνης” στον Εμμανουέλ Λεβινάς

 1. http://www.levinas.sdsu.edu/index.htm
  The Emmanuel Levinas Web Page
  .
  “H ανθρωπότητα χρειάζεται δυο πράγματα:
  τη μοναδικότητα των Αθηνών και την αυθεντικότητα της Ιερουσαλήμ”
  Εμμανουέλ Λεβινάς (1906-1995)
  Hταν ο πρώτος Εβραίος στοχαστής που έδειξε
  πως η αρχαία σοφία η κρυμμένη στις Ταλμουδικές πηγές
  μπορεί να εκφραστεί με φιλοσοφικούς όρους.
  http://www.haaretz.com/culture/books/where-jerusalem-meets-athens-1.49343
  Where Jerusalem meets Athens -by Ephraim Meir 26.03.02
  .
  http://www.mondodomani.org/dialegesthai/em01.htm
  Athens and Jerusalem in Levinas’s Difficult Freedom -by Ephraim Meir

 2. http://www.politeianet.gr/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&entity=writer&keyword=19584&limitstart=0
  Συγγραφέας: LEVINAS EMMANUEL
  .
  http://www.politeianet.gr/index.php?page=shop.product_details&product_id=44594&option=com_virtuemart&Itemid=89&keyword=19584&lang=el
  Emmanuel Levinas: Τέσσερις Ταλμουδικές Μελέτες
  (εκδ. Πόλις 2004, μετάφραση Σταύρος Ζουμπουλάκης)
  .
  http://archive.enet.gr/online/online_issues?pid=51&dt=21/10/2005&id=11088176
  Ταλμούδ και Λεβινάς του Σταύρου Ζουμπουλάκη
  Επιμέλεια: Μισέλ Φάις – 21/10/2005
  .
  http://www.indiktos.gr/product_info.php?products_id=100
  Salomon Malka: O κύριος Σουσανί
  (Mετάφραση: Στέφανος Pοζάνης – Pεβέκκα Πέσσαχ)
  Περιλαμβάνει δύο κριτικές
  (εφ. ΑΥΓΗ 11.04.2001 και εφ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 29.07.2001)

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s