Jérémie, 19 ans: “ça touche tous les Français, pas seulement les juifs” / “Αυτό που συνέβη μας αφορά όλους, όχι μόνο τους Εβραίους” (Ζερεμί, 19 ετών)

Στο Παρίσι, μια σιωπηλή πορεία οργανώθηκε αυθόρμητα, στις εννιά το βράδυ, στην κεντρική αρτηρία που ενώνει την πλατεία Ρεπουμπλίκ με την πλατεία της Βαστίλης. Χιλιάδες άτομα περπάτησαν αργά, δίνοντας τα χέρια σιωπηλά, χωρίς συνθήματα και με μόνη τη φλόγα κάποιων κεριών. (via)

Jérémie, 19 ans, a été alerté par un message sur Facebook. «Grande marche silencieuse ce lundi soir à 20h30. Rendez-vous place de la République», à Paris. Il n’a pas hésité une seconde, «en tant que citoyen, d’abord. S’en prendre à des enfants, de manière aussi effroyable, ça touche tous les Français, pas seulement les juifs.» (via)

Advertisements

One thought on “Jérémie, 19 ans: “ça touche tous les Français, pas seulement les juifs” / “Αυτό που συνέβη μας αφορά όλους, όχι μόνο τους Εβραίους” (Ζερεμί, 19 ετών)

 1. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63632874
  Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Τουλούζης
  Tρίτη 20 Μαρτίου 2012

  «ΠΑΓΩΝΕΙ» Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ.
  Τον ύστατο χαιρετισμό στα θύματα του μακελειού στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης απηύθυνε η Γαλλία, τηρώντας ενός λεπτού σιγή στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) σε όλα τα σχολεία της χώρας. Αναστέλλεται έως αύριο η προεκλογική εκστρατεία σε ένδειξη πένθους.

  Ο Νικολά Σαρκοζί που αποφάσισε να αναστείλει την προεκλογική του εκστρατεία έως αύριο Τετάρτη, παρευρέθηκε για τη στιγμή αυτή σε ένα σχολείο της πρωτεύουσας όπου στη συνέχεια επρόκειτο να μιλήσει με τους μαθητές.

  Λόγω της τραγωδίας της Τουλούζης, η προεκλογική εκστρατεία, η οποία επισήμως άρχιζε σήμερα, έχει «παγώσει» τουλάχιστον μέχρι και αύριο Τετάρτη.

  Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στη Γαλλία, οι υποψήφιοι για την προεδρία ανήγγειλαν σύσσωμοι την αναστολή της εκστρατείας τους, ακυρώνοντας συγκεντρώσεις και συμμετοχές σε ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα.

  Ο Σαρκοζί ήταν παρών στη σχετική τελετή που οργανώθηκε στο κολέγιο Φρανσουά Κουπερέν, στο κέντρο του Παρισιού, δύο βήματα από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

  Ο Γάλλος πρόεδρος πήρε για λίγο το λόγο ενώπιον των μαθητών για να επαναλάβει ότι θα γίνουν τα πάντα για να βρεθεί ο δολοφόνος, που είναι πιθανόν το ίδιο πρόσωπο που δολοφόνησε τρεις στρατιωτικούς κατά τις δέκα τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Τουλούζης.

  «Είναι κατ’ αρχάς μια στιγμή περισυλλογής, μετά ίσως η ευκαιρία να αναλογιστεί κανείς αυτό το δράμα, αυτά τα ζητήματα της ανασφάλειας, την εξέλιξη της κοινωνίας”, είχε σχολιάσει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Λικ Σατέλ. “Απλώς αφήνεται η παιδαγωγική ελευθερία σε κάθε ίδρυμα, σε κάθε διδάσκοντα που, ανάλογα με τους μαθητές του, θα καθορίσει τον καλύτερο τρόπο για να εκφράσει αυτή τη στιγμή περισυλλογή».

  Σύμφωνα με τον υπουργό, όταν επιτίθεσαι σ’ ένα σχολείο, επιτίθεσαι σ’ ένα θεσμό. Σήμερα το σχολείο είναι αναμφίβολα η τελευταία ενσάρκωση των θεσμών, των αξιών της Δημοκρατίας.

  Οι δολοφονίες στην Τουλούζη, έβαλαν ξαφνικά σε παρένθεση την πολιτική ζωή της Γαλλίας, ενώ παράλληλα πιστεύεται ότι θα αναδειχθεί εκ νέου το θέμα της ασφάλειας, που έως τώρα είχε επισκιασθεί από τα θέματα της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης.

  Χθες το απόγευμα το Συνταγματικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη λίστα των 10 υποψηφίων που θα συμμετέχουν στις εκλογές. Έτσι, βάσει της διαδικασίας, από σήμερα όλοι οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα για τον ίδιο χρόνο στα μέσα ενημέρωσης.

  Το Οπτικοακουστικό Συμβούλιο (CSA) δήλωσε ήδη ότι δεν προτίθεται να καταμετρήσει το χρόνο παρεμβάσεων που αφορούν στην τραγωδία της Τουλούζης.

  Εκτός από τον Νικολά Σαρκοζί στην Τουλούζη μετέβη χθες και ο σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ καθώς και ο υποψήφιος του κέντρου Φρανσουά Μπαϊρού.

  Η Μαρίν Λεπέν ακύρωσε και αυτή τις συνεντεύξεις της, σε έκφραση της «συμπόνιας και αλληλεγγύης» ενώ παράλληλα αναρωτήθηκε κατά πόσον «ήταν σωστή η παρουσία των υποψηφίων» στο χώρο του δράματος.

  «Δεν χρειάζεται να πάει κανείς στην Τουλούζη για να εκφράσει την αλληλεγγύη του» δήλωσε και από πλευράς του ο επικεφαλής του Μετώπου της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, εκφράζοντας συγχρόνως «τη βαθιά του συγκίνηση για τις ανατριχιαστικές δολοφονίες».

  Σύσσωμη η κυβέρνηση καθώς και μεγάλη μερίδα της αντιπολίτευσης συμμετείχε αργά χθες το βράδυ σε ειδική λειτουργία που έγινε στη μεγάλη συναγωγή των Παρισίων «Ναζαρέτ», για τη μνήμη των θυμάτων.

Υποβολή σχολίου / Votre commentaire / Ihr Kommentar dazu / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s