Ξενάγηση στην Εβραϊκή Αθήνα από τον Αριστοτέλη Κοσκινά και τους atenistas

  • Σε όσους και όσες θέλουν να πάρουν μια γεύση από τον μοναδικό περίπατο στην Εβραϊκή Αθήνα που διοργάνωσαν οι atenistas την περασμένη Κυριακή, τους προτείνουμε το επιμελημένο βίντεο του Βαγγέλη Λαΐνα όπως επίσης και την εξίσου ενδιαφέρουσα ανάρτηση του αρχαιολόγου και ξεναγού Αριστοτέλη Κοσκινά, μέρος της οποίας αναδημοσιεύουμε παρακάτω:

Την Κυριακή είχα την τιμή να κάνω μια ξενάγηση με θέμα την Εβραϊκή Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση μιας εξαιρετικής ομάδας που πασχίζει για μια καλύτερη Αθήνα, τους Atenistas.

Δυστυχώς, στην πόλη απομένουν ελάχιστα κατάλοιπα της εβραϊκής παρουσίας. Ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης έχει εξαφανιστεί σχεδόν σα να μην υπήρξε ποτέ, κάνοντας την πόλη μας φτωχότερη.

Η εβραϊκή παρουσία στην Ελλάδα ξεκινά από την προχριστιανική εποχή. Έχουμε τεκμήρια για ανθηρές κοινότητες σε δραστήρια εμπορικά κέντρα του ελληνιστικού κόσμου (Δήλος, Ρόδος, Κόρινθος). Οι σταθμοί του αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύουν πόλεις με ανθηρές εβραϊκές κοινότητες, στις οποίες ήξερε ότι θα βρει φιλοξενία και ένα πρώτο ακροατήριο. Από αυτούς τους εβραίους προέρχονταν οι πρώτοι χριστιανοί.

Ο αριθμός των εβραίων στο ελληνικό έδαφος αυξήθηκε μετά τις διαδοχικές αποτυχημένες επαναστάσεις τους κατά των ρωμαίων που οδήγησαν, μεταξύ άλλων, και στην καταστροφή του Ναού του Σολωμώντα.

  • Διαβάστε τη συνέχεια της ανάρτησης του Αριστοτέλη Κοσκινά “Ξενάγηση στην Εβραϊκή Αθήνα” εδώ.

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s