Ρόμπερτ Πάξτον:”Τα σηµάδια του φασισµού είναι όλα εδώ”

Μιλάει στο «Βήμα» ο αμερικανός ιστορικός, αυθεντία σε ζητήματα φασισμού και ευρωπαϊκού Μεσοπολέμου

24-12-2011

[συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Τσάβαλο]

Το εξώφυλλο της γαλλικής έκδοσης της περίφημης μελέτης του Ρ. Πάξτον "Vichy France: Old Guard and New Order (1940-1944)". O Πάξτον υποστήριξε ότι η συνεργασία της γαλλικής κυβέρνησης του Βισύ µε τον Χίτλερ ήταν εκούσια και όχι αποτέλεσµα ναζιστικών πιέσεων όπως πιστευόταν αρχικά.

Η δολοφονική επίθεση της 22ας Ιουλίου στη Νορβηγία από τον Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έδειξε ότι η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, υποβοηθούµενη από τη δριµεία οικονοµική κρίση και την απαξίωση των κοινοβουλευτικών και δηµοκρατικών θεσµών. Το κοινωνικό µοµέντουµ σήµερα θυµίζει επικίνδυνα την αντίστοιχη πολιτική συγκυρία στη Γερµανία και την Ιταλία του Μεσοπολέµου, που οδήγησε στην εµφάνιση και εγκαθίδρυση των φασιστικών κινηµάτων, προειδοποιεί µιλώντας προς «Το Βήµα» ο Ρόµπερτ Ο. Πάξτον, επίτιµος καθηγητής στο τµήµα Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Κολούµπια. Ωστόσο, όπως εξηγεί, µόνη η κρίση δεν αρκεί για να φτάσει η κατάσταση σε σηµείο εκρηκτικό: για να σπάσει το φασιστικό «αβγό του φιδιού» απαιτείται µια σπάνια συναστρία πολιτικοκοινωνικών παραγόντων.

«Τα σηµάδια είναι όλα εδώ» ακούγεται να λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραµµής ο Ρόµπερτ Πάξτον: «Εχουµε οικονοµική ανασφάλεια, πολίτες απογοητευµένους από τη δηµοκρατία, ξενοφοβία και γενικά πολλά από τα συµπτώµατα που γνώρισε η Ευρώπη τα πρώτα χρόνια µετά τον Α’ Παγκόσµιο Πόλεµο και µετά την οικονοµική κρίση του 1929 και που µε τη σειρά τους προλείαναν το έδαφος για την εµφάνιση των φασιστικών καθεστώτων σε Ιταλία και Γερµανία».

Σύµφωνα µε τον έγκριτο ιστορικό, επειδή οι φασιστικές ιδέες ανθούν σε καταστάσεις κρίσης, η ύφεση προκαλεί την απαξίωση των δηµοκρατικών θεσµών, που µοιάζουν να µην έχουν τη δυνατότητα να δηµιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ευηµερία.

«Σε εποχές οικονοµικής κρίσης και µε την Αριστερά ανήµπορη να αντιδράσει, υπάρχει πάντοτε ο πειρασµός να καταφύγουµε σε ολοκληρωτισµούς και δεξιές πολιτικές» λέει ο 79χρονος καθηγητής, προσθέτοντας πως «για την ύφεση δεν ευθύνεται το ίδιο το πολίτευµα, αλλά οι οικονοµικοί χειρισµοί των εκάστοτε κυβερνήσεων και η κακή διακυβέρνηση εκ µέρους των πολιτικών».

«Ας µην προτρέχουµε ωστόσο», µας καθησυχάζει, «η κρίση δεν αρκεί από µόνη της για να ανθήσει ο φασισµός. Οπως και τότε, στον Μεσοπόλεµο, έτσι και τώρα απαιτείται επιπλέον η εµφάνιση µιας ηγετικής µορφής όπως ο Μουσολίνι ή ο Χίτλερ, µε την απαραίτητη φιλοδοξία για την κατάληψη της εξουσίας. Μόνο στην Ιταλία και στη Γερµανία είχαµε µια τέτοια συναστρία κοινωνικοπολιτικών παραγόντων και παράλληλα έναν ικανό ηγέτη, µε αποτέλεσµα ο φασισµός να ανέβει στην εξουσία».

Επίσης, σύµφωνα µε τον κ. Πάξτον, οι νεοφασίστες της µεταπολεµικής Ευρώπης δεν διαθέτουν τα κλασικά φασιστικά χαρακτηριστικά του Μεσοπολέµου. «Κατ’ αρχάς, δεν αξιώνουν επεκτατικούς πολέµους, µε εξαίρεση αυτούς σε κάποιες περιοχές της Βαλκανικής χερσονήσου, ενώ δεν απαιτούν την εγκαθίδρυση δικτατορικών καθεστώτων ή τη θέσπιση συνταγµατικών αλλαγών. Οι ηγέτες τους επίσης τείνουν να αποκηρύσσουν τη βία που προωθούν τα νεότερα στελέχη των οργανώσεων αυτών, που είναι απλοί κακοποιοί που µιµούνται ναζιστικές µεθόδους» επισηµαίνει.

 • Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης στην ιστοσελίδα του “Βήματος”. Γίνεται και μια σύντομη αναφορά στην ελληνική ακροδεξιά (όχι όμως στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η άνοδός της στην εξουσία).
Advertisements

6 thoughts on “Ρόμπερτ Πάξτον:”Τα σηµάδια του φασισµού είναι όλα εδώ”

 1. Pingback: Όταν το “Εθνικό Μέτωπο” προτίθεται να προασπιστεί τον ιουδαιοχριστιανικό πολιτισμό | Against antisemitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

 2. “…Επίσης, σύµφωνα µε τον κ. Πάξτον, οι νεοφασίστες της µεταπολεµικής Ευρώπης δεν διαθέτουν τα κλασικά φασιστικά χαρακτηριστικά του Μεσοπολέµου…”
  Μια μίνι μελέτη για το θέμα :
  http://pontosandaristera.wordpress.com/2007/01/05/1-3-2007/
  Όταν οι Ναζί γίνονται Ποπ… – 05/01/2007

 3. Οι Anonymous εκθέτουν στοιχεία για νεο-Ναζί στο νέο «Nazi-Leaks» site τους

  Οι χακτιβίστες Anonymous της Γερμανίας επανήλθαν δριμύτεροι εναντίον των νεο-Ναζί με τη νέα χρονιά. Η προσπάθειά τους ξεκίνησε πέρυσι στις αρχές του περασμένου έτους, με το παρατσούκλι «Operation Blitzkrieg» ή #OpBlitzkrieg. Η σταυροφορία των Anonymous ενάντια στην μισαλλοδοξία και το μίσος έχει λάβει κυρίως τη μορφή μιας ιστοσελίδας, παρόμοιας με το WikiLeaks, και εκθέτει πληροφορίες σχετικά με τους υποτιθέμενους νεοναζί.

  Η ιστοσελίδα ονομάζεται nazi-leaks.net, και περιλαμβάνει μια σειρά από ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμούς τηλεφώνου των ανθρώπων που έχουν προχωρήσει σε δωρεές στο ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NDP), ψωνίσει σε ακροδεξιές ιστοσελίδες όπως την Thor Steiner ή που γράφτηκαν συνδρομητές στην εφημερίδα Junge Freiheit. Η ομάδα όμως υπήρξε και αρκετά δραστήρια την προηγούμενη βδομάδα, μιας και προχώρησε στην απενεργοποίηση ενός αρκετά μεγάλου αριθμού ιστοσελίδων συνδεδεμένων με το NDP.

  Ο κατάλογος των Νεοναζί δεν αφορούσε μόνο τη Γερμανία. Προφανώς υπήρχαν ονόματα και στοιχεία για φανατικούς από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Ιταλίας και της Βραζιλίας, σύμφωνα με το MSNBC. Υπήρχαν και αναφορές για την Αμερική, με μία λίστα εξτρεμιστικών ομάδων όπως οι Ohio White Pride, Imperial Klans of America, Blood and Honour και το American Nazi Party.

  Η Deutsche Welle τονίζει ότι οι εν λόγω επιθέσεις αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα στην Γερμανία, την οποία ως γνωστόν χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα προστατευτική απέναντι στη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων. Προφανώς όσοι διατηρούν μία επικριτική στάση, μπορεί ναι μεν να συμφωνούν με την απομάκρυνση των απολυταρχικών στοιχείων από το διαδίκτυο, ωστόσο διαφωνούν με την δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων δίχως την σχετική έγκριση.

  Η ιστοσελίδα Nazi Leaks, έχει όμως δεχθεί και κριτική και από άλλους «ανώνυμους» συναδέλφους τους, οι οποίοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα των Ναζί, πρέπει να αντιμετωπίζεται με «γελοιοποίηση και μόρφωση» και όχι με την καταστροφή υπολήψεων.

  • Κάποια στιγμή, ελπίζουμε να μπορέσουμε ν’αφιερώσουμε ένα ποστ στο πρόβλημα του δολοφονικού νεοναζισμού στη Γερμανία. Ευχαριστώ για τα σχόλια.

 4. Το διάβασα μόλις σήμερα και το μεταφέρω:
  http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/26161
  Γερμανοί ακροδεξιοί την πάτησαν με νεοναζί μπλουζάκια
  που γίνονται αντί-νεοναζί όταν τα πλύνεις – 16.8.2011
  .
  Μεταφρασμένο από τα αγγλικά, το πρωτότυπο εδώ:
  http://www.guardian.co.uk/world/2011/aug/10/german-right-wing-fans-tshirts
  German rightwing rock fans tricked in anti-extremist T-shirt stunt – 10 August 2011

  • Λέτε το ξέβαμμα να λειτουργεί ως ηλεκτροσόκ; Ας το ελπίσουμε. Σημειώστε την τοποθεσία: Ανατολική Γερμανία, όχι Δυτική…

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s