Ανίερη συγκυβέρνηση

Σταύρου Ζουμπουλάκη:

Ανίερη συγκυβέρνηση (Μια διάλεξη για την ελληνική κρίση)

 ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πόλις – 2011

Η σημερινή ελληνική κρίση έχει πολλαπλή αιτιολογία. Η αντιμετώπιση των εξωτερικών, διεθνών, αιτίων που την προκαλούν υπερβαίνει ασφαλώς τις δυνατότητες μιας μικρής χώρας όπως η Ελλάδα. Είναι όμως αυτό λόγος να μην πασχίσουμε να αντιμετωπίσουμε τα εσωτερικά αίτιά της, το πελατειακό κράτος και την ανομία; Η κρίση εκφράζεται ήδη στην Ευρώπη και ως κρίση δημοκρατίας, όταν εκλεγμένοι πρωθυπουργοί αντικαθίστανται, κατ’ απαίτηση των αγορών, με τεχνοκράτες. Ποιος λόγος όμως επέβαλε τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση συνεργασίας, όταν υπήρχε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο πρώτων κομμάτων; Μπορεί να φανταστεί κανείς πιο άδοξο τέλος της Μεταπολίτευσης από αυτή τη συγκυβέρνηση σοσιαλιστών και ακροδεξιών; Η κρίση που ζούμε σήμερα αποτελεί άραγε ρήξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας ή μήπως μετοχή, με οξύτερο τρόπο από άλλες χώρες, στην κοινή μοίρα της Ευρώπης; Αν συμβαίνει το δεύτερο, όπως όλα πια δείχνουν, μπορεί η Ελλάδα να κάνει κάτι διαφορετικό από το να συμμεριστεί την κοινή ευρωπαϊκή περιπέτεια;

(Ενημέρωση 06-12-2011) Επισημαίνουμε μια πρώτη τοποθέτηση του Νίκου Μπακουνάκη στην ιστοσελίδα του “Βήματος”:

Ανίερα

04-04-2011

O Σταύρος Ζουµπουλάκης είναι ο διευθυντής της «Νέας Εστίας».

Είναι όµως και ένας από τους ελάχιστους στοχαστές που διαθέτουµε σήµερα, µπορεί χαµηλόφωνος αλλά συστηµατικός και σκληρός για την κρίση, την ταυτότητα, την Ευρώπη, τον Ελληνα. Το τελευταίο κείµενό του είναι σκληρό – κείµενο πολεµικής.

Τίτλος του «Ανίερη συγκυβέρνηση, Μια διάλεξη για την ελληνική κρίση», που µόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις. Πρόκειται για µια διάλεξη που δόθηκε υπό ενδιαφέρουσες συνθήκες και σε ενδιαφέρον πλαίσιο: Στις 16 Νοεµβρίου 2011 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Καθολική Ενορία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και η Ενωση Γάλλων Εξωτερικού. Την ίδια ηµέρα η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήµου έπαιρνε ψήφο εµπιστοσύνης στη Βουλή, µε τέσσερις βουλευτές του ΛΑΟΣ µεταξύ των µελών της.

Η ελληνική κρίση έχει, κατά τον Ζουµπουλάκη, δύο πτυχές, µία εξωτερική και µία εσωτερική. Η εξωτερική, που σχετίζεται µε την κρίση του χρηµατοπιστωτικού καπιταλισµού και την αποτυχία του νεοφιλελευθερισµού, πλήττει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη την εργασία και τη δηµοκρατία. Η συστηµική ανεργία καταστρέφει την έννοια της επαγγελµατικής σταδιοδροµίας, ενώ η κυριαρχία των αγορών ανατρέπει τη δηµοκρατική λειτουργία, όπως δείχνει η αντικατάσταση των εκλεγµένων από τεχνοκράτες. Ο φόβος των αγορών είναι και φόβος της δηµοκρατίας, λέει ο Ζουµπουλάκης, πάνω στον οποίο φύτρωσαν όλες οι πολιτειακές εκτροπές. Η εσωτερική πτυχή της κρίσης συνδέεται µε την παθολογία του κράτους, µε την ανοµία, µε την ατιµωρησία.

«Η ανοµία βρίσκει γόνιµο έδαφος να φυτρώσει και να αναπτυχθεί στον νοσηρό ατοµικισµό του Ελληνα που είναι διαρκώς θυµωµένος και αυτοθυµατοποιούµενος, ατοµικά και συλλογικά» γράφει.

Η «ανίερη συγκυβέρνηση» του τίτλου δεν είναι άλλη από την κυβερνητική συγκατοίκηση ΠΑΣΟΚ, Ν∆ και ΛΑΟΣ. Με αυτή τη συγκατοίκηση καταπατείται η κόκκινη γραµµή, που είναι η ακροδεξιά ιδεολογία και ο αντισηµιτισµός.

Για αυτή τη συγκατοίκηση ο συγγραφέας θεωρεί υπεύθυνη και την Αριστερά, περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του τυφλού αρνητισµού της. Υπάρχει ελπίς; Ο συγγραφέας παρατηρεί ότι η κοινωνία είναι παγωµένη και φοβισµένη. Παρατηρεί όµως και µια συνειδητοποίηση που δηµιουργεί προϋποθέσεις για πολιτικό ακροατήριο το οποίο θα υποστηρίξει νέες προτάσεις και πολιτικά σχήµατα.

Advertisements

3 thoughts on “Ανίερη συγκυβέρνηση

  1. Pingback: Ένα βιβλίο που αξίζει την προσοχή μας: Στ. Ζουμπουλάκης, Ανίερη Συγκυβέρνηση « ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ: Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟ

  2. Pingback: Η «ανίερη συγκυβέρνηση» και η Αριστερά | Against antisemitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

  3. Pingback: Μια κακόγουστη φάρσα | Against antisemitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s