«Παράσταση για ένα ρόλο»: ο πολιτικός εξωραϊσμός της ελληνικής ακροδεξιάς

εφ. Ηπειρωτικός Αγών, 22-11-2011

Ο Μάκης Βορίδης (δεύτερος από αριστερά) στο συνέδριο του γαλλικού “Εθνικού Μετώπου” του Ζαν Μαρί Λεπέν, Απρίλης του 2003. Για περισσότερες πληροφορίες: https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/11/12/makis-voridis-synedrio-lepen/

Ο Αλέκος Ράπτης, με αφορμή την κυβέρνηση συνεργασίας και τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ σε αυτή, ανατρέχει στη διαδρομή της ελληνικής άκρας δεξιάς στην Ελλάδα, από την «ημιπαρανομία» της μεταπολίτευσης, στο σημερινό «εξευγενισμό» της.

«Παράσταση για ένα ρόλο» θα μπορούσε να ονομαστεί η τραγωδία του σύγχρονου πολιτικού σκηνικού, μια παράσταση που κάθε της θεατρική πράξη περιέχει και από ένα δημοψήφισμα, μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή και τελικά ένα Πρωθυπουργό με ένα «ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα». Αυλαία λοιπόν με την πλατεία του ελληνικού θεάτρου να είναι ανακουφισμένη από την κάθαρση που συντελέστηκε στο έργο με το τρικομματικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, και της ακροδεξιάς του ΛΑΟΣ. Εδώ και λίγες μέρες και στην ακροδεξιά να διαχειρίζεται πολιτικά τις τύχες της χώρας.

Πρόκειται για μια δραματική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Οι δημοκράτες πολιτικοί δυσκολεύονται πολύ στον καθορισμό και την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς. Σε αντίθεση με τους ακτιβιστές της δεκαετίας του ΄30 (τα Τάγματα Εφόδου των Ναζί), οι σύγχρονοι πραιτοριανοί δεν φορούν μαύρες στολές αλλά κοστούμια Αρμάνι ραμμένα κατά παραγγελία. Εισέρχονται θριαμβευτικά στο Ευρωκοινοβούλιο και συμμετέχουν σε εθνικές κυβερνήσεις με χαμόγελα συνέπειας, διαβεβαιώνοντας πέρα για πέρα ότι είναι «δημοκρατικά κόμματα».

Οι πολιτικοί που θέλουν να υποβαθμίσουν την προέλαση όλων αυτών των ομάδων, ασμένως ισχυρίζονται ότι η κοινοβουλευτική Ακροδεξιά «προσαρμόζεται» στο δημοκρατικό σύστημα και έτσι γίνεται και ξεδοντιάζεται. Η αλήθεια είναι, εντούτοις, πως τα δημοκρατικά κόμματα προσαρμόζονται εξίσου συχνά στη ρητορική και τα μηνύματα της Ακροδεξιάς», τονίζει ο Σουηδός δημοσιογράφος και συγγραφέας Στιγκ Λάρσον που χάθηκε πρόσφατα, στο περιοδικό «Expo» τεύχος 2, 2003.

Το παραπάνω απόσπασμα του Στίγκ Λάρσον, αποτελεί σίγουρα, πεδίο λαμπρής πολιτικής εφαρμογής στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας όπως επίσης και η περίπτωση του Μάκη Βορίδη, από το ακροδεξιό ΛΑΟΣ που ορκίστηκε υπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου, που είναι χαρακτηριστική και κραυγαλέα. Διετέλεσε πρόεδρος της νεολαίας της φασιστικής ΕΠΕΝ (Ενιαία Πολιτική Ένωση), του κόμματος που ίδρυσε το 1984 ο δικτάτορας της χούντας Γεώργιος Παπαδόπουλος, μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Την πρωτοκαθεδρία στην ηγεσία της φασιστικής ΕΠΕΝ την ανέλαβε ο Μάκης Βορίδης από τον Μιχαλολιάκο ο οποίος στην συνέχεια προχώρησε στην ίδρυση της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» με πρότυπο την δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967, τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, αλλά και τον δικτάτορα της 4ης Αυγούστου, Ιωάννη Μεταξά, τον οποίο και χαρακτηρίζει ως τον απόλυτο εθνικιστή πατριώτη. Αυτός είναι λοιπόν ο σημερινός υπουργός Μάκης Βορίδης που συμμετέχει στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας, διαγράφοντας πολιτική τροχιά από την νεολαία της φασιστικής ΕΠΕΝ στις παρυφές του ακροδεξιού ΛΑΟΣ, καταθέτοντας σήμερα τις «εθνικές πολιτικές του αρετές», αλλά και τα «δυναμικά χαρακτηριστικά» όπως αυτά τον χαρακτηρίζουν και όπως καταγράφτηκαν τον Μάιο του 1985 και τον Απρίλιο του 1986, όταν ως φοιτητής Νομικής οπλισμένος με αυτοσχέδιο τσεκούρι προκάλεσε μαζί με άλλους φασίστες ΕΠΕΝίτες αιματηρά επεισόδια στην Νομική Σχολή Αθηνών. «Επιδρομή από φασιστοειδή στοιχεία και μέλη της ΕΠΕΝ οπλισμένα με στιλέτα και λοστούς έγινε χθές το πρωί στην Νομική Σχολή της Αθήνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννιά φοιτητές… το κεντρικό συμβούλιο της ΕΦΕΕ, αποφάσισε να υποβάλλει μήνυση κατά του Μάκη Βορίδη, (πρόκειται για φοιτητή της Νομικής σχολής που έχει διαγραφεί από τον φοιτητικό σύλλογο για φασιστική δράση), που ηγείτο ομάδας φασιστών…», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εφημερίδες της εποχής.

  • Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου του Αλέκου Ράπτη στο agon.gr.
Advertisements

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s