Ο Φίλιππας Φίλιος στα χνάρια του Γιάννη Μπουτάρη / Le maire de Janina (Grèce du Nord) veut attirer des touristes israéliens

  • Στην προηγούμενη ανάρτησή μας αναφερθήκαμε στην κριτική του Θύμιου Τζάλλα για τον τρόπο με τον οποίο η πόλη των Ιωαννίνων διαχειρίζεται την πολιτισμική της κληρονομιά. Από την άλλη, ωστόσο, διαπιστώνεται έντονη κινητικότητα στον τομέα των επαφών με το Ισραήλ με στόχο όχι μόνο την αύξηση των επισκεπτών στα Γιάννενα αλλά και την αδελφοποίηση της πόλης με την Τιβεριάδα. Οψόμεθα.
  • Philippas Philios est sans doute moins connu que Yannis Boutaris, le maire de Salonique, ville d’histoire et de tradition juives importantes (55 000 juifs avant guerre, exterminée à 90 % par les nazis). Yannis Boutaris a déjà réussi à attirer environ 40.000 touristes israéliens, selon la presse grecque. Philippas Philios a été élu maire de Janina en 2010 et il a compris, lui aussi, que sa ville, centre historique du judaïsme romaniote, pourrait également attirer des visiteurs juifs. Le 10 octobre 2011 a eu lieu une première rencontre à Janina entre le maire de la ville et Arye Mekel, l’ambassadeur d’Israël en Grèce, visant à amorcer la coopération entre Janina et l’ambassade d’Israël.

Με τον Πρέσβη του Ισραήλ Arye Mekel συναντήθηκε σήμερα [10-10-2011] o Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος

Ο Arye Mekel, πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα / Arye Mekel, ambassadeur d'Israël en Grèce

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μωυσής Ελισάφ και ο υπεύθυνος του τουριστικού τομέα Νίκος Γκόλας.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα και η συζήτηση επικεντρώθηκε στους τομείς συνεργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν. Ο κ. Mekel μάλιστα μετέφερε στον Δήμαρχο επίσημη πρόσκληση από την Κυβέρνηση της χώρας του για να επισκεφθεί σύντομα το Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι στο Δήμο Ιωαννιτών έχει κατατεθεί πρόταση από τον Δήμο Τιβεριάδας για αδελφοποίηση των δύο περιοχών.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος / Le maire de Janina, Philippas Philios. Πηγή/Source: http://epirusgate.blogspot.com/2011/01/blog-post_2470.html

«Η πόλη μας φιλοξενεί τον Πρέσβη του Ισραήλ. Κατά τη συνάντηση που είχαμε, μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας στον τουριστικό τομέα. Παράλληλα αναφερθήκαμε στην ανάγκη διατήρησης της Ρωμανιώτικης Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων, της πιο ιστορικής της χώρας μας», σημείωσε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και έκανε γνωστό ότι θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Ισραήλ προκειμένου να συζητηθούν θέματα τουριστικής συνεργασίας.

«Ήρθα στα Γιάννινα για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος ήταν να παραστώ στη γιορτή της Εβραικής Κοινότητας και ο δεύτερος να συναντηθώ με τον Δήμαρχο και να εξετάσουμε τους τομείς συνεργασίας. Η φετινή χρονιά ήταν η καλύτερη για τις σχέσεις των δύο χωρών, της Ελλάδας και του Ισραήλ. Διαπιστώνεται μεγάλη ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα, καθώς πάνω από μισό εκατομμύριο συμπατριώτες μου επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η περιοχή των Ιωαννίνων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Ισραηλινός Πρέσβης.

Την πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών για επιχειρηματική αποστολή στο Ισραήλ κατέθεσε στον διπλωμάτη ο υπεύθυνος του τουριστικού τομέα και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γκόλας.

«Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική. Ευελπιστούμε ότι η επιχειρηματική αποστολή θα γίνει σύντομα, καθώς το Ισραήλ ήταν για μας η πρώτη χώρα- στόχος. Κάτι ανάλογο σχεδιάζουμε να ακολουθήσει στην Κύπρο», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Γκόλας.

Πηγή: n-ioanninon.gr

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s