Aντισηµίτες δεξιοί και αριστεροί

Aντισηµίτες δεξιοί και αριστεροί

Ο Πιερ Αντρέ Ταγκιέφ εξετάζει συνοπτικά την άνοδο του αντισηµιτισµού σε ολόκληρο τον κόσµο, τις αιτίες του φαινοµένου και τη λύση που πρέπει να δώσει το κράτος του Ισραήλ ώστε να το περιορίσει

Είναι τόσες οι µορφές του αντισηµιτισµού οι οποίες αναπτύχθηκαν µέσα στους αιώνες που θα ήταν αδύνατον να χωρέσουν όλες σε αυτό το σχετικά σύντοµο βιβλίο του Ταγκιέφ. Τα όσα περιληπτικά εκτίθενται εδώ τα έχει αναπτύξει σε εκτενέστερα βιβλία του, όπως Η νέα εβραιοφοβία, Ο Μύθος των «σοφών της Σιών» και οι Θεωρίες συνωµοσίας (και τα τρία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πόλις). Εκείνο που το καθιστά ενδιαφέρον είναι ότι τονίζει την ανησυχητική άνοδο του αντισηµιτισµού την τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερα στις ισλαµικές χώρες όπου η δίκαιη υπόθεση των Παλαιστινίων χρησιµοποιείται από τις πολιτικές τους ηγεσίες ως προκάλυµµα πίσω από το οποίο κρύβεται το µίσος εναντίον των εβραίων. Υπάρχει ο αντισηµιτισµός της ∆εξιάς βέβαια, που είναι και ο γνωστότερος, αλλά υπάρχει και ο αντισηµιτισµός µιας νεόκοπης Αριστεράς, µας λέει ο Ταγκιέφ, που στον αγώνα εναντίον της παγκοσµιοποίησης θεωρεί ότι οι εβραίοι, ως κατ’ εξοχήν θιασώτες του παγκοσµιοποιηµένου καπιταλισµού, είναι αντίπαλοι, παραγνωρίζοντας ότι οι εβραίοι έχουν εδώ και 62 χρόνια το δικό τους κράτος και είναι κατά κάποιον τρόπο υποχρεωµένοι να συµπεριφέρονται ως εθνικοί – άρα ως τέτοιοι να κρίνονται. Επιπλέον, και µόνον η δηµιουργία των κιµπούτς αρκεί για να ακυρώσει το στερεότυπο.

Στην παγκόσµια κοινότητα επικρατεί σαφής διάκριση ανάµεσα στον αντισιωνισµό και στον αντισηµιτισµό. Ο Ταγκιέφ όµως σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε πει πως ούτε λίγο ούτε πολύ ο αντισιωνισµός τροφοδοτεί τον αντισηµιτισµό και την εβραιοφοβία και καταφέρθηκε εναντίον του ψηφίσµατος 3379 του ΟΗΕ του 1975 στο οποίο ο σιωνισµός χαρακτηριζόταν «µορφή ρατσισµού και φυλετικών διακρίσεων».

Στο βιβλίο αυτό βέβαια δίνει έµφαση στη γέννηση και στην απήχηση του όρου αντισηµιτισµός, ο οποίος αποδίδεται στον γερµανό συγγραφέα του 19ου αιώνα Βίλχελµ Μαρ, στις συστηµατικές ενέργειες εξολόθρευσης των εβραίων της Γερµανίας από το Γ’ Ράιχ και στη σηµερινή έξαρση του αντισηµιτισµού στις χώρες του ισλαµικού κόσµου. Τονίζει ακόµη ότι άνοδος του αντισηµιτισµού παρατηρείται και στην Ευρώπη: στη Σουηδία και στη Νορβηγία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία – που δεν είναι άσχετη µε την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Θεωρεί ότι ο αντισηµιτισµός στον Τρίτο Κόσµο αποτελεί συνέχεια του σοβιετικού αντισηµιτισµού, υπόθεση βέβαια εν πολλοίς αµφιλεγόµενη, αν σκεφθεί κάποιος το πλήθος των κορυφαίων Μπολσεβίκων που υπήρξαν εβραίοι – από τον Τρότσκι και τον Ζηνόβιεφ ως τον Μπουχάριν -, µε αποτέλεσµα να προκύπτει το ερώτηµα: Πώς είναι δυνατόν αυτοί που δηµιούργησαν τον σύγχρονο καπιταλισµό να ανέπτυξαν ταυτοχρόνως και το κίνηµα για την ανατροπή του;

Advertisements

3 thoughts on “Aντισηµίτες δεξιοί και αριστεροί

  1. Καλά κάνεις και παρουσιάζεις την βιβλιοκριτική αλλά προσωπικά μου φαίνεται οτι ο Α.Βιστωνίτης ίσως αισθάνεται οτι χρειάζεται να παραδώσει πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων και το αντιμετωπίζει υπό το πρίσμα της μεσανατολικής διαμάχης ενώ στην Ελλάδα έχουμε άλλα ψάρια να πιάσουμε πρώτα, ώστε να πιστέψουμε οτι αν λυθεί αυτή τότε θα βελτιωθεί ο αντισημιτισμός.

    • Προς επίρρωση των όσων γράφεις, να παρατηρήσω ότι η φωτογραφία που επιλέχτηκε για να συνοδέψει την παρουσίαση του Α. Βιστωνίτη απεικονίζει βεβηλωμένο εβραϊκό νεκροταφείο στη Γαλλία, αν δεν κάνω λάθος (δεν την αναπαρήγαγα). Ούτε λόγος για τις βεβηλώσεις επί ελληνικού εδάφους. Έχεις δίκιο, επίσης, στο ότι η επίκληση της επίλυσης του Μεσανατολικού κάθε φορά που γίνεται λόγος περί αντισημιτισμού έχει καταντήσει ένα κλισέ. Από την άλλη, είμαι της γνώμης ότι η παρουσίαση του Α. Β. διακρίνεται από κάποια μετριοπάθεια (ιδιαίτερα η τελευταία παράγραφος).

  2. Pingback: Aντισηµίτες δεξιοί και αριστεροί « grassrootreuter

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s