Les assassins de la mémoire à Salonique / Οι δολοφόνοι της μνήμης στη Θεσσαλονίκη

Dans une note précédente nous avions évoqué la profanation récente d’un monument à la mémoire de l’Holocauste dans la ville de Salonique en Grèce par des inconnus qui y avaient tagué des graffitis antisémites. Comme d’habitude, peu de journalistes ou d’hommes politiques ont condamné cet acte odieux. Le professeur des Universités Anna Frangoudaki est une exception, puisque elle ne cesse de dénoncer régulièrement le silence autour de la haine antijuive en Grèce. Dans une intervention récente, Anna Frangoudaki fait remarquer que les vandales n’ont pas uniquement tagué des graffitis antisémites sur le monument à la mémoire de l’Holocauste, mais qu’ils ont recouvert également au feutre le nombre des victimes de la Shoah qui figure sur le monument : à ces personnes n’échappe aucunement, par conséquent, la réalité de la Shoah. Or, leur but est d’effacer la mémoire de ce traumatisme majeur.

Αννα Φραγκουδάκη: "Η πράξη ιεροσυλίας εκτός από τα συνήθη της χαρακτηριστικά είχε μια πρόσθετη λεπτομέρεια, οι βέβηλοι δράστες έκαναν επιπλέον τη βαρβαρότητα να διαγράψουν πάνω στο μνημείο τον αριθμό των θυμάτων!" / Les vandales n'ont pas hésité à recouvrir au feutre le nombre des victimes de la Shoah (Salonique, 17-06-2011). Source: http://www.athjcom.gr

Γιατί καταδιώκουν νεκρούς

Της Άννας Φραγκουδάκη, εφ. “Τα Νέα”, 2-7-2011

# Τα ξημερώματα 17 Ιουνίου βεβηλώθηκε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη με αγκυλωτούς σταυρούς. Η πράξη ιεροσυλίας εκτός από τα συνήθη της χαρακτηριστικά είχε μια πρόσθετη λεπτομέρεια, οι βέβηλοι δράστες έκαναν επιπλέον τη βαρβαρότητα να διαγράψουν πάνω στο μνημείο τον αριθμό των θυμάτων! Είναι δύσκολο να συλλάβει κανείς πώς σκέφτονται άνθρωποι που θα πρέπει να είναι με πολλούς τρόπους ταπεινωμένοι και ψυχικά διαταραγμένοι, για να κραδαίνουν σβάστικες και να βγαίνουν μέσα στη νύχτα για να καταδιώξουν φαντάσματα νεκρών.

# Η διαγραφή του αριθμού πάντως έχει νόημα πολυσήμαντο. Λέει κάτι τραγικό και απάνθρωπο αλλά αμιγώς πολιτικό και ας το ακούσουμε εγκαίρως. Το νόημα είναι να σβήσει η μνήμη των θυμάτων. Αυτό σημαίνει αναγνώριση των ναζιστικών εγκλημάτων. Δεν είναι δηλαδή οι κυνηγοί κεφαλών φαντασμάτων πλανημένοι από την άγνοια και νομίζουν ότι δεν έπραξε ο ναζισμός αυτό που τραγικά σημαίνει Ολοκαύτωμα. Ξέρουν τι έγινε και δηλώνουν ότι επιδιώκουν να λησμονηθεί. Σβήνοντας συμβολικά έναν «αριθμό», ελπίζουν να μπορέσει να ξαναγίνει.

# Πράγματι, για να σβήσει η μνήμη των θυμάτων του ναζισμού, θα πρέπει να λησμονηθεί πώς, πότε και από ποιο καθεστώς εξοντώθηκαν 50.000 θεσσαλονικιοί Εβραίοι μαζί με άλλους έξι εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη. Να λησμονηθεί πώς μπόρεσε αυτό να γίνει, ποιοι το διέπραξαν, ποιοι τους βοήθησαν, ποιοι το ανέχτηκαν και γιατί σιώπησαν… Πράγματι, αν σβηστεί η τραγική μνήμη των θυμάτων, ίσως τότε μπορέσει ο βρικόλακας του ναζισμού, σήμερα – αύριο, να ξαναζωντανέψει πολιτικά.

# Τα θύματα στο μνημείο της Θεσσαλονίκης δεν είναι ένας αριθμός. Αλλωστε ο αριθμός δεν χωράει στο νου του ανθρώπου. Ενας νεκρός είναι μια οδυνηρή τραγωδία, τρεις νεκροί τρεις τραγωδίες. Χιλιάδες ή εκατομμύρια είναι πια στατιστική. Ξεπερνάει το συναίσθημα και το μυαλό. Τα θύματα στο μνημείο δεν είναι αριθμός, είναι ολόκληρος ο εβραϊκός πληθυσμός της Θεσσαλονίκης, ολόκληρος. Οι βέβηλοι δράστες καταδιώκουν φαντάσματα νεκρών για να λησμονηθεί «ο αριθμός», δηλαδή για να ξεχάσουμε τι είναι ο ναζισμός, και τότε ένα άλλο ολοκαύτωμα, ποιος ξέρει τίνων, θα είναι ίσως δυνατό να ξαναγίνει.

5 thoughts on “Les assassins de la mémoire à Salonique / Οι δολοφόνοι της μνήμης στη Θεσσαλονίκη

  1. Η Ελλάδα είναι δυστυχώς μία χώρα που σε γενικές γραμμές δεν τιμά ούτε την Εβραϊκή ούτε την Ελληνική της ιστορία.

  2. σε ευχαριστώ για την ερώτηση. έχω βγάλει αρκετά κομμάτια από την αρχή και το τέλος, και έχω προσθέσει αρκετά νέα στη μέση. το πνεύμα είναι το ίδιο, αλλά η σύνθεση και η έκφραση, και κάποιες πληροφορίες είναι διαφορετικές. κατά την άποψή μου το αγγλικό είναι καλύτερο από το ελληνικό.

  3. Pingback: Nouvel acte antisémite vise le monument commémorant les victimes de la Shoah à Salonique – la police arrête un individu | Against antisemitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s