“Θα αποκαλούσαν δολοφόνο τον Παναγούλη αν σκότωνε τον τύραννο;”

  • Επιτέλους ένας αρθρογράφος που δεν αρκείται στα μισόλογα. Γιατί άραγε τόση σεμνότης; Φοβόμαστε μήπως μας επιπλήξουν οι εγχώριοι Ταλιμπάν;

Ο Μέγας Τρομοκράτης

του Ριχάρδου Σωμερίτη

Το Βήμα 5-5-2011

Ομολογία: το περίμενα το τέλος του Μπιν Λάντεν, το ευχόμουνα μάλιστα από χρόνια και καθυστέρησε. Όπως κάποτε περιμέναμε το οποιασδήποτε μορφής τέλος του Χίτλερ, του Στάλιν, του Φράνκο. Όπως μας προκάλεσε θαυμασμό η απόπειρα του Αλέκου Παναγούλη και θλίψη η αποτυχία της.

Ανήκω σε εκείνους που θεωρούν τη θανατική ποινή σαν κάτι το ακατανόμαστο. Δέχομαι την αντίφαση. Ο Μπιν Λάντεν, υπεύθυνος για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, και που συνέχιζε, σκοτώθηκε από Αμερικανούς κομάντος. Αλλά ο όρος «δολοφονία» που χρησιμοποιούν πολλοί προδίδει κυρίως το μίσος τους για τις ΗΠΑ: θα αποκαλούσαν δολοφόνο τον Παναγούλη αν σκότωνε τον τύραννο;

Ο Χίτλερ αυτοκτόνησε. Αργά. Ο Στάλιν και ο Φράνκο «υπέκυψαν στο μοιραίο». Αργά. Όλοι τους όμως πρόλαβαν να εξοντώσουν όσους μπόρεσαν. Για να εδραιώσουν την προσωπική εξουσία τους. Και γιατί αυτό που τους χαρακτήριζε ήταν το βάρβαρο μίσος για τους σε σχέση με αυτούς διαφορετικούς.

Δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση για τα έργα της Αλ Κάϊντα, για τα εκατομμύρια θύματα του σταλινισμού, για τα εκατομμύρια θύματα των ναζί και την βιομηχανικά οργανωμένη μαζική εξόντωση των Εβραίων και των Τσιγγάνων; Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για τη σφαγή τόσων Ισπανών από τον Φράνκο.

Βέβαια, όλα τα κράτη, και το δικό μας, έχουν διαπράξει ακατανόμαστες σφαγές κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους. Όμως, τα απολυταρχικά και προσωπολατρικά καθεστώτα του 20ου αιώνα προχώρησαν στον τομέα αυτόν όσο κανείς άλλος.

Και ο Μπιν Λάντεν; Η πρωτοτυπία του άλλαξε ακόμα και τον ορισμό της λέξης «τρομοκρατία». Πριν από τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και μετά. Σαν εκδίκηση καταπιεσμένων από τη Δύση αραβικών και μουσουλμανικών λαών; Όχι αλλά σαν έκφραση ενός ακραίου και βίαιου θρησκευτικού φανατισμού και σαν μέθοδος κατάκτησης της εξουσίας στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και αργότερα παντού αλλού.

Εχθρός, ο «άπιστος» όποιος κι αν ήταν. Είναι τραγικό ότι βρέθηκαν εδώ ανεγκέφαλοι που αποπειράθηκαν να εμφανίσουν τον Μπιν Λάντεν σαν μαχητή του παλαιστινιακού αγώνα και της μάχης εναντίον των ιμπεριαλιστών! Ενώ τελικά παραμερίστηκε και από τους όλους τους εξεγερμένους (για δημοκρατία!) αραβικούς και μουσουλμανικούς λαούς.

Ο Μπιν Λάντεν ήταν συμβολικά ο Μέγας Τρομοκράτης. Έχουμε και εδώ τρομοκράτες. Σύμπτωση; Συμπληρώνεται χρόνος από την πυρκαγιά στο υποκατάστημα της Μάρφιν, στη Σταδίου, που προκλήθηκε από «κουκουλοφόρους) με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών υπαλλήλων της την ώρα που οι διαδηλωτές των συνδικάτων και των αριστερών κομμάτων περνούσαν αδιάφοροι εκεί μπροστά κουφοί στις κραυγές των εγκλωβισμένων και αόμματοι. Λίγοι τους θυμούνται κι ανάμεσά τους, προς τιμή της, η Δημοκρατική Συμμαχία και μια ομάδα πραγματικών αναρχικών. Πάντως, οι δολοφόνοι κυκλοφορούν πάντα ανάμεσα μας. «Άγνωστοι»; Ίσως ναι, ίσως όχι…


Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s