Η απάντηση του Χρήστου Κολοβού στο αντισημιτικό δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας”

  • Το πρόσφατο αντισημιτικό άρθρο του Φίλιππου Συρίγου στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” με τίτλο “Ο νόμος του Ισραήλ” (5 Απριλίου 2011) προκάλεσε αντιδράσεις. Με την άδεια του κυρίου Χρήστου Κολοβού, προχωρούμε στη δημοσιοποίηση της επιστολής που έστειλε στην εφημερίδα στις 9 Απριλίου.

Προς: elet@enet.gr

Κύριοι,

Σε μια κοινωνία, όπως η ελληνική, η οποία μαστίζεται από την πλήρη περιφρόνηση σε αρχές και κανόνες κι όπου ελάχιστα στρέφει τα βέλη της κριτικής στον εαυτό της, φαίνεται να είναι πολύ αληθινό το ρητό ότι «ο λόγος είναι των πολλών μα η φρόνηση» όχι απλά των λίγων αλλά των ολίγιστων. Γιατί πως αλλιώς να εννοηθεί ότι σήμερα διάφοροι συγγραφείς, όπως ο κ. Συρίγος ή ο κ. Κασόλας, για να μη μιλήσουμε για τον Τάκη Φωτόπουλο κ.λπ., χύνουν τέτοια χολή κατά ενός κράτους ή του (εβραϊκού) λαού του από το βήμα μιας εφημερίδας, όπως η δική σας;

Ωστόσο, βλέπουμε με κάποια έκπληξη (όχι ότι δε μας έχει δείξει σημάδια στο παρελθόν!) να δημοσιεύεται (5-4-2011) ακόμη μια φορά σε μια υποτίθεται σοβαρή αριστερή εφημερίδα, ένα κατάπτυστο ανθεβραϊκό άρθρο του, γνωστού για τις ακραίες ανθεβραϊκές απόψεις του, δημοσιογράφου Συρίγου.

Ο κύριος Συρίγος, λοιπόν, με το πρόσφατο άρθρο του που τιτλοφορείται «Ο Νόμος του Ισραήλ» μας πληροφορεί μ’ ένα απίστευτα ασύντακτο λόγο (δείτε παρακαλώ την τρίτη μακρόσυρτη πρόταση-παράγραφο στο άρθρο του για να καταλάβετε), ούτε λίγο-ούτε πολύ, ότι «οι νέοι φίλοι μας, οι Ισραηλινοί, εξουσιάζουν την παγκόσμια πολιτική και οικονομία, ότι κυβερνάνε τον κόσμο όλο και από το παρασκήνιο κάνουν ό,τι γουστάρουν»… Αυτό, «το ξέραμε από παλιά», συμπληρώνει με σιγουριά. Αφήνοντας στην άκρη το ειρωνικό ύφος του για έναν ολόκληρο λαό (οι Ισραηλινοί!), που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τους περισσότερους «ρατσισμός», το συμπέρασμα του κύριου Συρίγου όχι μόνο αφίσταται της πραγματικότητας αλλά και αυτού του κοινού νου. Διότι αυτός ο απίστευτος συνωμοσιολόγος θέλει να μας πείσει στα σοβαρά ότι οι Ισραηλινοί (ή «εβραιοσιωνομασονοκαπιταλιστές» καλύτερα;) κυβερνούν όοοολο τον κόσμο; Είναι αυτό «δημοσιογραφία» – και μάλιστα, «αμερόληπτη»; Επίσης, ο παραπάνω κύριος καταφεύγει σε ασύστολα ψεύδη και παραποιήσεις που αποδεικνύουν το μέγεθος της προκατάληψης και του ανθεβραϊκού του μίσους. Λέει για παράδειγμα: οι Ισραηλινοί «δεν έχουν να επιδείξουν σημαντικές διακρίσεις, δεν αποτελούν, δηλαδή, κάποιο υπολογίσιμο μέγεθος» στον αθλητισμό. Μα, αν δεν κάνω λάθος, μιλάμε για την ιστορική ομάδα της Μακάμπι, η οποία έχει κατακτήσει 5 πρωταθλήματα Ευρώπης (πιο πρόσφατα το 2005) και ήταν ακόμη περισσότερες φορές φιναλίστ (ειρήσθω εν παρόδω, πρόκειται για μια ομάδα που έχει κερδίσει ομάδα του NBA, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο). Για να μη μιλήσουμε για τους αθλητές της όπως ο Όμρι Κάσπι ή ο Λίαρ Ελιάχου που έχουν διακριθεί στο NBA ή ακόμη και για Εβραίους μπασκετμπολίστες του διαμετρήματος ενός Λάρι Μπράουν.

Ο κύριος Συρίγος, εξανίσταται κι απορεί με το σθένος και την πατριωτική εμμονή μιας ομάδας, της Μακάμπι («ομάδα του λαού»), που προκειμένου να τιμήσει μια εθνική – κι όχι θρησκευτική, όπως αφήνεται να εννοηθεί – επέτειο δηλώνει μέχρι και πρόθεση αποχής από τους αγώνες. Η προκατάληψη και ο συνωμοσιολογικός του εφιάλτης τον κάνουν να πιστεύει ότι η υποχώρηση της Ευρωλίγκας σε αυτό το θέμα έρχεται διότι, με κάποιο τρόπο το Ισραήλ «κουμαντάρει» τα πράγματα. Το γεγονός ότι αυτή η ημέρα είναι εξαιρετικά σημαντική γι’ αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίζονται – ακόμη και σήμερα – για την ίδια την ύπαρξή τους μέσα σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον, ίσως να μην του λέει τίποτε.

Επίσης, το νεανικό ερώτημα του κύριου Συρίγου που φαίνεται να τον βασανίζει ακόμη και σήμερα, δηλαδή σχετικά με την αδικαιολόγητη συμμετοχή του Ισραήλ σε διαγωνισμούς της Ευρώπης, υποκρύπτει ηθελημένη άγνοια τόσο της πραγματικής ιστορικής και πολιτισμικής σχέσης του εβραϊσμού με την Ευρώπη ή και την Ελλάδα, αν θέλετε και την κυρίαρχη θρησκεία της όσο και της προφανούς γεωπολιτικής σχέσης αυτής της χώρας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης κι εν γένει το δυτικό πολιτισμό. Μην ξεχνάμε, τέλος, ότι εκτός των ιδιόμορφων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών στην περιοχή της Μ. Ανατολή, πολλοί υπήκοοι του Ισραήλ ήταν πρώην κάτοικοι της Ευρώπης κι εξακολουθούν να έχουν στενή σχέση μαζί της.

Εν κατακλείδι, ας αναρωτηθεί ο καθένας μας πόσο ποιοτικά διαφορετική είναι η στάση του κύριου Συρίγου, ο οποίος προφανώς θα ήθελε να σβήσει αθλητικά την ύπαρξη του Ισραήλ από το χάρτη της Ευρώπης με εκείνη κάποιων παρανοϊκών δικτατόρων της Ασίας (εκείνων δηλαδή που πραγματικά παίζουν ή θέλουν να παίξουν μόνο …πόλεμο με το Ισραήλ!) που θέλουν να το σβήσουν εντελώς από το γεωγραφικό χάρτη της Ασίας κι όχι μόνο.

Ειλικρινά,

Χρήστος Κολοβός

 

2 thoughts on “Η απάντηση του Χρήστου Κολοβού στο αντισημιτικό δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας”

  1. Pingback: Ο “φίλος του Σερφ” ξεσπαθώνει… « Against anti-Semitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

  2. Pingback: Η απάντηση του Άμπη Κοέν στο αντισημιτικό δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας” (5-4-2011) | Against antisemitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

Υποβολή σχολίου / Votre commentaire / Ihr Kommentar dazu / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s