Φίλιππος Συρίγος: “Οι Ισραηλινοί κυβερνάνε τον κόσμο όλο” / Un journaliste grec affirme que “les Israéliens dominent le monde entier”

texte suivi par une version française

Πέραν της επαναφοράς του γνωστού αντισημιτικού στερεοτύπου (“Οι εβραίοι/Ισραηλινοί κυβερνούν τον κόσμο”), ο αθλητικογράφος της “Ελευθεροτυπίας” προσβάλλει, στο άρθρο του που παραθέτουμε, όχι μόνο την ιστορία μιας αναμφισβήτητα σημαντικής ομάδας, αλλά και την ιστορία μιας χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, αλλά και τη Wikipedia, κατά τη μέρα μνήμης Yom HaZikaron στο Ισραήλ (Israeli Fallen Soldiers and Victims of Terrorism Remembrance Day) αποτίεται φόρος τιμής  τόσο στους πεσόντες στρατιώτες, όσο και στα θύματα της τρομοκρατίας. Πρόκειται για εθνική, πρωτίστως, εορτή που τιμά επιπλέον, από το 2002, και τη μνήμη νεκρών αμάχων. Το Yom HaZikaron δεν έχει, επομένως, καμία σχέση με το χριστιανικό Πάσχα και τέτοιοι βλακώδεις παραλληλισμοί καλό είναι να αποφεύγονται. Κανείς δεν εμποδίζει, άλλωστε, μια ελληνική ομάδα να ζητήσει αναβολή κάποιας αθλητικής συνάντησης για θρησκευτικούς ή εθνικούς λόγους. Ο κ. Συρίγος δεν παραλείπει, τέλος, να αναφέρει υποτιμητικά ότι οι Ισραηλινοί στον τομέα του αθλητισμού “δεν έχουν να επιδείξουν σημαντικές διακρίσεις, δεν αποτελούν, δηλαδή, κάποιο υπολογίσιμο μέγεθος”. Ο κ. Συρίγος ξεχνάει, ίσως, ότι τις λίγες διακρίσεις που κερδίζουν οι Ισραηλινοί, τις κερδίζουν τουλάχιστον χωρίς προσφυγή στη ντόπα.

Ευχαριστούμε τον κ. Ζαν Κοέν για την επισήμανση του εν λόγω κειμένου.

Selon eurosport.fr, l’équipe du Maccabi Tel-Aviv a demandé récemment à l’Euroligue « d’avancer les horaires du Final Four du 6 au 8 mai à Barcelone en raison des célébrations du Yom HaZikaron, faute de quoi il ne participerait pas au dénouement de la principale coupe européenne de basket ».

Pour le journaliste grec Philippos Syrigos, la demande de l’équipe israélienne démontre « une fois de plus » que « les Israéliens dominent le monde entier ». Dans un article ouvertement antisémite paru dans Eleutherotypia, journal qui accueille d’autres plumes antisémites, à l’instar du dessinateur Stathis Stavropoulos (voir document relatif), Philippos Syrigos s’insurge contre la participation du Maccabi à une coupe européenne (« Israël fait partie du continent asiatique », nous fait savoir ce savant journaliste !). Particulièrement exécrable est la manière dont il ironise sur Yom HaZikaron (Jour du souvenir en hébreu), hommage annuel de la nation aux soldats tombés et aux victimes du terrorisme. En revanche, ses compatriotes, nous rappelle en dernier lieu Syrigos, ont été plusieurs fois « contraints » de jouer pendant la célébration de la Pâque orthodoxe. Pauvres joueurs grecs !

Ο νόμος του Ισραήλ

Από τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ / Ελευθεροτυπία 5 Απριλίου 2011

Οτι οι νέοι φίλοι μας, οι Ισραηλινοί, εξουσιάζουν την παγκόσμια πολιτική και οικονομία, ότι κυβερνάνε τον κόσμο όλο και από το παρασκήνιο κάνουν ό,τι γουστάρουν, το ξέραμε από παλιά, δεν είναι καινούργιο.

ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ είναι ότι η επιρροή που ασκούν φτάνει μέχρι τον αθλητισμό, παρ’ ότι στον τομέα αυτό δεν έχουν να επιδείξουν σημαντικές διακρίσεις, δεν αποτελούν, δηλαδή, κάποιο υπολογίσιμο μέγεθος.

ΕΝΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ τους, που, όμως, επειδή είναι πολύ παλιό δεν προκαλεί πλέον αντιδράσεις, είναι η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά αθλητικά δρώμενα, παρ’ ότι η χώρα τους αποτελεί μέρος της Ασίας!

ΘΥΜΑΜΑΙ παλιότερα, όταν, κυρίως στο μπάσκετ, βρίσκαμε μπροστά μας την εθνική τους ομάδα, ή τη Μακάμπι, η πιο συνηθισμένη μας αντίδραση ήταν του τύπου «μα καλά, τι γυρεύει το Ισραήλ στην Ευρώπη; Γιατί δεν παίζει στη… γειτονιά του;».

ΟΜΩΣ, στη γειτονιά του το Ισραήλ μπορούσε να παίξει μόνο… πόλεμο, γι’ αυτό και η Ευρώπη τού άνοιξε τη φιλόξενη αγκαλιά της. Και έτσι σήμερα φτάσαμε στο σημείο, μία ομάδα του, η Μακάμπι, να κάνει άνω-κάτω τη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση του μπάσκετ, το φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας.

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι, λίγο ώς πολύ, γνωστό. Ο τελικός γίνεται στις 8 Μαΐου, όταν το Ισραήλ γιορτάζει, με διά νόμου αναστολή κάθε δραστηριότητας των πολιτών του, την ημέρα των πεσόντων. Από τις 7 το βράδυ και μετά, η χώρα νεκρώνει. Αρα, η Μακάμπι, αν προκριθεί στον τελικό, που συνήθως γίνεται κατά τις 9.30 το βράδυ, δεν μπορεί να αγωνιστεί. Απαγορεύεται!

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, λοιπόν; Η Ευρωλίγκα άρχισε από χθες να βολιδοσκοπεί τις τηλεοράσεις που μεταδίδουν το φάιναλ φορ, για ενδεχόμενη έναρξη του τελικού στις 5.00 μ.μ. και του μικρού τελικού στις 2.15 μ.μ., σκέψη που, αν υιοθετηθεί, θα ισοδυναμεί με πλήρη υποβάθμιση της διοργάνωσης και καταστροφή του τηλεοπτικού προϊόντος.

Η ΚΙΝΗΣΗ αυτή σημαίνει πρώτον, ότι η Ευρωλίγκα ψάχνει να βρει τρόπο για να ικανοποιήσει την ομάδα του Ισραήλ, παρ’ ότι αυτή δεν έθεσε το θέμα έγκαιρα, ώστε να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. Και δεύτερον, ότι η όποια σοβαρότητα του θεσμού, μαζί με τα εμπορικά συμφέροντα που έχουν επενδυθεί σ’ αυτόν, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, σε σχέση με τη θέληση της ισραηλινής Μακάμπι.

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ποιο είναι; Οτι το 1991 στο Παρίσι, η ίδια η Μακάμπι είχε παραβιάσει το νόμο, που τώρα ευλαβικά θέλει να τηρήσει. Και επίσης ότι ποτέ μέχρι σήμερα οι διοργανωτές δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να παίζουν Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή και ανήμερα του Πάσχα (συνήθως με λαμπρά -είναι αλήθεια- αποτελέσματα!).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΝΟΜΙΑ, λοιπόν, και την αξιοπιστία της διοργάνωσης, δύο λύσεις υπάρχουν: ή να παίξει η Μακάμπι άνευ όρων στο φάιναλ φορ ή να αποσυρθεί και τη θέση της να πάρει η ομάδα που απέκλεισε στα πλέι οφ, δηλαδή η ισπανική Κάχα Λαμποράλ. Οτιδήποτε άλλο υποβαθμίζει τη διοργάνωση και υποτιμά τις άλλες ομάδες, και πρώτα πρώτα, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, τον εκπρόσωπο της χώρας μας, Παναθηναϊκό. 

A moment of silence: people stand in silence while the siren is heard (Tel Aviv, 2007). Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Yom_Hazikaron
Advertisement

5 thoughts on “Φίλιππος Συρίγος: “Οι Ισραηλινοί κυβερνάνε τον κόσμο όλο” / Un journaliste grec affirme que “les Israéliens dominent le monde entier”

 1. Pingback: Η απάντηση του Χρήστου Κολοβού στο αντισημιτικό δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας” « Against anti-Semitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

 2. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ κ ΣΥΡΙΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ‘Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ’
  Κε Συριγο .Εάν λέγοντας ότι το Ισραήλ εξουσιάζει την παγκόσμια πολιτική και οικονομία, εννοείτε τους Εβραίους ,σας απαντώ ότι πράγματι οι Εβραίοι, όπως και οι Έλληνες Χριστιανοί της διασποράς, σε σχέση με τον αριθμό τους κατέχουν μεγάλο και δυσανάλογο ποσοστό αξιωμάτων στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα ορισμένων χωρών .Σε καμία περίπτωση όμως δεν σημαίνει ότι δρουν συνωμοτικά ! Θέλετε να μας πείτε π.χ ότι οι ‘κουτόφραγκοι΄ Γάλλοι εξέλεξαν τον Ελληνο εβραϊκής καταγωγής Σαρκοζι ,προκείμενου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα κάποιων σκοτεινών συνωμοτών και όχι τα δικά τους ;;;
  Οι Αυστριακοί συμπατριώτες του Χίτλερ ,είχαν πέσει και αυτοί θύματα πλεκτάνης όταν από το 1970 έως το 1983 εκλέγανε για καγκελάριο τον Εβραϊκής καταγωγής Μπρουνο Κρα΄ισκι ;;;
  Σχετικά με το τι γυρεύει το Ισραήλ στην Ευρώπη σας αναφέρω ότι το μεγαλύτερο μέρος των Ισραηλινών ,είναι απόγονοι Ευρωπαίων Εβραίων ,οι οποίοι κατόρθωσαν ,δυστυχώς ,για πολλούς αντισημίτες , που δηλώνουν φυσικά αντισιωνιστές,, να γλιτώσουν από τον Χίτλερ !
  Σας υπενθυμίζω επίσης την μεγάλη συνεισφορά των Εβραίων στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό ,Αϊνστάιν ,Φρόιντ κλπ

  Επίσης σύμφωνα με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες , το Ισραήλ είναι το οχυρό της δύσης ενάντια στην επέκταση των φανατικών ισλαμιστών . Ο αρχηγός της εθνικιστικής Ολλανδικής δεξιάς Geert Wilders ,πρόσφατα δήλωσε ότι ‘αν πέσει η Ιερουσαλήμ ,μετά θα πέσει η Αθήνα και μετά η Ρώμη’ ,αναγνωρίζοντας έτσι τον πολύ σημαντικό ρόλο του Ισραήλ ,στην υπεράσπιση της Ευρώπης άρα και της Ελλάδος μας από την ισλαμοποιηση !

  Κατανοώ και συμμερίζομαι πάντως την πίκρα σας ,όταν συγκρίνεται το πώς
  φέρεται η Ελλάς στους νεκρούς αλλά και στους ζωντανούς ήρωες της, με το πώς τους φέρεται το Ισραήλ. Σίγουρα θα γνωρίζεται ότι ακόμα και σήμερα, σε αποθήκες της Αλβανίας βρίσκονται στοιβαγμένα σε κούτες ,οστά πολεμιστών του 40,ενώ άλλα οστά βρίσκονται διάσπαρτα στα βουνά ,τις πλάγιες και τα δάση της Β Ηπείρου .
  Παρεμπιπτόντως ορισμένα από αυτά τα οστά ανήκουν σε Eλληνοεβραιους πολεμιστές .
  Αισχρή επίσης είναι και η συμπεριφορά του Ελληνικού κράτους προς τους ζωντανούς αλλά και στους νεκρούς της ήρωες, της προδομένης ΕΛΔΥΚ ,όσο και στις μαρτυρικές οικογένειες των 1588 περίπου, ακόμα αγνοούμενων , της Κυπριακής τραγωδίας ! Απαίσια επίσης είναι και η συμπεριφορά της πατρίδος μας ,στον ήρωα Σταύρο Λάλα ,ο οποίος αφού κάθισε 14 χρόνια στις Αμερικάνικες φυλακές για κατασκοπία υπέρ της Ελλάδος, το Ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν τον υποδέχθηκε με τιμές εθνικού ήρωα, όπως θα έκανε το Ισραήλ, αλλά αρνήθηκε μέχρι προσφάτως, να του χορηγήσει την Ελληνική υπηκοότητα !!!. Βάλτε λοιπόν το χέρι στην καρδιά σας κ Συριγο και αναρωτηθείτε, μήπως τελικά αντί να ειρωνευόμαστε το Ισραήλ, όσον αφορά την συμπεριφορά του ,προς τους ήρωες του ,πρέπει να το μιμηθούμε ;;;

  Σάββας (Αμπης) Κοεν
  Καθηγητής Οικονομικών

 3. Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Κοέν, για την επισήμανση της απάντησής σας.

 4. Pingback: Η απάντηση του Άμπη Κοέν στο αντισημιτικό δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας” (5-4-2011) | Against antisemitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

 5. Pingback: Η απάντηση του Χρήστου Κολοβού στο αντισημιτικό δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας” | Against antisemitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s