Αυτογνωσία

[…] Ειδικά για τους Ελληνες η αυτογνωσία απαιτεί να παρακάμψουν την παγίδα που έχει στήσει το μεγάλο διεθνές κύρος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Μόνο αυτόν αναγνωρίζει ο ευρωκεντρικός ρατσισμός. Είναι μεγάλη παγίδα να διεκδικούμε ίσα δικαιώματα στην Ευρώπη με επιχείρημα την κλασική αρχαιότητα και μάλιστα σαν το μοναδικό επίτευγμα του «ελληνικού έθνους». Αποδίδουμε έτσι οι ίδιοι «κατωτερότητα» στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Αρα βλάπτεται βαθιά η εθνική ταυτότητα.

Η ίση θέση των στην Ευρώπη δεν κατακτάται διδάσκοντας τα παιδιά μας στο σχολείο ότι οι Ελληνες «διατηρούν» αναλλοίωτα από την αρχαιότητα τα «εθνικά» τους χαρακτηριστικά. Ο ελληνικός πολιτισμός δεν φέρει μόνο επιδράσεις αρχαίες και βυζαντινές. Φέρει ακόμα πλήθος επιδράσεις ρωμανιώτικες, οθωμανικές, σεφαρδίτικες, σλαβικές, τουρκικές, μεσανατολικές, αραβικές μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές. Η αρχαιότητα δεν είναι τίτλος ευγενείας, είναι μέρος του μωσαϊκού που έπλασε την ελληνική ταυτότητα στη «μεγάλη διάρκεια» της Ιστορίας. Η ίση θέση των Ελλήνων στην Ε.Ε. κατακτάται με τη μάχη γι΄ αυτό το μωσαϊκό που είναι η ελληνική ταυτότητα ενάντια στην ευρωκεντρική ιδεολογία της εποχής της αποικιοκρατίας. (Αννα Φραγκουδάκη, “Ελληνική ταυτότητα”, εφ. “Τα Νέα” 25-03-2011)

Advertisements

3 thoughts on “Αυτογνωσία

 1. Διαβάζω με ενδιαφέρον για
  “το μεγάλο διεθνές κύρος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού”

  και απορώ:

  1) Πότε ακριβώς υπήρξε “ενιαίος” αρχαίος ελληνικός πολιτισμός;
  Και εκείνος συρραφή δεν ήταν;

  2) Όταν κάποιοι αναγνωρίζουν ως μια ενιαία ταυτότητα ένα απίστευτο εύρος εποχών, γεωγραφικών χώρων, ανθρώπων όπως την κλασική αρχαιότητα ή την ελληνιστική εποχή ή δεν ξέρω και εγώ τί άλλο… γιατί οι ίδιοι ενοχλούνται από άλλους που κάνουν λόγο για σημερινή “ενιαία ταυτότητα”; Δεν είναι κάπως υποκριτικό;

  3) Η αυτογνωσία η ίδια δεν είναι κληρονομιά της σωκρατικής σκέψης;
  Δηλαδή ενός κοματιού του “αρχαίου ελληνικού πολιτισμού”;
  Η οποία σήμερα έχει περάσει στον δυτικό κόσμο με την έννοια της αυτοβελτίωσης. Για αυτό και οι ψυχολόγοι υπάρχουν μόνο στη Δύση! Επειδή θεωρείται προσόν το να εντοπίζεις τα λάθη σου και να τα βελτιώνεις.
  Για παράδειγμα αυτό δεν ισχύει στην αραβική ή στη νεοελληνική κουλτούρα: Το λάθος αντιμετωπίζεται ως προσβολή της προσωπικότητας. Δηλαδή, εμείς δε φταίμε ποτέ. Είμαστε πάντα τέλειοι αλλά αδικούμεθα διότι φταίει ο διαιτητής, οι ανδρομεδιανοί, οι βησιγότθοι και ο κακός μας ο καιρός…

  Οπότε υπ’αυτή την έννοια, σίγουρα απέχουμε πολύ από το πολιτισμικό ψηφιδωτό που έμεινε στην Ιστορία ως ελληνο-ρωμαϊκός πολιτισμός

  • Μ’αρέσει αυτό που γράφετε: “Για παράδειγμα αυτό δεν ισχύει στην αραβική ή στη νεοελληνική κουλτούρα: Το λάθος αντιμετωπίζεται ως προσβολή της προσωπικότητας. Δηλαδή, εμείς δε φταίμε ποτέ. Είμαστε πάντα τέλειοι αλλά αδικούμεθα διότι φταίει ο διαιτητής, οι ανδρομεδιανοί, οι βησιγότθοι και ο κακός μας ο καιρός…” (Αν και τον τελευταίο καιρό, ένα μέρος του αραβικού κόσμου δείχνει να αλλάζει νοοτροπία, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια του…)

  • Η σημερινή Ελλάδα δεν είναι Ελληνική χώρα, με την ένοια του ότι επικρατεί στη χώρα το βαρβαρικό πνεύμα. Κατ’ όνομα μόνο είναι Ελληνική η Ελλάδα, στην πράξη είναι βαρβαρική. Περισσότερο Ελληνική χώρα από την Ελλάδα είναι το Ισραήλ, με την ένοια του ότι η επιστήμη, οι τέχνες και οι νόμοι εκεί έχουν μεγαλύτερη αξία από ότι στην Ελλάδα.

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s