O Σταύρος Ζουμπουλάκης έξω από τα δόντια για τις δηλώσεις Πειραιώς

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση αναδημοσιεύουμε σήμερα από το ιστολόγιο “Ιδιωτική Οδός”. Συντάκτης της είναι ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Ιδιωτική Οδός

Δόξα και τιμή και έπαινος πρέπουν στον Σταύρο Ζουμπουλάκη, τον διευθυντή του ιστορικού περιοδικού Νέα Εστία και κράτιστο φιλόλογο, για όσα έγραψε στο τελευταίο τεύχος της Ν. Εστίας (τχ. 1840, Ιανουάριος 2011, σ. 187-190) με αφορμή τις αντισημιτικές δηλώσεις του μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ.

Το εκτενές σχόλιό του επιγράφεται “Ακραίος αντισημιτισμός, άκρα σιωπή”. Για τον Σταύρο Ζουμπουλάκη το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι προκλητικότατες δηλώσεις του Πειραιώς Σεραφείμ, αλλά η σιωπή γύρω από το θέμα. Και διευκρινίζει πως δεν εννοεί τις αντιδράσεις των Εβραϊκών ή άλλων οργανώσεων, ή τις αποδοκιμασίες κάποιων πολιτικών, αλλά των υποτιθέμενων ζωντανών μελών της Εκκλησίας. Σημειώνει εμφαντικά: “Δεν αποδοκίμασαν τις φρικαλέες απόψεις εκείνοι που πρωτίστως έπρεπε να το πράξουν: οι επίσκοποι, οι ιερείς, οι μοναχοί, οι θεολόγοι, τα μέλη των ενοριών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Λέω πρωτίστως αυτοί διότι ο αντισημιτισμός συνιστά τεράστια πνευματική απειλή κατά του χριστιανισμού, αφού αλλοιώνει με τον πιο βάναυσο τρόπο την ευαγγελική διδασκαλία”.

Ο Ζουμπουλάκης δεν διστάζει να χαρακτηρίσει το σχετικό με το θέμα ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως “κουτοπονηριές”! Απευθυνόμενος στους ιεράρχες λέει με τρόπο ευθύ: “Όχι, κύριοι συνοδικοί, το θέμα δεν ήταν να καταδικαστεί άλλη μια φορά ο φυλετισμός, αλλά να καταδικαστεί ο μητροπολίτης Πειραιώς για τις φρικτές αντισημιτικές δηλώσεις του”.

Φίλοι μου από το εξωτερικό, κληρικοί και λαϊκοί, αναγνώστες της Ιδιωτικής Οδού, μού επεσήμαναν από την πρώτη στιγμή αυτό που επίσης επισημαίνει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης: “Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν ο πρόεδρος, επί παραδείγματι, μιας ορεινής κοινότητας τριάντα κατοίκων είχε ξεστομίσει τέτοια κουβέντα, θα είχε πάει σπίτι του – σε ορισμένες μάλιστα και στη φυλακή”!

Στο κείμενό του ο Ζουμπουλάκης παραθέτει παραδείγματα από την Καθολική Εκκλησία, η οποία έχει καταδικάσει ανάλογες δηλώσεις επισκόπων της, επειδή ακριβώς έχει γίνει συνείδηση ότι “η άρνηση των θαλάμων αερίων και του Ολοκαυτώματος δεν είναι ιστορική άποψη, είναι βαρύ ηθικό ατόπημα”.

Επίσης, ο Στ. Ζουμπουλάκης απαντά και στο τάχα …υπεράνω ερώτημα – συμβουλή, που και η Ιδιωτική Οδός έχει επανειλημμένως δεχθεί από πολλούς: “Τι κάθεσαι και ασχολείσαι με όλους αυτούς τους ανεκδιήγητους τύπους;”. Η απάντησή του είναι συντριπτική!

Και για το τέλος, …στολίζει την δήλωση συμπαράστασης του Γλυφάδας Παύλου στον Πειραιώς με ένα μεγαλοφωνότατο “Αίσχος!”.

Αναζητήστε, αγαπητοί συνοδίτες, τη Νέα Εστία και διαβάστε το πλούσιο και υψηλού επιπέδου περιεχόμενό της και αυτό το εξαιρετικό άρθρο του Σταύρου Ζουμπουλάκη.

Γιατί πρέπει επιτέλους να βλέπουμε και να λέμε την των πραγμάτων αλήθεια. Χωρίς φόβο και με πάθος!

_____________

Σημείωση του ιστολογίου: Να θυμίσουμε ότι το εξηκοστό έκτο τεύχος τού περιοδικού “Σύναξη” (Απρίλιος-Ιούνιος 1998) φιλοξένησε άρθρο τού Σταύρου Ζουμπουλάκη, στο οποίο σχολίασε το αντισημιτικό λιβελογράφημα του Σεβασμιοτάτου Κορινθίας Παντελεήμονα με τον τίτλο Χριστιανοί και Εβραίοι. “Το βιβλιαράκι αυτό, αναφέρει ο Στ. Ζουμπουλάκης, πρωτοκυκλοφόρησε το 1980 (εκδ. Πνοή) και το 1996 έκανε την πέμπτη έκδοσή του. Επειδή μάλιστα ο προς φωτισμόν ελληνόφωνος πληθυσμός είναι λίγος, το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1984 και σε αγγλική μετάφραση. Ποιος να το φανταζόταν πως εξάγουμε αντισημιτισμό;” (“Υπάρχει τελικά ή δεν υπάρχει αντισημιτισμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία; Ας το συζητήσουμε”) Στην πρό(σ)κληση του διευθυντή της Νέας Εστίας ανταποκρίθηκε, στο ίδιο τεύχος, ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, αρχισυντάκτης τής “Σύναξης”, με το άρθρο του “Ο αντι-αντισημιτισμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία (Παρακαλώ να διαβαστούν και οι δύο προθέσεις) ή: Να είμαστε μετανοούντες, κι όχι λωτοφάγοι”.

One thought on “O Σταύρος Ζουμπουλάκης έξω από τα δόντια για τις δηλώσεις Πειραιώς

  1. Pingback: ’Ακραῖος ἀντισημιτισμός, ἄκρα σιωπή | Against antisemitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s