Διάλεξη: Θεσσαλονίκη και Μοναστήρι στο γύρισμα του 20ου αιώνα / Conférence: Salonique et Monastir au tournant du XXème siècle

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΑΛΕΞΗ

δύο πόλεις, δύο φωνές, δύο βλέμματα

Θέμα : ” Θεσσαλονίκη και Μοναστήρι στο γύρισμα του 20ου αιώνα : τόποι συνεύρεσης και συμβίωσης των θρησκευτικών μειονοτήτων “

ομιλητές : η Δρ. Ρένα ΜΟΛΧΟ και ο κ. Bernard LORY

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου στις 7 μμ, Αίθουσα Ι. Νεχαμά (2ος όροφος)

Χώρος : Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Στρατού 2Α,

Η Ρένα Μόλχο εξετάζει τι ευκαιρίες συγχρωτισμού που είχαν οι μειόνοτητες οι οποίες ζούσαν στην οθωμανική Θεσσαλονίκη. Ποιοί ήταν οι τόποι συνεύρεσης τους και πως λειτουργούσαν οι οθωμανικοί θεσμοί της εποχής ώστε τα ίδια άτομα που ανήκαν σε διακριτές θρησκευτικές κοινότητες να καθορίζονται από μια κοινή θεσσαλονικιώτικη συλλογική και κατ’ανάγκην πολυπολιτισμική ταυτότητα.

Ο Bernard Lory, από την πλευρά του, μας οδηγεί στο Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα). Περίπου τρεις φορές μικρότερη από τη Θεσσαλονίκη κι εγκλωβισμένη μέσα στον ηπειρωτικό όγκο, το Μοναστήρι έχει πολλά κοινά με την επιβλητική μητρόπολή της. Έτσι, στο γύρισμα του 20ου αιώνα, είναι επίσης η πρωτεύουσα του βιλαετιού της δυτικής Ρωμυλίας και οι όροι φιλικότητας μεταξύ των κοινοτήτων είναι εξίσου πλούσιοι και λεπτοί.

Ο επιστημονικός διάλογος μεταξύ της κας Μόλχο και του κ. Lory, θα τονίσει τον καταπληκτικό κοινωνικό πλούτο της ζωής στους αστικούς χώρους κατά την Οθωμανική περίοδο λίγο πριν την κατάρρευση της αυτοκρατορίας.

Οι ομιλητές:

Η Δρ. Ρένα Μόλχο δίδαξε επί οκτώ χρόνια την Ιστορία του Ελληνικού Εβραϊσμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι έρευνές της εξετάζουν τις διάφορες πτυχές της εβραϊκής ιστορίας και του ελληνο-εβραϊκού και τουρκο-εβραϊκού πολιτισμού και ιδιαίτερα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο της βιβλίο «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης 1856-1919 : Μια ιδιαίτερη κοινότητα” που εκδόθηκε από το Θεμέλιο το 2001, έλαβε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών.

Για τη συμβολή του έργου της στον γαλλικό πολιτισμό έλαβε το παράσημο της τάξεως των Palmes académiques τον Δεκέμβριο του 2010.

Ο κ. Bernard Lory, Επίκουρος καθηγητής στο INALCO, μελετά την ιστορία των Βαλκανίων του δέκατου ένατου και του εικοστού αιώνα. Πρόσφατα ολοκλήρωσε μια μεγάλη μελέτη: “Η κατεξοχήν βαλκανική πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) 1800-1918» (στις εκδόσεις Isis, Κωνσταντινούπολη).

Η διάλεξη θα γίνει στα γαλλικά, θα διανέμεται η περίληψη του κειμένου στα ελληνικά. Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει συζήτηση στα ελληνικά και γαλλικά.

Περισσότερες πληροφορίες : 2310 821 231, www.ift.gr; info@ift.gr

Nous remercions les responsables de l’Institut Français de Thessalonique pour la communication des documents.

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s