Άνοδος του νεοναζισμού στην Αθήνα

Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή στην πλ. Αττικής

εφ. Η Καθημερινή, 10-11-2010

Πλατεία Αττικής – Βικτώρια (14,72%) και πλατεία Αττικής – Αγ. Παντελεήμονας (12,27%) είναι τα δύο εκλογικά διαμερίσματα που έδωσαν στην «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» του κ. Ν. Μιχαλολιάκου τα υψηλότερα ποσοστά. Λαμβάνοντας συνολικά στον Δήμο Αθηναίων το 5,3% των ψήφων, ο κ. Μιχαλολιάκος εξασφάλισε την εκπροσώπησή του στο δημοτικό συμβούλιο. Στα δύο παραπάνω εκλογικά τμήματα, που βρίσκονται στις περιοχές όπου κυρίως δραστηριοποιείται η Χρυσή Αυγή και κατοικούνται από μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών, ο κ. Ν. Κακλαμάνης έλαβε το 33% των ψήφων (δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το 35% που συνιστά τον μέσο όρο του στον Δήμο Αθηναίων) και ο κ. Γ. Καμίνης έλαβε 25,8% (σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο του στον Δήμο Αθηναίων). Στα δύο επίμαχα εκλογικά διαμερίσματα η Χρυσή Αυγή ήταν το τρίτο κόμμα επιλογής των κατοίκων. Τέταρτη σε ψήφους ήρθε η Χρυσή Αυγή στα εξής εκλογικά διαμερίσματα: Αγ. Παύλος (10,92%), Αγ. Νικόλαος (9,19%), Φωκίωνος (8,07%), Κολωνός (7,35%), Αγ. Γεώργιος στην Ακαδημία Πλάτωνος (7,30%), Λόφος Σκουζέ (7,24%), Κυψέλη – Πολύγωνο (7,12% και 5,47% στα δύο διαμερίσματα), Κάτω Πατήσια – Σεπόλια (7,03%), Προφ. Δανιήλ (6,68%), Σεπόλια (6,78%), Πατήσια – Κολιάτσου (6,35%), Βοτανικός – Γκαζοχώρι (6,24%), Αγ. Θωμάς (6,04%) και Αγ. Ελευθέριος (6,00%). Σε αυτά τα εκλογικά τμήματα τα ποσοστά του κ. Κακλαμάνη κυμάνθηκαν μεταξύ 33% – 36% και τα ποσοστά του κ. Καμίνη μεταξύ 25% – 30%. Στις ίδιες περιοχές τα ποσοστά του υποψηφίου του ΚΚΕ κ. Ν. Σοφιανού κυμάνθηκαν μεταξύ 10% – 18%. Σε άλλες περιοχές του Δήμου Αθηναίων η Χρυσή Αυγή έλαβε μικρότερα ποσοστά, που σε κάθε περίπτωση όμως υπήρξαν υψηλότερα από το 1% που έλαβε στη Θεσσαλονίκη, το 1,45% που έλαβε στην Πελοπόννησο και το 1,85% που έλαβε στη Δυτική Ελλάδα.

Το σχόλιο του Ριχάρδου Σωμερίτη στο “Βήμα”:

Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών επιτρέπει και πολλές άλλες διαπιστώσεις: το σύστημα του δικομματισμού άντεξε ακόμα μία φορά προφανώς γιατί είναι συνδεμένο με την πολιτική κουλτούρα της χώρας αλλά και με τον ρεαλισμό. Αυξήθηκε (αναλογικά με τις έγκυρες ψήφους) η δύναμη του νεο-σταλινικού κουκουέ. Καθηλώθηκε στα χαμηλά ο Συν. Η φασιστική Χρυσή Αυγή κατάφερε στην Αθήνα να ξεπεράσει το 5%, κάτι που θα έπρεπε να μελετηθεί και να προβληματίσει, κυρίως που ορισμένες επιθετικά ξενοφοβικές «θέσεις» της γίνονται εύκολα αποδεκτές και έξω από τον χώρο της Ακροδεξιάς-Δεξιάς. (“Μετεκλογικά Συμπεράσματα” 9-11-2010)

Το σχόλιο της εφημερίδας “Η Αυγή” (9/11/2010)

Ο ναζισμός από το παράθυρο

Η Χρυσή Αυγή γιορτάζει την επιτυχία της με ναζιστικό χαιρετισμό. Η εκλογή για πρώτη φορά εκπροσώπου ενός ναζιστικού σχήματος σε δημόσια θέση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως υποπροϊόν των χθεσινών εκλογών, αλλά ως φαινόμενο που εμφανίζεται πλέον και στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τροφοδοτούμενο από την οικονομική κρίση και την εγκληματική απροθυμία του κράτους να παρέμβει κοινωνικά στο μεταναστευτικό αναθέτοντάς το στον κοινωνικό αυτοματισμό.

Αυτή η κατάσταση έχει παροξυνθεί στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά και υπερτονίζεται προκειμένου να εφευρίσκονται “ένοχοι”. Η ανοχή που έχει επιδείξει το ελληνικό κράτος στους ναζί, παλαιότερα επειδή στελέχωναν το κράτος και το παρακράτος και αργότερα με τον σιωπηρό “συμψηφισμό” της με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, δεν έχει κάτι ανάλογο στον ευρωπαϊκό χώρο

Όμως, στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, υπάρχουν ορισμένες ιδιατερότητες που δεν απαντώνται αλλού: Πρώτον, η Χρυσή Αυγή έχει εκκολαφθεί στη στοργική αγκαλιά των σωμάτων ασφαλείας και της νύχτας και βαρύνεται με δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών και αγωνιστών της αριστεράς. Δεύτερον, η Χρυσή Αυγή πλαισιώνεται από νέους που έλκονται από τον λεγόμενο “ακροδεξιό ριζοσπαστισμό” με πρόταγμα την υπεράσπιση της πατρίδας. Μιας πατρίδας όμως που έχει Καλάβρυτα, έχει Δίστομο, έχει Κοκκινιά, έχει Κάνδανο, έχει εκατοντάδες καμένα χωριά και χιλιάδες εκτελεσμένους άμαχους από τους ναζί και τους γερμανοντυμένους προγόνους της Χρυσής Αυγής.

Γ.Κ.

Σημείωση του ιστολογίου: Πέρα από τις σωστές επισημάνσεις, η ελληνική Αριστερά οφείλει, ωστόσο, να αναλογιστεί τις δικές της ευθύνες για την άνοδο του ναζισμού στην Ελλάδα. Δεν αρκεί να λέμε ότι αυτή η ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί “φαινόμενο που εμφανίζεται πλέον και στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τροφοδοτούμενο από την οικονομική κρίση και την εγκληματική απροθυμία του κράτους να παρέμβει κοινωνικά στο μεταναστευτικό αναθέτοντάς το στον κοινωνικό αυτοματισμό”. Η έλλειψη ενός δημοκρατικού-ευρωπαϊκού αριστερού λόγου ευνοεί σαφέστατα την εκκόλαψη του αβγού του φιδιού. Ας αφήσουμε, λοιπόν, κατά μέρος την “αντιμνημονιακή” εκστρατεία και ας ασχοληθούμε με το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ναζιστικά κατακάθια.

One thought on “Άνοδος του νεοναζισμού στην Αθήνα

  1. Pingback: “Η άνοδος της Χρυσής Αυγής δεν αντιµετωπίζεται µε ηθικοπλαστικές ρητορείες” « Against anti-semitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s