Το “Βραβείο Ειρήνης” στον Νταβίντ Γκρόσμαν

Κήρυκας συμφιλίωσης

της Τέτας Παπαδοπούλου

“Ελευθεροτυπία” 8-10-2010

 

***** Συγγραφέας; Πολίτης; Και τα δύο, με σίγμα και πι κεφαλαία. Η πρώτη ιδιότητα δίνει στη δεύτερη ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. Η δεύτερη τροφοδοτεί συχνά την πρώτη. Σπουδαίος συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, διεθνώς αναγνωρισμένος. Ενεργός πολίτης, σταθερά παρεμβατικός και ακαταπόνητος. Ο Ισραηλινός Νταβίντ Γκρόσμαν.

******«Βραβείο Ειρήνης» της Ενωσης των Γερμανών Εκδοτών Βιβλίου. Το απονέμουν κάθε χρόνο, από το 1950, σε έναν συγγραφέα για να τιμήσουν τόσο το έργο όσο και την πολιτική του στάση. Και είναι από τα πολύ σημαντικά βραβεία παγκοσμίως. Εφέτος, οι Γερμανοί εκδότες τιμούν με το «Βραβείο Ειρήνης 2010» τον Νταβίντ Γκρόσμαν. Η απονομή θα γίνει σε πανηγυρική τελετή μεθαύριο, 10 Οκτωβρίου, στη Φρανκφούρτη -στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου- και θα μεταδοθεί απ’ ευθείας από τη δημόσια γερμανική τηλεόραση.

******Ο Νταβίντ Γκρόσμαν, έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος, είναι από πολλά χρόνια δραστήριος υποστηρικτής της συμφιλίωσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Με τις θαρραλέες δημόσιες παρεμβάσεις του -κείμενα οξείας κριτικής, συμμετοχή και ομιλίες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης- βρίσκεται αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή αυτών που προσπαθούν «να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της βίας και τους μίσους» στη Μέση Ανατολή.

******Τα παραπάνω περιλαμβάνονται προφανώς στο σκεπτικό -και είναι υπεραρκετά- που οδήγησε τους Γερμανούς εκδότες να τιμήσουν τον Νταβίντ Γκρόσμαν, κατ’ εξοχήν συγγραφέα-πολίτη, με το σημαντικό βραβείο τους.

Ποιοι άλλοι έχουν λάβει το ίδιο βραβείο; Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένους για να δείτε τις επιλογές των Γερμανών εκδοτών: Οκτάβιο Πας, Σούζαν Σόνταγκ, Βάτσλαβ Χάβελ, Ορχάν Παμούκ, Λέσεκ Κολακόφσκι (ο μεγάλος διανοητής και πολέμιος όλων των ολοκληρωτισμών).

Ο Νταβίντ Γκρόσμαν ανησυχεί για το παρόν και το μέλλον της χώρας του· και για την ηθική της υπόσταση. Φωνή δριμείας κριτικής στην ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστινίων. Ομως προσοχή. Για τον Νταβίντ Γκρόσμαν, η ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν είναι ευκαιρία για επαναστατική γυμναστική και εντυπώσεις (όπως συμβαίνει συχνά στη γαλανή μας χώρα και αλλού στην Ευρώπη). Απεναντίας, είναι θέμα επιβίωσης, είναι θέμα ζωής και θανάτου.

Νταβίντ Γκρόσμαν: "Γράφοντας στο σκοτάδι"

 

 

Advertisements

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s