Για την αναγέννηση της εβραϊκής ζωής στη Γερμανία / De la renaissance de la vie judaïque en Allemagne

Η είδηση που παραθέτουμε σήμερα σε ελληνική μετάφραση δημοσιεύτηκε πριν από ένα μήνα και καταδεικνύει τον αξιοθαύμαστο δυναμισμό των Εβραίων της Γερμανίας: μια επιβλητική συναγωγή εγκαινιάστηκε στο Μάιντς, ιστορικό κέντρο του ευρωπαϊκού εβραϊσμού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος παρέστη στα εγκαίνια της καινούργιας συναγωγής. Ας μη κρυβόμαστε: καμία σχέση με τα ήθη της ελληνικής πολιτικής τάξης. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, αξίζει να διαβάσετε το παρακάτω δημοσίευμα παράλληλα με την εξαιρετική ανάρτηση του Αμπραβανέλ Ο Σόλιομ,ο Παπούλιας και ο εμπρησμός της Συναγωγής Χανίων/Sólyom,Papoulias and the Hania Synagogue arson (20-01-2010).

Le reportage que l’Agence European Jewish Press a publié début septembre sur l’inauguration d’une nouvelle synagogue à Mayence, haut-lieu de la culture juive européenne dans l’ouest de l’Allemagne, démontre que le judaïsme allemand se porte bien. Le président de la République Allemande Christian Wulff a assisté à la cérémonie officielle d’inauguration, en déclarant que « la renaissance de la vie judaïque en Allemagne se poursuit » et que « ses racines se renforcent ». A la fin de notre article, nous proposons une vidéo sur cette synagogue imposante et moderne, œuvre de l’architecte Manuel Herz.

Pour lire tout l’article de European Jewish Press en français, cliquez ici.

Εγκαίνια νέας συναγωγής στο Μάιντς, στη δυτική Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (AFP-EJP 5 Σεπτεμβρίου 2010) – Μια καινούργια συναγωγή εγκαινιάστηκε την Παρασκευή [3 Σεπτεμβρίου 2010] στο κέντρο του Μάιντς (δυτική Γερμανία), στο ίδιο ακριβώς μέρος που η παλιά είχε καταστραφεί από τους ναζί εδώ και πάνω από εβδομήντα χρόνια.

«Ενενήντα οκτώ ακριβώς χρόνια μετά τα εγκαίνια της τελευταίας μεγάλης συναγωγής στο Μάιντς, η εβραϊκή κοινότητα αποκτά και πάλι ένα αρχιτεκτονικό και θρησκευτικό κέντρο», δήλωσε με ικανοποίηση ο Πρόεδρος της [Γερμανικής] Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής των εγκαινίων.

Τα εγκαίνια της συγκεκριμένης συναγωγής συνέπεσαν με την αναταραχή που προκλήθηκε στους κόλπους της γερμανικής πολιτικής τάξης από τις δηλώσεις του Τίλο Σαρατσίν, πρώην σοσιαλδημοκράτη υπουργού από το Βερολίνο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, οι οποίες θεωρήθηκαν ρατσιστικές και αντισημιτικές. Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας ζήτησε από τον κ. Βουλφ να τον απομακρύνει από το διοικητικό της συμβούλιο.

Το περίγραμμα του επιβλητικού και μοντέρνου κτιρίου, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας από την Κολονία Μάνουελ Χερτζ, ενσωματώνει πέντε εβραϊκά γράμματα που σχηματίζουν τη λέξη «Kedushah» (αγιοσύνη).

Το κτίριο, το οποίο κόστισε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, διαθέτει γύρω στις 400 θέσεις.

Η παλαιά κεντρική συναγωγή του Μάιντς κάηκε κατά τη διάρκεια της Νύχτας των Κρυστάλλων, το βίαιο πογκρόμ της ενάτης και δεκάτης Νοεμβρίου 1938 σε όλη τη Γερμανία που υπήρξε ο προπομπός του μαζικού αφανισμού των Εβραίων της Ευρώπης από τους ναζί.

Η πόλη του Μάιντς υπήρξε για αιώνες ένα σημαντικό κέντρο για την εβραϊκή γερμανική κουλτούρα μαζί με τις πόλεις Σπέγερ και Βορμς.

Η τοπική εβραϊκή κοινότητα απαριθμεί σήμερα περί τα χίλια μέλη, ενώ με την άνοδο του ναζισμού το 1933 απαριθμούσε γύρω στα 2.600 μέλη. Η πλειονότητα εκτοπίστηκε στα στρατόπεδα εξόντωσης που βρίσκονταν στην Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με το δήμο του Μάιντς.

«Η αναγέννηση της εβραϊκής ζωής στη Γερμανία συνεχίζεται και οι ρίζες της ισχυροποιούνται», υπογράμμισε ο γερμανός Πρόεδρος, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για «μικρό θαύμα» για τη Γερμανία.

«Ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία σε όλες τους τις μορφές αποτελούν, σήμερα ακόμη, τα μεγαλύτερα δεινά της εποχής μας», πρόσθεσε ο κ. Βουλφ.

Η Γερμανία απαριθμούσε περισσότερους από 530.000 Εβραίους το 1933, 200.000 το 1939 μετά τη μετανάστευση, μερικές χιλιάδες μετά τον πόλεμο. Σήμερα είναι πάνω από 100.000 χάρη στους πρόσφυγες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Έτερη απεικόνιση της αναγέννησης του ιουδαϊσμού στη Γερμανία, είκοσι χρόνια μετά την επανένωση: δύο ραβίνοι, γεννημένοι στο Βίλνιους και την Τασκένδη, χειροτονήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Λειψία (ανατολική Γερμανία).

«Ο ιουδαϊσμός είναι ιδιαίτερα ζωντανός στη Γερμανία», δήλωσε με ικανοποίηση ο Αμερικανός Ρόναλντ Λάουντερ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου (WJC), κατά τη διάρκεια της τελετής που έλαβε χώρα στη μοναδική συναγωγή της Λειψίας που γλίτωσε από τη Νύχτα των Κρυστάλλων το 1938.

Η χειροτονία του Σλόμο Αφανάσεφ, γεννημένου εδώ και 29 χρόνια στο Ουζμπεκιστάν, και του Μόσε Μπάουμελ, 22 ετών, λιθουανικής καταγωγής, είναι μόλις η δεύτερη χειροτονία ορθόδοξων ραβίνων μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέσω του ιδρύματος που φέρει το όνομά του, ο κ. Λάουντερ χρηματοδοτεί τις ραβινικές σχολές και ενισχύει τις εβραϊκές κοινότητες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Είναι επίσης ο κύριος υπεύθυνος για τη δημιουργία του ορθόδοξου σεμιναρίου του Βερολίνου από το οποίο οι δύο ραβίνοι απέκτησαν πρόσφατα τα διπλώματά τους.

Advertisements

Υποβολή σχολίου / Votre commentaire / Ihr Kommentar dazu / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s