Εικόνες Ελλήνων Εβραίων

Αναφορά σήμερα σε μία έκθεση που δε συζητήθηκε αρκετά έως τώρα. Στις 30 Ιουνίου εγκαινιάστηκε στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας η έκθεση “Εικόνες Ελλήνων Εβραίων” που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2010. Παραθέτουμε απόσπασμα σχετικού άρθρου του Γιώργου Καρουζάκη από την “Ελευθεροτυπία” (01/07/2010).

Υπήρξαν και ευτυχισμένοι Εβραίοι

του Γιώργου Καρουζάκη

Μια ομάδα νεαρών Εβραίων προσκόπων χαμογελά ξένοιαστη σ’ ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο του 1938, κάτω από τις Καρυάτιδες στην Ακρόπολη.

Μικρά Εβραιόπουλα, τα αγόρια ντυμένα ναυτάκια και τα κορίτσια με λευκούς φιόγκους στα μαλλιά, παιδιά της οικογένειας Λεβή, κοιτάζουν με έκπληξη τον φακό σ’ ένα φωτογραφείο του Βόλου, το 1915.

Δεκάδες ασπρόμαυρα στιγμιότυπα από τις ξένοιαστες μέρες και την καθημερινή ζωή των Ελλήνων Εβραίων (σε εκδρομές, σε ταβέρνες, σε παραλίες ή σε γάμους ντυμένοι με τα καλά τους), πριν ξεκινήσουν οι άγριες διώξεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συνθέτουν ένα μικρό μόνο μέρος της έκθεσης «Εικόνες Ελλήνων Εβραίων», που παρουσιάζεται από χθες στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας (Νίκης 39).

Στην έκθεση οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν φωτογραφίες από την αρχιτεκτονική εβραϊκών μνημείων και συναγωγών σε ελληνικό έδαφος, αρκετά από τα οποία έχουν καταστραφεί πια, καθώς και καρέ από ιστορικές στιγμές του περιπετειώδους βίου των Ελλήνων Εβραίων από τις μέρες των εκκαθαρίσεων: οικογένειες και μπουλούκια ανθρώπων με τρομαγμένη όψη να αναζητούν φυγή σε σταθμούς τρένων και δρόμους, με τα υπάρχοντά τους δεμένα πρόχειρα σε μπόγους.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Advertisements

Υποβολή σχολίου / Votre commentaire / Ihr Kommentar dazu / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s