Η Αθήνα “αποκτά, τελευταία από όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, το δικό της Μνημείο Ολοκαυτώματος”: Ρεπορτάζ, ομιλίες, σχόλια

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2010 έγινε η Τελετή Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στην Αθήνα από το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Αθήνας κ. Βενιαμίν Αλμπάλα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και συνεχίστηκε με προσφωνήσεις από τον Δήμαρχο Αθηναίων, τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών και τον πρόεδρο του Κ.Ι.Σ. κ. Δαυίδ Σαλτιέλ. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον υπουργό Επικρατείας και εκπρόσωπο της Κυβέρνησης κ. Χάρη Παμπούκη και την Αντιπρόεδρο της Ισραηλινής Βουλής κα Ρουχάμα Αβραάμ Μπαλίλα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συγγραφέας και επιζών του ναζιστικού στρατοπέδου του Μαουτχάουζεν κ. Ιάκωβος Καμπανέλλης. (Απόσπασμα δελτίου τύπου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου)

Επισημαίνουμε ακόμα άρθρο του Νίκου Μπακουνάκη στο “Βήμα” που δίνει πληροφορίες για το μνημείο, έργο της ελληνοαμερικανίδας γλύπτριας Ντιάννας Μαγκανιά:

Η γλύπτρια Ντιάννα Μαγκανιά, η οποία επελέγη να φιλοτεχνήσει το μνημείο έπειτα από διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 19 καλλιτέχνες, έδωσε και κάποιες άλλες διαστάσεις στο έργο της. Μιλώντας χθες στο «Βήμα» είπε ότι το πρώτο που έκανε όταν ανέλαβε το έργο ήταν να σκεφθεί ποια κοινά σημεία έχουν οι Ελληνες με τους εβραίους.

Ελληνίδα της Διασποράς η ίδια, είδε τη Διασπορά ως ένα βασικό κοινό σημείο. «Τοποθετημένο εκεί όπου ήταν οι αρχαίες πύλες της Αθήνας, είδα το Αστέρι του Δαβίδ και σαν πυξίδα» μας είπε η Ντιάννα Μαγκανιά. «Πυξίδα που δείχνει προς όλες τις πόλεις και τα χωριά όπου υπήρχαν εβραϊκές κοινότητες». Διασπορά, πυξίδα, μνήμη, μνήμα… Το λιτό έργο εντάχθηκε κιόλας σε αυτόν τον ιστορικό χώρο της Αθήνας- σαν να υπήρχε εκεί από καιρό.

«Το έργο συνδέεται άμεσα με τη λιτότητα διαχείρισης του πένθους στην εβραϊκή θρησκεία, καθώς και με τις σύγχρονες αντιλήψεις για την απεικόνιση και μνημόνευση του Ολοκαυτώματος, με τρόπο συμβολικό, μινιμαλιστικό, ανεικονικό και οικουμενικό» είπε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Αθήνας κ. Βενιαμίν Αλμπάλας. Η απλότητα και η λιτότητα του έργου που επικράτησαν στον διαγωνισμό υπήρξαν από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή του. Είναι φανερό ότι το Εβραϊκό Μνημείο στο Βερολίνο, με τη λιτή επανάληψη των όγκων του, αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς. (Η Αθήνα απέκτησε Μνημείο Ολοκαυτώματος, “Το Βήμα” 11/05/2010)

Στην προσωπική ιστοσελίδα του Ζαν Κοέν μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του Προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ καθώς και την ομιλία του Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Βενιαμίν ΑΛΜΠΑΛΑ.

Με αφορμή την ομιλία της αντιπροέδρου της Ισραηλινής Βουλής, κυρίας Ρουχάμα Αβραχάμ, προκλήθηκε ένας ενδιαφέρων διάλογος μεταξύ του κ. Ζαν Κοέν και του κ. Χρήστου Παπαγεωργίου:

1. Σχόλιο: Το ολοκαύτωμα δεν είναι πολιτικό θέμα. Είναι ηθικό. (Ζαν Κοέν, 13/05/2010)

2. Μια απάντηση στον Ζαν Κοέν. (Αθήνα Ιερουσαλήμ Τώρα, 13/05/2010)

Κλείνουμε μ’ένα απόσπασμα από την ομιλία του κ. Βενιαμίν Αλμπάλα:

Η μνήμη είναι εγκεφαλική λειτουργία που το κάθε Μνημείο σκοπό έχει να την κρατήσει ζωντανή. Αλλά πως μπορούμε να αποδεχθούμε ότι τα Μνημεία του Ολοκαυτώματος εξυπηρετούν τη μνήμη να κρατηθεί ζωντανή;

Ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός, η μισαλλοδοξία, η διαφορετικότητα και η εβραιοφοβία σαρώνουν την Ευρώπη και όχι μόνον. Προκαταλήψεις, συμφέροντα, σκοπιμότητες και στερεότυπα βρίσκουν γόνιμο έδαφος που λιπαίνεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κρίση των αξιών που συνθέτουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία του ατόμου.

Οι άνεμοι του νεοναζισμού και του νεοφασισμού φυσούν ξανά στην Ευρώπη με διαφορετική ένταση από χώρα σε χώρα.

Εμείς οι Έλληνες Εβραίοι θα θέλαμε να παραμερίσουμε τη σκέψη ότι οι άνεμοι αυτοί μπορούν να δυναμώσουν στη χώρα μας. Και όμως , αθωώσεις γνωστών αντισημιτών και αποφάσεις ανωτέρων και ανωτάτων δικαστηρίων μας προβληματίζουν έντονα και μας γεμίζουν με πίκρα και απαισιοδοξία .

Αλλά αυτό που προκαλεί σκέψεις και δύσκολα συναισθήματα είναι το γεγονός ότι σε μερικά σχολεία της χώρας ανθούν δραστήρια νεοναζιστικά στοιχεία μεταξύ των μαθητών. Και αυτό πρέπει να προκαλέσει σε όλους μας , πολίτες και πολιτικούς, απορίες και επαγρύπνηση.

Ίσως οι βανδαλισμοί στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων και ο διπλός εμπρησμός της Συναγωγής Χανίων να είναι τα πρώιμα σημάδια ότι ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός ελλοχεύουν σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες, όχι αμελητέες σε αριθμό, περιμένοντας την ευκαιρία να αναδειχθούν σε ουσιαστική απειλή.

Advertisements

Υποβολή σχολίου / Votre commentaire / Ihr Kommentar dazu / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s