Ανοίγοντας τις πόρτες στο μηδενισμό (μια παρέμβαση του Γκάζμεντ Καπλάνι)

Ακολουθεί ένα κείμενο του Γκάζμεντ Καπλάνι, με αφορμή τη στυγνή δολοφονία τριών πολιτών χτες στο κέντρο της Αθήνας. Νομίζουμε ότι έχει άμεση σχέση με τη θεματική του παρόντος ιστολογίου, γι’αυτό και το παραθέτουμε.

Καταστρέφω άρα υπάρχω…

του Γκάζμεντ Καπλάνι

5/05/2010

Από το προσωπικό του ιστολόγιο Υπάρχουμε…Συνυπάρχουμε;

Επειδή δεν ξέρω τι να πω όταν τρεις εργαζόμενοι δολοφονούνται σε μια μεγάλη πορεία εργαζομένων, από αυτούς που συμμετέχουν σε πορεία υπέρ των εργαζομένων! Και αντί να τους αποκαλούν δολοφόνους τους λένε ακομα “γνωστοί – άγνωστοι”. Επειδή είμαι πολύ λυπημένος και αναστατωμένος. Επειδή αισθάνομαι αμήχανος. Επειδή έχω την εντύπωση ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι οικονομική αλλά πρωτίστως ηθική. Έχει όνομα και λέγεται μηδενισμός. Ως βίωμα και «ηθική» της καθημερινότητας και της πολιτικής. Ως αίσθημα παρακμής και παραίτησης. Ως ιδεολογία και πράξη. Ως ανοχή και αναισθησία απέναντι στην βία. Ως πολιτιστική επιλογή του «έτσι θέλω» και κοροϊδία του Νόμου. Ως αδιαφορία για τα μικρά και καθημερινά στο όνομα «επαναστατικών» οραμάτων. Ως λατρεία του απόλυτου, του “ασυμβίβαστου” και περιφρόνηση του εφικτού. Αυτή είναι η πεμπτουσία του παρανοϊκού λαϊκισμού. Ως «ιδεολογική» πλατφόρμα για διεφθαρμένους πολιτικούς, φοροφυγάδες, νεόπλουτους, ψευτοεπαναστάτες, απολιτίκ πολίτες, λούμπεν πιτσιρικάδες, μνησίκακους μετανάστες και φασίστες, σε μια κοινωνία κατακερματισμένη σε «φυλές» και «ενωμένη» από το θέαμα των ιδιωτικών καναλιών, τις δημοσκοπήσεις και το ανομολόγητο αίσθημα συνενοχής. Ως μίσος για τους άλλους, για τους κάθε άλλους, που στο βάθος κρύβει το μίσος για τον εαυτό μας. Ως αδικία που βρίσκεται πάντα αλλού αλλά ποτέ δίπλα μας. Ποτέ των ποτών μέσα μας. Επειδή αισθάνομαι ότι ούτε αυτή η εξήγηση δεν φθάνει για να αναλύσεις όλα αυτά που συμβαίνουν. Επειδή προσπαθώ ακόμα να καταλάβω τι συμβαίνει και να φαντάζομαι τι θα συμβεί, δημοσιεύω αυτές τις φωτογραφίες περιμένοντας και τα δικά σας σχόλια.

ΥΓ. Είδα ένα σύνθημα στην πορεία: «Απόψε πεθαίνει ο φασισμός». Η ιστορία δείχνει ότι στις φωτιές των μηδενιστών οι φασίστες πάντα ζεσταίνονται. Ήδη τα κανάλια ζεσταίνουν τον Καρατζαφέρη…

REUTERS/John Kolesidis

Advertisements

Υποβολή σχολίου / Votre commentaire / Ihr Kommentar dazu / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s