“Εχουμε το δικαίωμα να είμαστε αντισημίτες;”

Ενόψει της δίκης των τριών μελών της ΜΚΟ “Αντιναζιστική Πρωτοβουλία” (Δευτέρα 12 Απριλίου), σας προτείνουμε να διαβάσετε τις σημαντικές παρεμβάσεις δύο ελλήνων πανεπιστημιακών:

Εχουμε το δικαίωμα να είμαστε αντισημίτες; Στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης μπορούμε να λέμε το οτιδήποτε, προτρέποντας σε φυλετικό μίσος, σε πογκρόμ, σε γενοκτονία; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα που τέθηκε στην περυσινή δίκη, και η απάντηση προβλημάτισε σοβαρά. Ακόμα σοβαρότερο προβληματισμό προκάλεσε η παγερή αδιαφορία με την οποία τη δέχθηκε ένα μεγάλο κομμάτι των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Αντιδράσεις του τύπου «Ελα μωρέ τώρα, αυτό είναι το πρόβλημα; Ο Πλεύρης;» έκρυψαν το ουσιαστικό διακύβευμα: τη ρουτινοποίηση της ναζιστικής ιδεολογίας. (Η Δίκη, του Ανδρέα Πανταζόπουλου)

Ενημέρωση 11-04-2010: Επισημαίνουμε τις καίριες παρεμβάσεις τεσσάρων δημοσιογράφων και πολιτικών αναλυτών:

  • Ας σταματήσει ο διεθνής εξευτελισμός, του Διονύση ΓΟΥΣΕΤΗ, εφ. Η Καθημερινή 7/04/2010. Αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Ο ΟΗΕ γνώριζε ήδη το μέγεθος του αντισημιτισμού στην ελληνική δικαιοσύνη, από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI, 2003), η οποία αναφέρεται σαρκαστικά στην «ιδιάζουσα ερμηνεία της έννοιας του ρατσισμού από συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς» και συνιστά με απαξιωτικό τρόπο «να ενταθεί η κατάρτιση πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα που παρέχεται στην αστυνομία, τους εισαγγελείς και τους δικαστές»”.
  • Α και Δ , όπως Απίστευτη Δίκη, της Τέτας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, εφ. Ελευθεροτυπία 9/04/2010. Ο τίτλος τα λέει όλα.
  • Παλαιά και νέα ακροδεξιά, του Τάκη ΚΑΜΠΥΛΗ, εφ. Η Καθημερινή 11/04/2010. Ενδιαφέρουσα ανάλυση με αναφορές στο νόμο Γκεσό (90615/1990) της γαλλικής Βουλής, στις αναλύσεις του Πιερ Αντρέ Ταγκιέφ και στην πολυπλοκότητα της σύγχρονης (ελληνικής) ακροδεξιάς.
  • Οταν δικάζονται οι αντιναζιστές, του Ριχάρδου ΣΩΜΕΡΙΤΗ, εφ. Το Βήμα 11/04/2010.

Να δεχθούμε ότι δεν πρέπει να διώκεται η άποψη, όποια κι αν είναι. Το ερώτημα όμως είναι αν πέρα από την άποψη έχουμε να κάνουμε και με προ τροπή σε έγκλημα. Και το δεύτερο ερώτημα είναι ότι, εφόσον ο κ. Πλεύρης πρέπει να είναι ελεύθερος να παραληρεί, γιατί όσοι τον αμφισβητούν πρέπει να δικάζονται; (Οταν δικάζονται οι αντιναζιστές, του Ριχάρδου Σωμερίτη).

Α και Δ , όπως Απίστευτη Δίκη

Advertisements

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s