Απάντηση σ’ένα αντισημιτικό παραλήρημα

Ναι! όσον οι Ισραηλινοί θα φέρονται σαν ναζί, πολλοί, όλο και πιο πολλοί, θα τους συγκρίνουμε με τους χιτλερικούς, τα σύμβολά τους, τον αγκυλωτό σταυρό -με ό,τι δηλαδή τους ενοχλεί περισσότερο.

Οταν προ εικοσαετίας περίπου εμφανίσθηκαν οι πρώτες τέτοιες συγκρίσεις (κυρίως με σκίτσα) το κάναμε για να σοκάρουμε -με δέος και τρόμο- για να αφυπνίσουμε, έστω διά της υπερβολής.

Τώρα πια η σύγκριση αυτή γίνεται με (ανήμπορη) οργή, απερίγραπτη αποστροφή κι ελάχιστες ελπίδες. Ισως αυτή η σύγκριση να ‘χει πλέον ξεπεραστεί απ’ τα πράγματα. Και ναζί να τους λες πια, οι Ισραηλινοί δεν καταλαβαίνουν…

… όπως ούτε οι ναζί καταλάβαιναν.

Αυτά διατείνεται σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” ο σκιτσογράφος Στάθης. Θεωρεί μάλιστα ότι ο εμπρησμός της Συναγωγής των Χανίων δεν είναι τίποτε άλλο παρά προϊόν προβοκάτσιας.

Αναδημοσιεύουμε αμέσως παρακάτω την απάντηση ενός αναγνώστη (διευκρίνιση: δεν πρόκειται για τον γράφοντα):

Ο/Η Σίμων Πέτρας έγραψε: (πριν 4 ώρες)
Μένω εμβρόντητος με αυτή την βαθειά αντισημιτική τοποθέτηση σε μια εφημερίδα με, συνήθως, εξαιρετικά δημοκρατικά διαπιστευτηρια.

1. Πως γίνεται χωρίς να υπάρχουν ομολογίες η εφημερίδα να έχει όχι μόνο αποφασίσει την ενοχή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων (πιθανότατη σύμφωνα με τα δεδομένα) αλλά και την ιδιότητά τους σαν προβοκάτορες όταν οι ίδιοι δηλώνουν αντισημίτες (μάλλον απίθανη).

2. Πως γίνεται το άρθρο της WSJ που λέει ότι ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα εκμεταλλεύται την σύγχυση ανάμεσα στους Εβραίους και το κράτος του Ισραήλ, να κριτικάρεται με επίκληση στην “ναζιστική” συμπεριφορά του κράτους του Ισραήλ – επιβεβαιώνοντας έτσι τα λεγόμενα του WSJ και αποκαλύπτοντας τον αντισημιτισμό του γράφοντος σύμφωνα με τον δεδομένο ορισμό.

3. Πως γίνεται να συγκρίνει κανείς το ολοκαύτωμα με την Γάζα. Όλοι μας καταδικάζουμε την συμπεριφορά του Ισραήλ στην Γάζα αλλά είναι δυνατόν να συγκρίνουμε μια δράση ενάντια σε μια ομάδα χωρίς προθέσεις κατά της Γερμανίας (6 εκ νεκροί) με την δράση ενάντια σε μια ομάδα που η ηγεσία (Χαμάς, Χετζμπολά) της θέτει σαν στόχο την ολοκήρωτική καταστροφή του Ισραήλ;

Είναι κακή μέρα όταν ανακαλύπτεις πως μια εφημερίδα της οποίας την γνώμη σέβεσαι από τότε που ιδρύθηκε πέφτει έτσι στον βούρκο του εύκολου ρατσισμού – αλλά δεν το καταλαβαίνει,

όπως ούτε και οι ναζί το καταλάβαιναν.

Σημείωση: Το άρθρο της Wall Street Journal (WSJ) στο οποίο αναφέρεται ο Σίμων Πέτρας ανήκει στον Andrew Apostolou και επιγράφεται The Shame of Modern Greece.

Για την αντισημιτική διάσταση των σκίτσων του Στάθη αλλά και του Κυρ σάς προτείνουμε να επισκεφτείτε σχετική σελίδα της Anti-Defamation League.

Advertisements

3 thoughts on “Απάντηση σ’ένα αντισημιτικό παραλήρημα

  1. Pingback: ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΚΑΨΑΝΕ ΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΒΗΣΕΙ! « Against antisemitism-Ενάντια στον αντισημιτισμό

  2. Pingback: Κάποιοι θρηνούν το θάνατο του Μπιν Λάντεν, και μάλιστα δημοσίως « Against anti-Semitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

  3. Pingback: Το σχόλιο του grassrootreuter #45 antisemitic highlights Ιούνιος 2016… | grassrootreuter

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s