Διάλεξη του Λέοντα Ναρ για τον Γιωσέφ Ελιγιά

Σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 6:30μμ. η Ομάδα για την Μελέτη της Ιστορίας των Εβραίων της Ελλάδας παρουσιάζει μια διάλεξη του Λέοντα Α. Ναρ με τίτλο

Γιωσέφ Ελιγιά. Από την “αρχαία λυχνία” στου “πλήθους τον παλμό”

Αίθουσα ΔΕΟΠΣ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη (3ος όροφος)

Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου μπορεί κανείς να βρει ένα σύντομο βιογραφικό του Γιωσέφ Ελιγιά καθώς και μια ενδεικτική βιβλιογραφία για το έργο του:

Ο Γιωσέφ Ελιγιά (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ιωσήφ Καπούλια) γεννήθηκε στα Γιάννενα, όπου πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Αποφοίτησε από το γαλλόφωνο γυμνάσιο της Alliance Israelite. Πήρε ενεργό μέρος στη σιωνιστική κίνηση της Ηπείρου, παράλληλα όμως προώθησε την αφομοιωτική κίνηση των εβραίων με τους έλληνες της περιοχής. Το 1922 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως καθηγητής της γαλλικής γλώσσας σε ιδιωτικά σχολεία και στη συνέχεια αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία, όπου είχε πρωτοεμφανιστεί το 1920 από τις σελίδες του Νουμά. Ασχολήθηκε με την ποίηση και τη λογοτεχνική μετάφραση, κυρίως από τη Βίβλο, ενώ συνεργάστηκε με τη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια των εκδόσεων του Πυρσού. Πέθανε στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού από κοιλιακό τύφο. Το σύντομο της ζωής του Ελιγιά δεν του επέτρεψε να δει τα έργα του εκδομένα. Μετά το θάνατό του εκδόθηκαν τα Ποιήματα με ευθύνη του συλλόγου Μπενέ Μπερίθ της Θεσσαλονίκης και επιμέλεια του Γ.Κ.Ζωγραφάκη.

Παραθέτουμε αμέσως παρακάτω ένα βίντεο με μια ομιλία του Μωϋσή Ελισάφ, Προέδρου της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων, για τον Γιωσέφ Ελιγιά στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που έγινε πέρυσι στην Αθήνα.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Ελένη Κουρμαντζή, συστηματική μελετήτρια του έργου του Ελιγιά. Το κείμενο της εισήγησής της (“ΓΙΩΣΕΦ ΕΛΙΓΙΑ: Η κοινωνική διάσταση του έργου του”) μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.

One thought on “Διάλεξη του Λέοντα Ναρ για τον Γιωσέφ Ελιγιά

  1. Pingback: Les “Oeuvres Complètes” de Yosef Eliya ont été présentées dans sa petite ville / Τα “Άπαντα” του Γιωσέφ Ελιγιά παρουσιάστηκαν στη μικρή του πόλη « Against anti-semitism

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s