Η πρωτοβουλία “Χανιά-Βέροια”

Ας στηρίξουμε την “Πρωτοβουλία διαμαρτυρίας ΧΑΝΙΑ-ΒΕΡΟΙΑ για τον εμπρησμό της Συναγωγής των Χανίων Ετς Χαϊμ”. Στο κείμενο της διακήρυξης τονίζεται χαρακτηριστικά ότι:

Το πρόσφατο περιστατικό στα Χανιά αποτελεί κορυφαίο σύμπτωμα μιας αντισημιτικής ακολουθίας κρουσμάτων βίας σε βάρος των εβραϊκών μνημείων και ιερών της Ελλάδας. Μια πανδημία -θα έλεγε κανείς- φαινομένων φασιστικής, νέο-ναζιστικής κοπής και ρατσιστικής βίας εκδηλώνεται σχεδόν παντού στον ελλαδικό χώρο τον τελευταίο χρόνο. Με πρόφαση τις περυσινές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, το όργιο αντισημιτικής βίας εξαπλώνεται σταθερά και βαθμιαία και δεν καταστρέφει μόνο εβραϊκά μνημεία και ιερά (συναγωγές, νεκροταφεία, μνημεία ολοκαυτώματος κ.ά) αλλά απειλεί και την φυσική ακεραιότητα των ίδιων των Ελλήνων Εβραίων πολιτών της χώρας.

Στο ίδιο κείμενο γίνεται αναφορά και στην

σκανδαλωδώς παγερή αδιαφορία και σιωπή των ΜΜΕ, των θεσμικών εκπροσώπων της πολιτείας και των κομμάτων και την εμπρηστική στάση αριστερών κι ακροδεξιών κομμάτων καθώς και εκπροσώπων της εκκλησίας.

Για να μείνουμε στην περίπτωση του εμπρησμού της Συναγωγής των Χανίων: “Η Καθημερινή”, για παράδειγμα, αρκείται στην ανακοίνωση της τοπικής Αστυνομίας η οποία απέδωσε την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Συναγωγή σε “αγνώστους δράστες” (“Χανιά: Άγνωστοι οι δράστες της φωτιάς στην Εβραϊκή Συναγωγή“, 06-01-2010). Καμία περαιτέρω διερεύνηση. Καμία αναφορά, για παράδειγμα,  στα όσα αναρτήθηκαν στο Weblog της Συναγωγής που καταδεικνύουν τον αντισημιτικό χαρακτήρα της επίθεσης:

Members of the Synagogue fraternity: Paola Nikotera, Konstantine Fischer, Sam Cohen and David Webber were on hand to examine what had taken place – to books, structure as well as to assist the police in establishing evidence part of which was a bar of soap that had been thrown against the outer wall. (A common anti-semitic quip in Greek runs…’I’ll make you into a bar of soap!’)

Στο ρεπορτάζ του “Βήματος” διαβάζει κανείς τις ίδιες κοινοτοπίες και πέφτει πάνω σε κωμικές φράσεις του τύπου:

Στο κτίριο γίνονται συνεχείς αυτοψίες σε μια προσπάθεια των αρχών να βρουν τα αίτια της πυρκαγιάς (“Πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα στην εβραϊκή συναγωγή των Χανίων“, 05-01-2010)

Και η “Ελευθεροτυπία” κρατάει χαμηλό προφίλ μιλώντας για αγνώστους αλλά στο τέλος του άρθρου γίνεται λόγος για αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού “ιδιαίτερα μετά την περσινή εισβολή του ισραηλινού στρατού στην Παλαιστίνη” (“Στόχος εμπρηστών Εβραϊκή Συναγωγή“, 07-01-2010).

Περισσότερες πληροφορίες για τη Συναγωγή των Χανίων Ετς Χαϊμ στο παρακάτω βίντεο:

Advertisements

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s