Τα Γιάννενα που δεν φοβούνται

Πολίτες των Ιωαννίνων ενάντια στον αντισημιτισμό (18/12/2009).
Credit: enantiastonantisimitismo.wordpress.com

Δεκάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου έξω από το εβραϊκό νεκροταφείο των Ιωαννίνων προκειμένου να δείξουν έμπρακτα ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τη φωτογραφία, οι πολίτες δεν φοβούνται να δείξουν το πρόσωπό τους και πιάνονται χέρι-χέρι προστατεύοντας συμβολικά ένα χώρο που δεν είναι απλώς και μόνο το νεκροταφείο μιας κοινότητας αλλά και χώρος μνήμης των συμπατριωτών μας που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για μια ακόμη φορά, τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης στήριξαν την Πρωτοβουλία Πολιτών:

Γιατί όσες φορές ο ιερός αυτός χώρος ήρθε στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, ήταν για κακό και μάλιστα μεγάλο. Επανειλημμένες, ατιμώρητες επιθέσεις ναζιστών στους τάφους των προγόνων μας.
Χθες Παρασκευή λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι 200 περίπου Γιαννιώτες απλώθηκαν στις άκρες της εισόδου και πιάστηκαν χέρι χέρι. Σιωπηλά και χαρούμενα μαζί. Και την ίδια στιγμή με συναίσθηση όσων έχει υποστεί το νεκροταφείο και εκείνων που η πόλη οφείλει να κάνει για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο. Ήταν μια υπενθύμιση γεμάτη ελπίδα: για το πόσα μπορούμε να κάνουμε και όσα δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν. (Θύμιος Τζάλλας, Τα Γιάννενα που μπορούν, Ηπειρωτικός Αγών 18/12/2009)

Παρόντες ήταν αρκετά πρόσωπα από πολιτικούς και τοπικούς φορείς αλλά το κυριότερο ήταν η συμμετοχή του απλού πολίτη, ο οποίος ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των προηγούμενων ημερών, συμμετείχε ενεργά και έδειξε πως η πόλη των Ιωαννίνων ξέρει να τιμά τα μνημεία της αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως ξέρει να σέβεται τη διαφορετικότητα. (Αλέξαντρος Θεμελής, Ανθρώπινη αλυσίδα κατά του ρατσισμού, Νέοι Αγώνες 18/12/2009)

Ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η πόλη και οι κάτοικοι των Ιωαννίνων έχουν και μνήμη και κρίση και στέκονται απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την ιστορία της, έστειλαν δεκάδες Γιαννιώτες που συμμετείχαν στην δημιουργία της αλυσίδας περιφρούρησης γύρω από το Εβραϊκό νεκροταφείο. (Αλυσίδα Αλληλεγγύης, Ελευθερία 19/12/2009).

2 thoughts on “Τα Γιάννενα που δεν φοβούνται

  1. Pingback: Για την προστασία και ανάδειξη του εβραϊκού νεκροταφείου των Ιωαννίνων « Against anti-semitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

  2. Pingback: Μετά τις καταδίκες, τι; | Against antisemitism – Ενάντια στον αντισημιτισμό

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s