Τα Γιάννενα θυμούνται (αλλά και αντιδρούν)

Πριν από λίγους μήνες συγκροτήθηκε στα Ιωάννινα μια πρωτοβουλία πολιτών η οποία φιλοδοξεί να κάνει αυτό που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να κάνουν οι αρχές της πόλης, να συμβάλλει δηλαδή στην αποτελεσματικότερη προστασία του εβραϊκού νεκροταφείου από τις αλλεπάλληλες βεβηλώσεις. Στο σύντομο αλλά περιεκτικό κείμενο της διακήρυξης επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι οι πολίτες των Ιωαννίνων «σέβονται τη δημοκρατία, την πολυπολιτισμικότητα και το δικαίωμα των πάντων να ζουν και να δημιουργούν ελεύθεροι», ότι «το νεκροταφείο, δεν αποτελεί μόνο ιερό θρησκευτικό χώρο της ισραηλιτικής κοινότητας, αλλά και πολιτισμικό μνημείο της πόλης» και ότι «η βεβήλωση των ιερών αποτελεί εσχάτη προσβολή της ανθρώπινης ύπαρξης».

Ο Θύμιος Τζάλλας, διευθυντής του Ηπειρωτικού Αγώνα, σε παλαιότερο σχόλιό του για την απάθεια των Γιαννιωτών απέναντι στην αντισημιτική βία επισημαίνει:

«Ο αντισημιτισμός στα Γιάννενα υπάρχει. Δεν αναφέρομαι σε αυτούς που κάνουν βανδαλισμούς, αλλά στη στάση ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας που επιτρέπει τέτοια φαινόμενα. Δεν έχει να κάνει μόνο με την απάθεια -αυτή άλλωστε παρατηρείται σε τόσες και τόσες εκφάνσεις της καθημερινότητας μας. Αυτό που βλέπουμε είναι μια κοινωνία να τρέχει πρόθυμη να αποστασιοποιηθεί από κάτι που θεωρεί ‘διένεξη ακραίων’. Οι κάτοικοι είναι αμήχανοι μήπως και το θέμα ‘σηκωθεί’ παραπάνω από τις ‘κανονικές του διαστάσεις’ και πάψει να είναι αυτό που μας βολεύει: ‘μια ιστορία περιθωρίου’»Διένεξη ακραίων», 4 Ιουνίου 2009).

Πρωτοβουλίες, επομένως, σαν αυτή των Πολιτών Ιωαννίνων για την ανάδειξη και προστασία του εβραϊκού νεκροταφείου της πόλης γίνονται δεκτές με ανακούφιση και γεννούν προσδοκίες.

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009 στις 7.30 μ.μ. η Πρωτοβουλία διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Τα Γιάννενα θυμούνται». Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ στην οδό Παρασκευοπούλου 4, Γιάννενα) με ομιλητές διάφορους ερευνητές και συγγραφείς βιβλίων για τα Γιάννενα και την εβραϊκή κοινότητα (με αλφαβητική σειρά):

Φραγκίσκη Aμπατζοπούλου, Kαθηγήτρια Nεοελληνικής Φιλολογίας, ΑΠΘ, Ελένη Κουρμαντζή, καθηγήτρια Φιλοσοφικής σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σάββας Μιχαήλ, συγγραφέας, Απόστολος Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Γιώργος Σομπότης, συγγραφέας, Μιχάλης Σπέγγος, συγγραφέας.

Στις 14.30 της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μπροστά στο εβραϊκό νεκροταφείο, στη οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, προκειμένου να εκφραστεί η θέληση των κατοίκων για προστασία της ιστορικής μνήμης της πόλης.

«Όλοι μαζί, τονίζει η Πρωτοβουλία, να στείλουμε το μήνυμα ότι τα Γιάννενα σέβονται τη δημοκρατία και την πολυπολιτισμικότητα. Το εβραϊκό νεκροταφείο, δεν αποτελεί μόνο ιερό θρησκευτικό χώρο της ισραηλιτικής κοινότητας, αλλά και πολιτισμικό μνημείο της πόλης μας. Η προστασία του όπως και κάθε άλλου μνημείου της Ιστορίας μας είναι δημοκρατικό μας καθήκον

Παράλληλα συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών κατά των επιθέσεων στο εβραϊκό νεκροταφείο των Ιωαννίνων στη διεύθυνση mnimio@gmail.com.

Ας μη ξεχνάμε ότι ο στόχος μας είναι η επίτευξη του αυτονόητου: μια αποτελεσματικότερη φύλαξη του νεκροταφείου και ο εντοπισμός αυτών που ανενόχλητοι μέχρι τώρα κατέστρεψαν μνήματα και μνημεία. Ο Μωυσής Ελισάφ, πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, μας θυμίζει ότι το αίτημα για ανάδειξη του νεκροταφείου δεν είναι καινούργιο:

«Για περισσότερα από 20 έτη η Ισραηλιτική Κοινότητα προσπαθεί με τις μικρές της δυνάμεις να κατοχυρώσει το εβραϊκό νεκροταφείο ως ιερό χώρο ταφής των νεκρών, ως χώρο μνήμης για τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, και ως μνημείο της ιστορίας αλλά και της προσφοράς της Εβραϊκής κοινότητας στην ανάπτυξη της πόλης μας. Όμως, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την αδιαφορία των τοπικών αρχών που για μικροπολιτικές σκοπιμότητες υποκύπτουν στις πιέσεις συμπολιτών μας και στη γραφειοκρατική νοοτροπία ασυνείδητων δημόσιων λειτουργών.
Οφείλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι η συμφωνία παραχώρησης 6 στρεμμάτων του χώρου του Εβραϊκού νεκροταφείου στο δήμο που υπογράφθηκε από το Δήμο Ιωαννιτών και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων πριν από 20 χρόνια και προσέφερε στην πόλη ένα χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της, προέβλεπε ότι ο δήμος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του νεκροταφείου, μια υποχρέωση που ουδέποτε τηρήθηκε.» («
Η βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου και η συλλογική ευθύνη», 14 Ιουλίου 2009)

Υπενθύμιση: λίγα είναι τα Μέσα Ενημέρωσης που ασχολήθηκαν με το θέμα των αλλεπάλληλων βεβηλώσεων του εβραϊκού νεκροταφείου των Ιωαννίνων, κυρίως τα τοπικά. Εκτός από τον Ηπειρωτικό Αγώνα και τους Νέους Αγώνες ρεπορτάζ έχει παρουσιάσει και το τηλεοπτικό κανάλι Ioannina TV. Επίσης, η καθηγήτρια Άννα Φραγκουδάκη παρενέβη με άρθρο της στην εφημερίδα Τα Νέα. Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλιά της για τη στάση που η αστυνομία επεφύλαξε απέναντι στον Μωυσή Ελισάφ:

[…] όταν ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας απευθύνθηκε την άλλη μέρα στην Αστυνομία, του πρότειναν να πάει στο Τμήμα «να κάνει μήνυση κατ΄ αγνώστων». Αν δηλαδή κάποιοι βεβήλωναν τον τάφο της μάνας μου στη Βραΐλα, το Σίδνεϊ ή την Κωνσταντινούπολη, δεν θα αντιδρούσε η αστυνομία αυτεπάγγελτα, αλλά θα έπρεπε να πάω εγώ στο Τμήμα να κάνω μήνυση ή να πάει να την κάνει ο εκεί Έλληνας πρέσβης; («Με λοστούς και τσεκούρια’», 18 Ιουλίου 2009)

FOR AN ENGLISH VERSION PRESS HERE (text by Abravanel) OR HERE (JTA-The Global News Service of the Jewish People).
Marcia Haddad Ikonomopoulos, Museum Director at Kehila Kedosha Janina (New York) has also provided an account of the cemetery’s history on Samuel Gruber’s blog.

2 thoughts on “Τα Γιάννενα θυμούνται (αλλά και αντιδρούν)

  1. Οφείλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι η συμφωνία παραχώρησης 6 στρεμμάτων του χώρου του Εβραϊκού νεκροταφείου στο δήμο που υπογράφθηκε από το Δήμο Ιωαννιτών και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων πριν από 20 χρόνια και προσέφερε στην πόλη ένα χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της, προέβλεπε ότι ο δήμος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του νεκροταφείου, μια υποχρέωση που ουδέποτε τηρήθηκε.»

    Βασικά ο Δήμος είχε δεσμευθεί να ονόμαζε τη πλατεία με μια εβραϊκή ονομασία αλλά αποφάσισε να κάνει την έκπληξη και να της δώσει το όνομα του σουηδού πολιτικού Ουλαφ Πάλμε που αμφιβάλλω το πόσο καν γνώριζε την πόλη.

    Πάντως έστω και λίγα τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν και μπράβο τους – στην υπόλοιπη Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει, πχ τις πορείες της Λάρισας ή την Βέροια με τον εμπρησμό της συναγωγής.

    Αν έχετε και κάποιο εμαil…

Υποβολή σχολίου / Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s